Ve spárech Raků - XXII.

Obrázek uživatele Bídák
Úvodní poznámka: 

Retrospektivní kapitola je tu.

Kapitola: 

Drynovi probleskla hlavou vzpomínka na dětství v Ewanově péči.

Mladík ležel na zemi na zádech s očima zavřenýma a snažil se nehýbat. Cítil, jak mu něco leze po noze, ale vydržel a nehnul se ani o píď. Zůstal nehybný jako skála i ve chvíli, kdy na zem, vedle jeho hlavy dopadla pěst.

Tušil, co přijde jako další a nespletl se. Ewan do něj nohou šťouchl. Chlapec uvolnil veškeré svaly a nechal tělo, ať se hne, kam ho noha postrčí. V duchu děkoval za to, že do něj Ewan nekopl silou. U večerního ohně slyšel už dost příběhů o tom, jak si každý z Raků ze svého výcviku odnesl tisíce modřin. Ne, že by žádnou neměl. Většinou k nim ale přišel vlastní nepozorností. Ewan ho nikdy nebyl. Když nebyl spokojený, prostě mlčel. Choval se dál úplně stejně – uvařil mu, ukazoval mu jak správně stáhnout králíka z kůže a tu pak dál zpracovat. Ale neřekl u toho jediné slovo. Což bylo horší, než kdyby křičel.

Chlapec už si myslel, že se mu podařilo projít úkolem, ale spletl se.

„Proč?“ zaječel ve chvíli, kdy na něj Ewan obrátil vědro ledové vody.

„Hnul ses,“ odvětil Ewan klidně a pomohl mladíkovi na nohy.

„Nehnul. Vůbec jsem se nehýbal. Byl jsem dokonalá mrtvola,“ bránil se mladík.

„Dryne, nehádej se se mnou. Když říkám, že ses hnul, tak ses hnul,“ začal Ewan a Dryn rychle spolkl slova, která se mu drala na jazyk. „Viděl jsem, jak se ti hýbá hrudník při nádechu,“ dodal Ewan a Dryn jen svěsil ramena.

„Tak příště budu ležet na břiše a nic nebude vidět,“ pokusil se Dryn vše obrátit v žert.

„Představ si, že je bitva. Jsi zraněný a potřebuješ se z toho dostat. Nikdo nesmí mít ani náznak podezření. Sebemenší pohyb hrudníku tě prozradí a je po tobě. Nebo tě někdo přepadne, spoutá a ty se musíš zbavit pout. Ležíš na zemi, pod tebou je ostrý kámen, kterým si můžeš přeřezat pouta, ale potřebuješ, aby si toho nikdo nevšiml,“ pronesl Ewan nezvykle vážným hlasem.

„Jako by se podařilo zajmout jednoho z Raků,“ odfrkl si Dryn, ale bylo znát, že to jen hraje.

„Stát se to může,“ odpověděl Ewan.

Dryn se v duchu pousmál. Kdyby ho teď Ewan viděl, s radostí by mu svá slova zopakoval. Měl pravdu, stát se může všechno.

Komentáře

Obrázek uživatele Killman

Vypadá to, že ten výcvik zhodnotí.

Obrázek uživatele Tora

No tak snad si vzpomněl na tu správnou věc :)

-A A +A