DMD Bonus č. 6 pro 22. 4. 2021. Téma: Kmen - Mix stylů aneb napodob tvůrce

Vážení a milí, třetí speciální bonus je tu. Bonus jsme pracovně nazvaly Mix stylů aneb napodob tvůrce. Čtěte pečlivě instrukce níže a já jen doufám, že jsem to napsala srozumitelně.

Různí autoři mají různé styly psaní. U některých kolikrát stačí přečíst jeden odstavec a víte, kdo to napsal (nebo koho se autor snaží napodobit:-)). Asi se shodneme, že Pratchett psal jinak než Shakespeare a že Jiří Kulhánek má jiný styl psaní než třeba Hrabal. Někdo píše melancholicky, zabývá se niternými pocity, detailně popisuje okolí, někdo píše krátké úderné věty a stříká krev, někdo ironicky komentuje. Někdo bere své postavy vážně, někdo zas až tak ne. Něčí psaní je depresivní, jiné lehkovážné, další napínavé apod.

Vaším úkolem v této challenge bude napsat obsahově své standardní drabble (ať už píšete svůj originální příběh nebo fanfikci) na zadané téma "Kmen", ale napište ho ve stylu specifického autora (nebo jiného tvůrce) nebo specifického média / specifického fandomu. Tato se specifičnost se může promítnout do např. (ne)používání popisů, bohatosti jazyka, nálady a vyznění drabble, (ne)používání přímé řeči, délky vět, dynamiky drabble, změně osoby úhlu pohledu nebo vypravěče jako takového, změny formy (poezie, próza aj.)... V ideálním případě si tedy nejprve vymyslete obsah/děj drabble a teprve pak ho přepište ve vybraném stylu. Například: Pán Prstenů jako Austenová, SW jako Pan Kaplan má třídu rád, Austenová jako Orwell aj.

Abyste si lépe představili, co jsme si na Vás s KaTužkou vymyslely, mrkněte na toto video, které pěkně ilustruje ve filmu, co my po vás chceme v psaní. Je to recept natočený ve stylu různých režisérů á la, jak by vypadal recept na špagety, kdyby ho natočil Tarantino vs. kdyby ho točil von Trier).

Shňme si tedy zadání:

  • Téma drabble je Kmen,
  • Drabble bude psáno ve specifickém stylu konkrétního tvůrce - budeme samozřejmě rádi, když si to pro sebe uděláte jako pořádnou challenge, čím větší rozdíl oproti tomu, co byste psali normálně, tím lépe;
  • fandom a napodobený styl se musí odlišovat. Chceme kontrast. Nelze napsat drabble na zeměplochu ve stylu zeměplochy (ačkoli zeměplochu třeba nikdy nepíšete a je to mimo vaši komfortní zónu). Cílem je napsat Čarodějnice ze Zeměplochy jako by je psal Murakami, Včelku Máju jako Kulhánka, Pána Prstenů jako Sandmana (klidně kreslete komiks!:-))
  • styl by měl být z drabble jasně patrný (samozřejmě v rámci vašich možností) - nechte čtenáře hádat, koho jste se snažili napodobit!
  • povinně do poznámky / neviditelně napište, co bylo Vaší inspirací (napište prostě správnou odpověď).
  • užijte si to:-) Berte to jako hru a challenge!
  • Edit po dotazu v komentáři: drabble nemá být cross-over, má pouze napodovat styl jiného tvůrce. Cross-over fandomů jako takový vyloučen není, ale v takovém případě musí být celé drabble psáno ve stylu 3. autora.
  • Edit po dotazu v komentáři: Nelze přebrat styl odborného textu/manuálu. Drabble by mělo mít styl, osobnost a osobitost napodobovaného autora (samozřejmě v rámci našich schopností) a mělo by mít zachovaný příběh (nemusí mít nutně akční děj, může to být lyrika, myšlenkové pochody apod.), ale ne sterilní odborný text.

Kdyby bylo ze zadání cokoli nejasné, neváhejte se ptát, zkusím nejpozději večer odpovědět.

Doufám, že si tuto speciální výzvu náležitě užijete a vybičujete se k pořádně bláznivým výkonům!:)

Bonus pro 22. 4. 2021: Kmen - Mix stylů aneb napodob tvůrce
Toto téma bude uzavřeno 23. 4. 2021 v 23:59.

Bodíky můžete sledovat zde.
Nezapomeňte si přečíst FAQ.
V případě nejasností konzultujte Pravidla.
Metodika počítání slov

Platné do: 
23. 4. 2021 v 23:59

Komentáře

Obrázek uživatele Borch

BOHAJEHO!

Obrázek uživatele Aries

no nazdar hodiny :-)

Obrázek uživatele Jackie Decker

Tak to si jdu vybrat knihu tedy... :D :D :D

Vybírej moudře. Já se teď pachtím s něčím, co je očividně nad mé síly a autoři se mi v zásvětí bujaře smějí.

Obrázek uživatele Jackie Decker

Nedaří se mi nic vybrat. Už vím co chci říct. Ale netuším jak! Přijde mi to směšné ať zkouším cokoliv...

Obrázek uživatele Eillen

Kašli na to jestli ti to přijde trapné nebo ne. Prostě to napiš a vydej. Mě by taky daná osoba asi přetáhla něčím po hlavě za to, jak jí przním. Ale DMD je výzva :D

Obrázek uživatele Tora

Tě pic.

No tak to teda... já nevím, tohle se teda bude dělat a kontrolovat setsakra blbě.

Obrázek uživatele wandrika

Jé, to je krásny nápad!

Obrázek uživatele mila_jj

Zásadní dotaz - máme se držet jen autorů literatury, nejlépe krásné literatury, anebo jsou nám povoleny i libovolné jiné texty? Koukám na ta specifická média, nevím přesně, co si představit pod nimi... Třeba si vzít do parády styl návodu na zkompletování nábytkové stěny, to je povoleno?

Nóó, to je otázka. Nemusí to být nutně krásná literatura, jako psané médium. Některé fandomy nejsou vůbec psané, je to např. jen film nebo seriál, pak je ok se přizpůsobit jejich stylu a do textu "nějak" převést tu audiovizuální zkušenost/náladu apod. (např. psát Star Wars jako by to byl Star Trek nebo jako by to byla nějaká manga/anime) - to si dovedu představit.

Odborný text se mi ale upřímně moc nelíbí. Záleží, co by to bylo konkrétně. Dovedu si představit něco přepsat ve stylu "přírodovědného dokumentu", to mi přijde docela cool. Ale psát manuál tak tam budu těžko rozlišovat, co je "přepsání příběhu ve stylu" a co je prostě "odborný text v daném světě", také mi tam chybí to "specifično" vlastní konkrétnímu tvůrci. Ten text by měl mít nějakou osobnost. Takže ne, manuál ne-e. To drabble musí mít zachovaný nějaký příběh.

Obrázek uživatele mila_jj

Díky, to je jasná a přesná odpověď. Styl, osobnost/osobitost a příběh. Jdu o tom přemýšlet.

Tak tohle mi právě vzalo naději, že je to přece jen schůdné. Zaměření, styly dané nějakému žánru atd, to by šlo. Vlastní osobní styl je příšerně těžko postižitelná věc, navíc u všeho přeloženého se nám do toho míchá styl překladu.

Obrázek uživatele mila_jj

Tak styl překladu by asi taky vyhovoval, hádám.

Styl překladu samozřejmě vyhovuje. Však je to to jediné, co člověk kolikrát zná.

Btw napodobení stylu lze vzít i víc zgruntu. Možná se někomu bude psát snáz, když bude něco převádět z prózy do poezie (napsat to á la Máj nebo á la Shakespeare). Tam bude mít člověk částečně "ulehčenou" práci tím, že přejme specifickou strukturu verše a má půlku hotovo. Pro někoho to naopak takto může být mnohem těžší samozřejmě.

Obrázek uživatele Terda

Fíha. No... Tak si to přečtu ještě pětkrát a možná se mi do zítřka zapne mozek, abych na to nekoukala jak na výklad kvantové fyziky. :D

Obrázek uživatele winterpool

To je super, budu psát jako Bukowski :D protože jako nečtenář stejně nedokážu jinýho spisovatele rozpoznat *shrug*

Obrázek uživatele Rya

To je moc pěkné, asi si něco napíšu :)

Obrázek uživatele Smrtijedka

Sodoma Gomora! :D
(Ale nepochybuji, že takto vzniknou skvělá drabble :)).

Obrázek uživatele Apatyka

Mankote. Mankote. Mankote. MANKOTE! :D

Obrázek uživatele strigga

Což o to, krásný téma to je, ale natolik nad tím letos nepřemýšlím, abych tohle dala. Ale hodně se těším na čtení :D

Obrázek uživatele Roedeer

To je dost zajímavý, těším se na drabbles, ale sám to asi psát nebudu.

Obrázek uživatele Peggy Tail

:D ha.

Obrázek uživatele Birute

To je strašně dobré zadání. Nevím, jestli něco napíšu, ale i tak ho oceňuju.
Slovem "dobré" myslím "krásně vypečené" :)

Obrázek uživatele winterpool

žejo!
já mám nějakou krizi třetí čtvrtiny, jak se říká (je už třetí čtvrtina? je JEŠTĚ třetí čtvrtina? já už ani nevim :D ) a tohle téma a hlavně to kolem mě docela nabudilo :)

Obrázek uživatele Birute

Nabuzení je hlavní.
Já uvidím, jestli něco vydoluje brouk v hlavě, kterého to téma probudilo.

Obrázek uživatele wandrika

Ešte mám jednu otázku. Toto drabble nemá byť crossover, však? Máme napodobniť len štýl nejakého autora a nie miešať do príbehu jeho postavy?

Ne, cross-over ne. Pouze převzít styl. Cross-over jako takový vyloučen není, ale celé to drabble pak musí být psáno ve stylu 3. autora. Příklad: Mohu mít cross-over Doctora s Sherlockem, pak ale nemohu psát ve stylu DW ani Sherlock. Drabble by mělo vypadat tak, že se oba hrdinové budou chovat kanonicky, děj bude kanonicky odpovídat povaze cross-overu (například Sherlock vyšetřuje, výsledkem záhady je Doktor), ale ty ten příběh budeš vyprávět tak, jako by ho psal např. Bukowski (zmiňovaný výše), tzn. budeš se v textu soustředit na a zdůrazňovat o dost jiné věci, než čemu by ses asi standardně věnovala, a s diametrálně odlišným výrazivem:)

Obrázek uživatele Tora

Dotaz: mám vzít jednu knížku - třeba Babičku, a napsat ji drabble stylem, jak by ji napsal Kulhánek? Nebo mám vzít svůj svět, tj. Strážce rozhraní, a napsat kapitolu, jak by ji psal Kulhánek? Nebo je možné obojí?

Obojí je možné, originální fandomy nejsou zakázány. Ale líp se nám bude hodnotit ta Babička samozřejmě (a více si to jako čtenář užiju), protože tvůj svět a styl psaní neznám.
Obrázek uživatele Tora

OK, díky moc.

Obrázek uživatele neviathiel

OK, takže drabble by neměla být součást seriálu?

Obrázek uživatele mila_jj

Proč? Myslím, že tomu zadání nebrání.

Drabble muze byt soucasti serialu. Jen musi byt ve specifickem stylu. Ze serialu tedy bude ‘vycnivat’, ale to bonusy zpravidla vycnivaji.
Obrázek uživatele Terda

Já to chápu tak, že možno obojí...

Obrázek uživatele Eillen

Snažíte se dobře, ale i tohle jsem na tu bábu z finančáku dala! :D (ale považuji to za zázrak)

Obrázek uživatele Sothis Blue

Ale co mám dělat, když letos nemám žádný standardní jednotný obsah a každé drabble je jednotlivka? A k dovršení všeho bezfandomová? Znamená to, že tohle téma psát nesmím? Nebo bych měla vzít starou sérii, ke které jsem ale letos vůbec nic nepřidala? A co by případně měl dělat někdo, kdo sérii neměl nikdy? Můžu psát ze světa, ze kterého jsem toho napsala víc, ale ne v DMD? Musí v tom případě moje předchozí tvorba být zveřejněná? Musí být dostupná na netu? Stačí čestné prohlášení? Je přípustné napodobovat autora, kterého jsem ve stejném světě už někdy napodobovala? Je přípustné napodobovat autora, kterého jsem napodobovala v jiném světě, ať v jeho vlastním nebo ve třetím?
A musí napodobovaný autor být prozaik? (To je totiž nejtěžší. Básníci jsou k poznání daleko snáz.)

Obrázek uživatele Keneu

Psávám jednohubky z mnoha různých fandomů a mnoha různými styly. Teď bych si napřed vymyslela vlastní zápletku drabble na téma kmen a potom k němu přiřadila pokud možno kontrastní styl nějakého mnou oblíbeného autora (kterého jsem už třeba napodobovala a mám v tom praxi, tím líp pro mě).

Obrázek uživatele Sothis Blue

mluvíš za orgy, anebo čistě za sebe?

Obrázek uživatele Keneu

Mluvím za sebe, tak jak já chápu zadání.

Napodobovany autor nemusi byt prozaik (viz i moje odpoved Esclarte vyse).

K ostatnimu se vyjadrim zitra s cistou hlavou, dnes uz melu z posledniho. Dik za pochopeni.

Sothis, vezmu to postupně.

Bonus nemá žádné fandomové omezení, dají se psát drabble na originální fandom i jakýkoli jiný, můžeš psát svou starou sérii, nikdy nepublikovaný svět, co chceš. Fandom není omezen.

Stejně tak nemusí být součástí delšího příběhu, bonus lze psát i na zcela sólo drabble, dokonce drtivá většina zatím vložených jsou jednohubky.

Cílem je vyzkoušet si něco, co člověk třeba standardně nedělá - psát prostě v nějakém specifickém stylu. Pokud píšeš vše "ve svém stylu", tak ideální - vyber si styl nějakého specifického tvůrce a své standardní drabble přepiš, jako by ho psal*a on/ona. Rada Keneu mi přijde velice dobrá (a píšu něco obdobného i v zadání). Pokud se cvičíš tak, že každé drabble připodobňuješ jinému stylu, o to líp pro tebe, každé takové drabble se zjevnou inspirací konkrétním autorem plní zadání.

"Je přípustné napodobovat autora, kterého jsem ve stejném světě už někdy napodobovala?" - ano, však my to nepoznáme. Nám nejde ani tak o původní styl jako o tu nápodobu.

"Je přípustné napodobovat autora, kterého jsem napodobovala v jiném světě, ať v jeho vlastním nebo ve třetím?"" - ano a ne. Ano, pokud BYS ho napodobovala v jiném světě (Lze napodobovat Bukowskiho ve světě Pána Prstenů, je jedno, že už jsi si to v minulosti zkoušela - o to snažší pro tebe). Ne, pokud BYS ho napodobovala v jeho vlastním světě (nelze psát Pána Prstenů jako Tolkien).

edit: doplněn podmiňovací způsob v posledním odstavci.

Obrázek uživatele Sothis Blue

Většina otázek se týkala téhle části zadání:
Vaším úkolem v této challenge bude napsat obsahově své standardní drabble
Potíž je tato - co má dělat autor, který NEMÁ žádný standardní obsah, protože buď píše pokaždé o něčem jiném, jiné světy, jiné náměty, anebo třeba ještě nenapsal vůbec nic. Případně psal něco soustavně v minulosti, ale ne letos, nebo píše něco soustavně jinde (a třeba to ani neuveřejňuje), ale ne v DMD. Co se považuje za standardní obsah takového autora? Smí se vůbec v tomhle tématu zúčastnit? Na to bohužel nevidím v tvojí reakci jasnou odpověď.
A neptám se hypoteticky, ale protože se mě to týká poměrně složitým způsobem ([edit: psací životopis zlikvidován pro osobní bezpečnost]).

K poslední otázce - nejsem si jistá, jestli si rozumíme. Ptala jsem se, jestli smím napodobovat dejme tomu Tolkiena na Zeměploše, pokud jsem někdy napodobovala Tolkiena buď ve Středozemi, anebo v Harrym Potterovi. Ty mi říkáš, že pokud jsem kdysi napodobovala Tolkiena v Harrym Potterovi, tak je v pořádku ho pro tohle téma napodobit pro změnu na Zeměploše, ale pokud jsem Tolkiena někdy napodobovala ve Středozemi, tak teď Tolkiena na Zeměploše napodobit nesmím. V čemž jaksi moc nevidím logiku - podle tvého zdůvodnění zákaz při napodobování Tolkiena psát Středozem platí nejen pro tohle téma, ale retroaktivně pro veškerou moji tvorbu. Myslíš to skutečně tak?

Obrázek uživatele Aries

řekla bych, že stačí vypustit možná ne úplně šťastně zvolené slovo standardní a je to jasné. Prostě nějaký drable, který bys napsala na téma kmen. Akorát styl musí připomínat styl jiného autora. No a když to drable bude fanfiction, tak musí být napsané jiným stylem než je styl autora originálu. Když bude drable tvoje originální, tak jednoduše jiným stylem než tvým.

Obrázek uživatele Sothis Blue

kdyby mi požadavky vysvětlil někdo s autoritou, na jehož vyjádření se pak budu moct odvolat. Jestli se pleteš a já na tebe dám, tak následky pak padnou na moji hlavu s tím, že na tvůj výklad jsem se spoléhat neměla.

Ahoj Sothis, potvrzuji, co píše výše Aries, s tím se ztotožňuji.
Obrázek uživatele Sothis Blue

vůbec nemám psát ,,obsahově své standardní drabble", jak stojí v zadání? Mám napsat obsahově jakékoliv drabble, jen se specifickými požadavky na styl (kteréžto závisejí na obsahu)? To ale radikálně mění situaci!

(Ještě mi prosím vysvětli toho Tolkiena na Zeměploše, pokud jsem kdysi psala jako Tolkien buď doma ve Středozemi, anebo v Bradavicích.)

Sothis,
jojo, napiš "obsahem" (dějem?), co bys napsala na Kmen (bez ohledu na to, cos napsala včera nebo před rokem), a přepiš to do stylu jiného autora. To "standardní drabble" je ne úplně vhodné vyjádření v zadání. Však píšu, ať se raději ptáte, kdyby bylo zadání nejasné. Člověku se ne vždy podaří vyjádřit se na 100 % přesně.

Ad Tolkien na Zeměploše: Jakákoli minulá tvorba není relevantní a nemá dopad do hodnocení drabble. Zohledňujeme pouze toto jedno napsané drabble. Je možné psát Tolkiena na Zeměploše. Nelze psát Tolkiena v Tolkienovi.

V mém předchozím vysvětlení si nahraď minulý čas za podmiňovací způsob a už to bude fungovat (viz edit mého předchozího komentáře).

Obrázek uživatele Sothis Blue

Díky.
(A dokonce to vypadá i potenciálně zvládnutelně!)

Ad Tolkien a Zeměplocha: Teď je tam odpověď na něco, na co jsem se vůbec neptala... a co se hlavně netýká otázky, pod kterou to dřepí. No, doufám, že to někoho nezmate. Tady dole to bylo jasnější.

Obrázek uživatele Terda

Já se ještě zeptám. Musí to být jenom styl nějakého konkrétního autora, nebo může být užita i změna stylu daná žánrově. Například, že bych psala western stylem pohádkového vyprávění?

Stránky

-A A +A