Nová zbraň

Obrázek uživatele HCHO
Úvodní poznámka: 

Zcela vážné upozornění - je to horor (o to horší, že ne vymyšlený, ale skutečný) s jen mírně optimistickým závěrem.

Drabble: 

Chachá, člobrdíku, tak už mě tu zase máš! Seš nerad? Se ti nedivim! Umím se prima množit a hru na schovku s imunitním systémem už mám taky v malíčku, dokonce jsem si ho ochočil, že mi vytváří cévní zásobení, abych se mohl pěkně šířit. Na mě si už s nějakou kudličkou nepřijdeš, kdepak! Ani s chemoterapií! Posledně jsem se ji naučil pěkně vyplivovat z buněk, s tim už na mě taky nechoď!
Protilátka? Proti mýmu receptoru na růstový faktory?! Ale ten přece nikdo jinej nemá! Jak budu růst? A ještě mě to označkuje imunitnímu systému! Uáááá!
No, vyhráls.
Pro tentokrát…

Závěrečná poznámka: 

Drabblátko na téma biologická léčba. To je asi nejnovější typ (nejen, ale nejčastěji) protinádorové terapie. Využívá vybraných jedinečných znaků tumoru, na které se naváže nějaká účinná látka a ta pak cíleně působí pouze na nádorové buňky. Výhodou toho selektivního působení je minimální množství nežádoucích účinků při zachování dobré účinnosti terapie, mimo jiné to umožňuje dlouhou dobu podávání takovéto terapie. Asi nejdéle používanou (a asi i terapeuticky nejúspěšnější) takovouto látku je trastuzumab (Herceptin), je to protilátka proti HER2, což je receptor na růstové faktory, který je genetickou chybou zmnožen v některých typech karcinomu prsu. U všech pacientek s karcinomem prsu se standardně vyšetřuje přítomnost tohoto receporu, protože pokud je přítomen, terapie trastuzumabem mívá velmi dobré a dlouhodobé výsledky. Podobných látek je celá řada, některé z nich se nádoru nakonec také podaří nějak obejít. Další (dost smutnou) nevýhodou je velká finanční náročnost takovéto terapie…
(kdyby to někoho zajímalo http://www.dedenik.cz/2010/10/14/rozhlednik-nador-co-s-nim-4-novejsi-ter... )

Komentáře

Obrázek uživatele Tora

Klobouk dolů. Před obsahem i formou. Dobře napsáno. Kéž by léčba fungovala na vše. Doufejme, že časem to půjde.

Obrázek uživatele Piskor

Ta to je... Nevím jak to říci, silné? Asi. Takové zákeřné drabblátko - tváří se mirumilovne (nepočítám-li úvodní poznámku) a pritom je to na tak vážné téma... Nu, moc hezké!

Obrázek uživatele mila_jj

HCHO, ráda tě tu vidím a děkuji za moc pěkné drabble. Akorát nevím, zda to "protentokrát" není spíš hororová pecka nakonec. Jak moc často dochází k recidivám?

Obrázek uživatele HCHO

To je různé podle typu nádoru i podle použité biologické léčby. Kromě toho prsu ještě velmi dobře funguje biologická léčba (někdy v kombinaci s klasickou chemoterapií) na některý hematologický věci. Tohle se teď hodně rychle rozvíjí a vypadá to dost slibně i u jiných diagnóz, jen se dost bojím, že to nebude chtít hradit pojišťovna, je to fakt drahý...

Obrázek uživatele mila_jj

To jsou dobré zprávy, díky. Ještě vymyslet něco na slinivku. Pro pár lidí z mého širšího okolí bude už pozdě :(, ale aspoň pro ty ostatní.

Obrázek uživatele Runt

Tohle jsou fakt drsné drabbly.

Obrázek uživatele KattyV

Opravdu hodně a hodně zajímavé a takové... nadějné. Mohu to tak říct? Doufám, že ano.

Obrázek uživatele Zuzka

děkuju za drabblátko i informaci! Nedávno jsem o téhle léčbě slyšela vůbec poprvé a nevěděla jsem, co si pod tím mám představit.

Obrázek uživatele HCHO

Doznávám inspiraci "yersinií, co si mne tyčinky"
:)

Obrázek uživatele Zuzka

jéééééé! To jsem velice potěšena! A moreček taky (mrká na mě z knihovničky modrejma vočičkama).

Obrázek uživatele Arenga

Ráda tě vidím a těším se i na tvá další drabble.

Velice chytré. A přece jen jsem si oddechla, že protentokrát vyhrál.

Obrázek uživatele HCHO

Moc děkuju za komentáře. Letošní jaro je dost hektické, uvidím, jak se tu budu stíhat vyskytovat. Ale já si všecko dočtu (asi tak v červenci... )

Obrázek uživatele Aries

velice zajímavé

Výborný!!!
Sugestivní

Obrázek uživatele Aveva

Moc dobře napsané.

Obrázek uživatele ioannina

Tak chemošku už to umí plivat, jo? Sfiňa jedna.
Milionkrát sláva biologický léčbě.

Obrázek uživatele neviathiel

Brrr. Už první věta mně prozradila vypravěče, ale stejně... to poslední slovo nějak upilo naděje.
Moc ráda tě tady zase vidím!

Obrázek uživatele Martian

Neveselé, ale poučné. Díky.

Obrázek uživatele Smrtijedka

Vždycky jsem nadšená, když se na DMD dozvím něco nového. Děkuji!

-A A +A