18. část - Co teď a co potom

Obrázek uživatele Tora
Povídka: 
Úvodní poznámka: 

Sheila a Gonny, strážci rozhraní, dorazili po drobném extempore na vojenské rotě spolu s vojáky Holemým a Staňou k ruinám bývalého zámečku v Maříži. Podle údajů, vyrytých na starých hodinkách našli vchod do podzemní kaple, kde objevili nefunkční - nebo nebezpečný - průchod za rozhraní. Holemý se pak ve sklepě udeřil do hlavy a Staňa ho vynesl na čerstvý vzduch. Gonny se Sheilou objevili ve stěně uschovanou jakousi skříňku, ale než ji stačili otevřít, zřítila se na ně část stropu.

Kapitola: 

Schoulená do klubíčka jsem si kryla hlavu a horečnatě hmatala kolem sebe. Někde tu musí být, neletěl přece nijak daleko. Cihly, kusy dřeva, au, tříska… Pak najednou moje prsty narazily na plechovou schránku wigitoru. S rukou vyvrácenou do naprosto nepřirozeného úhlu jsem se snažila přístroj vyprostit, ale nedařilo se. Rameno mě už bolelo a do předloktí brala křeč. Bála jsem se ale, že když ruku stáhnu, zhroutí se dutina, pod kterou jsem wigitor našla a já už se k němu nedostanu. Zatnula jsem zuby a přes ostrý nesouhlas mého vlastního těla jsem posledním mohutným škubnutím přístroj vysvobodila.
Oddechla jsem si a uvolnila zkroucenou ruku, jak jen to šlo. Otočila jsem aparát v prstech, nahmatala vypínač a rozsvítila.
Měla jsem štěstí. Trámy, které se na nás zřítily spolu s cihlami a kamením, se nade mnou překřížily a tím nejhorší nápor svedly vedle, Ale… kde je Gonny?
Kus ode mne se pohnula hromada prachu a drobné suti. Nebýt toho, že mě bolel celý člověk, nemohla jsem pohnout nohama a netušila, zda mám všechny kosti celé, musela bych se smát.
Vypadalo to jak ve špatném filmu. Zpoza trosek se vynořila ruka a začala hmatat kolem sebe. Pak odházela pár cihel a kamenů a uchopila jeden z trámů. S námahou ho odstrčila o kousek vedle a pak už se z prášících hlubin vynořila prvně hlava, pak další ruka a nakonec se s mohutným hekáním a funěním vyprostil z hromady celý Gonny. I on měl štěstí, zavalila ho hlavně tlustá hliněná omítka. Trámy opravdu odvedly dobrou práci.
„Musíš mi pomoci,“ přikývla jsem, když jsem viděla, jak zkoumá mou pozici. „Sama se zpod těch klád nedostanu. Skříply mi nohy.“
„Vydrž, prosím tě,“ poprosil Gonny. Opatrně si prohmatal tělo, zakroužil hlavou – praskání obratlů jsem slyšela naprosto zřetelně, opatrně si stoupl a protáhl končetiny.
„Naštěstí jen pár šrámů a boulí,“ konstatoval. „Co ty?“
„Nevím,“ snažila jsem se nedat najevo své obavy. „Hlava, trup a ruce dobré. Nemůžu pohnout nohama.“ Gonny si půjčil můj wigitor a rozhlédl se po kryptě. Klekl si zpět na místo, odkud vylezl, posvítil do dutiny, pak si lehl na břicho a zpoza trosek vytáhl svůj přístroj. Zmáčkl knoflík a světlo zesílilo.
„Vydržel,“ oddechl si. Opřel oba přístroje o trám tak, aby byla osvětlená celá krypta a rozhlédl se.
„Šej… můžeš se otočit?“
S námahou jsem se pootočila tak, abych viděla, kam ukazuje.
„Jsme v pasti, Šej.“
Měl pravdu.
Já dokonce v dvojité. Trámy mi nedovolovaly vylézt zpod cihel, ale i kdyby se mi to nakrásně povedlo, bylo by mi to houby platné.
Vchod do krypty byl zhroucený, schody zasypané. Z celého sklepení zbyla dutina o velikosti sotva třetiny jeho původního rozměru. Otřásla jsem se. Stát o pár metrů vedle, byli jsme teď pohřbeni ne pár cihlami a trámy, ale několikametrovou vrstvou hlíny a kamení.
Gonny, jako by my četl myšlenky, přikývl. „To lupnutí, viď. Mělo nás varovat a měli jsme jít okamžitě pryč. Jenže nakonec bylo štěstí, že jsme byli nedočkaví a otvírali krabici hned. Jinak nás to zavalilo někde tamhle,“ ukázal bradou pod hromadu trosek.
Než se odtud vykopeme, to bude trvat.
Jestli vůbec.

Komentáře

Obrázek uživatele KattyV

Já věřím, že Staňo nebude zahálet a svou milovanou osvobodí. :)

Obrázek uživatele Tora

Taky myslím, ale kdo ví, kdo ví

Obrázek uživatele Aveva

Já Staňovi věřím!

Obrázek uživatele Tora

:) Staňa se potěšeně červená :)

Obrázek uživatele Regi

Já jsem v klidu. Oni už se ven nějak dostanou. Tora přece není na hlavu padlá a nezabije si hlavní hrdiny už koncem dubna. :-) Otázka je, jak se jim to povede. Na to jsem zvědavá.

Obrázek uživatele Tora

Tora třeba skončí se seriálem :( páč už neví jak dál!

Obrázek uživatele Regi

Tomu teda nevěřím.

Obrázek uživatele Tora

:))))))))))))))))))))))

Obrázek uživatele Apatyka

Já jsem ráda, že lidi odtamtud vypadli zavčasu. A věřím těm dvěma, že se zvládnou osvobodit (než dojde kyslík (a vodu s sebou mají?))

Obrázek uživatele Tora

něco mají...

Obrázek uživatele Aries

čtení pro klaustrofobiky jak dělaný... taky předpokládám, že se nějak vyhrabou, jen doufám, že Sheila bude v pořádku

Obrázek uživatele Tora

díky, uvidíme, co zvládnou

Obrázek uživatele mila_jj

Věřím ve Staňu, který má svaly jako býk a v hlavě nemá řezanku. Oni to dají!

Obrázek uživatele Tora

doufat můžeme :) (a o té řezance nevím nevím teda :) )

Obrázek uživatele neviathiel

Doufám, že je vyhrabeš dřív než já!

Obrázek uživatele Tora

budu se snažit :) ale to víš, takových trámů a cihel a kde čeho... to bude fuška.

Obrázek uživatele Killman

Z toho se nakonec dostanou :) Věřím jim.

Obrázek uživatele Tora

dobře děláš, však do konce ještě daleko, co bez nich?

-A A +A