Vina

Obrázek uživatele Aplír
Fandom: 
Drabble: 

Byl první. Měl zdraví, výborné jídlo, zajímavou práci, milovanou manželku. Otec mu dal ty nejlepší rady do života. Z lásky ho varoval: „Poslyš, z tohoto stromu nejez.“ Neposlechl. Jeho dědictví je smrt.
Člověk.

Nepotlačoval svou chtivost, ta se rozrůstala a nakonec oslepen vidinou zisku zradil. Zradil svého učitele, zradil svého přítele.
Poznávací znamení: polibek.

Užíval si svou moc. S potěšením třídil lidi, jak zrnka hrachu a čočky. Tebe pošlu rovnou do plynu. Ty budeš dobrý pro „lékařské experimenty“, kamufláž jeho sadismu a nelidské zrůdnosti. Má na svědomí přes 400000 životů, když žádné svědomí neměl?
Anděl smrti.

Je možné jim odpustit?

Komentáře

To první mi připadá jako mladická nerozvážnost. Nakonec, jsme ze stejného plemene a kdo z nás může říct, že by byl určitě uspěl.
Druhý... zapeklitý případ. Zrada za peníze je ohavnost, ať je to ten nebo ten. Ale byla tam i určitá lítost... těžko říct. Lidé skoro bez výjimky neodpustili. Vyšší instance kdoví.
To třetí asi bez komentáře.

Obrázek uživatele mila_jj

Souhlasím, líp bych to nenapsala.

Obrázek uživatele KattyV

I já souhlasím, že není možno soudit stejně.

Obrázek uživatele Aplír

To je pravda. Každý byl navíc v jiné situaci a potom záleží, jak píše Regi, zda a jak hluboce člověk svých činů lituje.

Obrázek uživatele Aplír

Díky Esclarte a milo_jj.
Přemýšlela jsem, co k tomu Adama vedlo, jestli to byla bezmyšlenkovitost, snaha znát rub i líc, chuť být nezávislý, touha být jako Bůh, nebo jen nehtěl přijít o přízeň své ženy?
Máš pravdu, nikdo nemůže tvrdit, že by v té situaci obstál. A souhlasím i v dalších bodech.

Obrázek uživatele Regi

Odpuštění má smysl, když ten, kdo ublížil, lituje. Nebo když si odpuštěním ten ukřivděný uleví. Popřípadě oboje najednou. Ale ten třetí případ není ani jedno...

Obrázek uživatele Aplír

Moc hezky jsi to řekla, Regi. děkuju.

Obrázek uživatele Faob

Zajímavě jsi seřadila tři velké viny našich dějin: o té první se zpívá "šťastná to vina" a neodpustit člověku by bylo neodpustitelnou vinou; Jidáše hnaly pohnutky, kterými prošla většina revolucionářů všech dob, on svým způsobem nejvíc Ježíšovi věřil a nejvíc byl zklamán, že není Mesiášem a králem tady a teď - vina ve výsledku velmi častá, jen následné zoufalství a nikoli obrácení staví Jidáše do světla neodpustitelného hříchu; anděl smrti je burcujícím příkladem psychopatické mysli, která dostane-li v nemocné společnosti prostor, vypukne naplno - dokážeme sami sobě odpustit, že přihlížíme dnes a denně šílenství doby vymknuté z kloubů? Děkuji za inspirativní drabble!

Obrázek uživatele Aplír

Faobe dík, moc hezky jsi rozvedl a vyjádřil, na co nestačilo sto slov.

Obrázek uživatele Arenga

Já k tomuhle tak nějak nemám slov, je to skvělé!

Obrázek uživatele Aplír

Díky moc.

Obrázek uživatele Skřítě

Dobrý nápad a líbí se mi pointa ;-)

Obrázek uživatele Aplír

Jsem moc ráda, že Tě to oslovilo. Díky.

-A A +A