Moje články

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Kybernekromant

    Fandom: 
    Drabble: 

    Pro následující trik budeme potřebovat nejen ucho, ale i oko, a to mechanické. Již teď může umělá inteligence vyrobit takzvaný deep fake. Falešné video osoby, kde svým hlasem říká to, co bylo objednáno. Umělá inteligence se bude muset zapotit a ohřát server. Musí analyzovat veškerá videa, audio a psané texty, které po sobě osoba zanechala. Zkopíruje zevnějšek, hlas a styl komunikace konkrétní osoby používajíc její stránky na sociálních sítích a vytvoří chatbota, který by mluvil hlasem zesnulého a používal jeho vzhled. Pak může zesnulá babička zavolat příbuzným a říct, že na její památku by si měli denně dávat flašku coly.

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Barevná klasifikace kalhot

    Fandom: 
    Drabble: 

    Když s turisty mluvím o defenestracích, většinou se nadhodí téma vytvoření individuálních a kolektivních seznamů lidí, co by alespoň druhou pražskou defenestraci zasloužili. Spousta jsou jen toxičtí lidé, ale jsou i jiní. Někdo je výbušný, někdo dráždivý, nebezpečný pro zdraví nebo prostředí. Napadlo mě tedy vytvořit klasifikaci podobných lidí. Naštěstí pro mě regulátoři jak v Evropě, tak i ve Spojených státech podobnou klasifikaci již vytvořili. U nás se jí říká GHS klasifikace. Mně se však víc líbí americká norma NFPA704. Má barevné znaky a jsou vidět z dálky. To by lidé měli nosit na oblečení! Jaký by byl váš seznam?

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Vítejte na disku

    Fandom: 
    Drabble: 

    S každým dnem si lidé všímají více nápověd k tomu, že naše realita je pouze simulace. Třeba problematika rychlosti světla. Úkolem programátora bylo, abychom si nikdy neuvědomili, že náš server má limity a za jejich hranicemi nemůže zobrazovat svět, jelikož rychlost čtení a zápisu změn na disku nebo kapacita disku je omezená. Řešením bylo omezit maximální rychlost pohybu. Pokud toho nebude dost, existuje záložní mechanismus, a to rozšiřování vesmíru, které zajistí, že i když se nám povede vyvinout technologii, která umožní dosažení limitů aparátní schopnosti, náš cíl se bude vzdalovat a nebude se muset zobrazovat nic za hranicí lokálního shluku.

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Farmář se zálibou v umění

    Fandom: 
    Drabble: 

    Otrávené jablko si člověk možná i dá, když mu bude naservírováno, ale moderní technologie se postarají o to, aby si nedal nezralé. Izraelská společnost Tevel již vyrábí robotické vozy, které jezdí sadem a jsou napojeny na létající drony řízené umělou inteligencí. Drony jsou schopny nalézat ovoce, hodnotit jeho zralost, trhat zralé ovoce a skládat jej do vozíku. Společnost Organifarms se již zabývá sbíráním jahod. A to nemluvím o kombajnech schopných nalézat a ničit plevel, a to jak pomocí laseru, tak pomocí plamenometu. Krátce řečeno, umělá inteligence už nejen tvoří umění, ale taky pracuje na farmách a dělá těžkou manuální práci.

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Posmrtný život

    Fandom: 
    Úvodní poznámka: 

    Náhrada za "Gumička na poušti".

    Drabble: 

    To, že vás zavážou, zagumičkují a pohřbí pod kopcem na poušti, vám podle vás musí pomoct v posmrtném životě, ale ne tak, jak si myslíte. Mumie totiž měly hojné využití. Například barva známá jako „Mummy Brown“ se dlouhou dobu vyráběla z pravých mumií. Když ty došly, začala se vyrábět ze sušeného masa otroků a zločinců. Dalším využitím bylo zpestření večírků rozbalením mumie – ten pravý unboxing. Obaly mohly být využity pro psaní nebo jako balicí papír. Mohly být použity k výrobě falešných relikvií křesťanských světců. Mohly být rozemlety na prach a použity jako léky. Velkou část egyptských mumií lidé jednoduše snědli.

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Rozhovor při drncání kol

    Fandom: 
    Drabble: 

    Hádky v nočním vlaku se vedou proto, abys neusnul a neprojel svoji stanici. Někdo tvrdí, že život je vlak, jiný, že je to perón. Někdo říká, že cesta je volná, jiný, že je nekvalitní kolej. Někdo tvrdí, že jsme strojvedoucí, jiný, že cestující. Jedni říkají že máme volnost řídit tam, kam se nám bude chtít, jiní, že dřív nebo později budeme muset vystoupit. Jedni tvrdí, že máme před sebou hodně let, jiní odpovídají, že záleží na ceně lístku. Kam chceme, tam jedem, a můžeme i odbočit! Projedeme jen tam, kde leží koleje! Nakonec vystoupí oba a vlak pojede svojí cestou.

    Závěrečná poznámka: 

    Inspirace:
    https://www.youtube.com/watch?v=7fz_gCdDsMw
    Byla to dlouho moje oblíbená kapela.

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Vyliž mi pěst

    Fandom: 
    Drabble: 

    Pěst je dnes na hradě Burg Jagsthausen v Německu. Patřila rytíři a žoldákovi Götzi von Berlichingenovi. Ruku mu ustřelilo dělo a nahradil ji ocelovou protézou, pomocí které mohl psát perem, a dokonce se stal válečným básníkem. Ve svém zaměstnání i bez ruky pokračoval čtyřicet let, během kterých byl vězněn císařem Svaté říše Římské. Poté, co ho kamarádi osvobodili pomocí úplatků vysokých úředníků, unesl biskupa. Potom, co ho císař věznil podruhé, byl odsouzen k domácímu vězení ve vlastním hradě, který koupil za peníze získané v dobrodružstvích. Znám je taky proto, že v jeho poezii se poprvé objevuje fráze „vyliž mi prdel“.

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Like a dragon

    Fandom: 
    Drabble: 

    Kočičím zlatem člověk moc nezbohatne. Proto jsem se rozhodl zvíře trochu zvětšit. Jak bohatý byl vlastně Šmak? To naštěstí zkoumal kromě mě i časopis Forbes. Započíst se musela hromada zlata pokrývající spícího Šmaka, drahokamy v jeho šupinách, zlato a drahokamy mimo hromadu, kde drak ležel, zbraně a zbroj okolo a majetek na jiných patrech hory. V roce 2013 tvořilo Šmakovo bohatství přibližně 54,1 bilionu dolarů. Bohužel byl tento žebříček zveřejněn v roce 2013. Tím pádem musíme započíst inflaci, která od roku 2013 tvoří 35 % (v dolarech). Z toho vyplývá, že dnes by Šmak byl 21. nejbohatším člověkem na Zemi.

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Cesta do pekel...

    Fandom: 
    Úvodní poznámka: 

    Být vyhoštěn jako sobec je jedna věc, ale tento člověk dělal to, co dělal jen z toho, co považoval za altruismus.

    Drabble: 

    Kontroverzních osob je v historii hodně, ale málokdo je na úrovni Fritze Habera. Dle Malthuse by bez Haberovy syntézy amoniaku z dusíku a vodíku lidstvo začalo vymírat hlady už v roce 1910 a za tento vynález dostal Nobelovu cenu. Během první světové války Haber dobrovolně vynalézal bojové plyny ve službách Kaisera. Výsledkem bylo použití chlóru na frontě. Po válce se zabýval vědou a organizoval největší vědecké summity na světě. Nicméně ve třicátých letech zas pracoval nad bojovými plyny pro německou armádu. Nejznámějším vynálezem byl Cyklon B. Pak byl vykázán z univerzity kvůli židovskému původu a umřel v exilu ve Švýcarsku.

    Závěrečná poznámka: 

    Jeho manželka a asistentka nevydržela kruté pokusy na frontové linii a spáchala sebevraždu. Většina jeho příbuzných zemřela v plynových komorách. Když se jeho syn po druhé světové válce dozvěděl pravdu, taky spáchal sebevraždu.
    Amoniak vyrobený Haberovou metodou je nezbytnou součástí výroby hnojiv a střelného prachu.

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Kyberhouby letí do vesmíru

    Fandom: 
    Drabble: 

    Na počátku bylo podhoubí. Decentralizovaný systém s mnohými uzly, který tvoří jednu entitu. Pak přišla zvířata a jedla halucinogenní houby. Proto jim začal růst mozek. Jen opice měla manipulátory, aby nově nabytý mozek využila. Začala sbírat informace a vyvíjet se, ale potom pochopila, že informace se nejlépe uchovávají v decentralizovaném systému s mnoha uzly. Pak vytvořila i entitu, která se sítí tvořila celek a uměla využít všechny informace. Nakonec opice pochopily, že je to nejlepší metoda zkoumání světa mimo planetu, a své kybernetické houby poslaly do vesmíru. Opice byly mezičlánkem, který podhoubí využilo k vývoji v kyberhouby a zkoumání vesmíru.

    Závěrečná poznámka: 

    Dle dnes populární Teorie zhulené opice byl rychlý vývoj nervových systémů u lidí (a jiných druhů) způsoben pojídáním halucinogenních hub. Houby jsou však velice málo prozkoumané. Jsou to obrovské systémy, které si předávají informace mezi jednotlivými články a jsou řízeny jednou entitou.
    Umělá inteligence je (prozatím neživou) entitou, která volně čerpá informace z podhoubí zvaného internet a internet proměňuje dle zadaných (prozatím) úkolů.
    Moderní kosmické lodě budou zřejmě řízené umělou inteligencí a tím pádem schopné se dostat tam, kam člověk prozatím nemůže.
    Zdroje:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Stoned_ape_theory

  • Obrázek uživatele Tajiš

    "Obyčejný člověk"

    Fandom: 
    Úvodní poznámka: 

    Jde o klasický typ útoku na umělou inteligenci .Těmto útokům se přezdívá "typografický útok", kdy se na jeden předmět napíše název jiného předmětu a umělá inteligence ho začne za tento předmět považovat.

    Drabble: 

    Od té doby, co byl systém v chodu, nebylo kam se schovat. Neuzavíratelné oko kamer připojených na umělou inteligenci bylo všude. Jen profesionálové se mu mohli vyhnout.
    Seděl v baru a dopíjel Vodka Martini, protřepaný, ne namíchaný. Dostal obálku s fotografií a penězi. Na obálce byl nápis „tácek“. Pak se převlékl do kostýmu s nápisy „pes“. Nasedl do auta s nápisy „kůň“. Do programátora systému vystřelil pistolí s nápisem „banán“. Tělo rychle zakryl folií s nápisem „živý člověk“. Nahradí ho, ale potrvá to. Mezitím se bude systém divit, jak to, že kůň jel po dálnici rychlostí 300 kilometrů v hodině.

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Za sýr život položím

    Fandom: 
    Drabble: 

    Co člověk neudělá pro to, aby si mohl beztrestně dát kousek sýra. Náš hrdina si totiž sám vytvořil čistou místnost, zbavenou veškerých bakterií, a v ní postavil kliniku genové terapie z nuly. V klinice vytvořil virus, který upraví všechny buňky ve výstelce jeho žaludku a dá mu tím pádem schopnost strávit laktózu. Virus pak spolkl a tím pádem vyzkoušel na sobě. Po zkušenostech z Hollywoodu bychom mohli předpokládat, že z něj pokus udělal šílené monstrum a zaútočí na New York (jediné město, kde se útoky oblud odehrávají), nicméně pokus se podařil a zdar byl oslaven snězením dvou pizz se sýrem.

    Závěrečná poznámka: 

    Zdroje:
    https://www.youtube.com/watch?v=J3FcbFqSoQY
    Všem, kdo se pokusí přeji hodně štěstí.

  • Obrázek uživatele Tajiš

    O tempora, o mores!

    Drabble: 

    V roce 1828 bylo těžké si bezpečně ověřit, jestli vaše známost je taky dobrá partie. Puritánství bylo v módě, i když bordely byly všude a hojně využívané. Většinou jste se všechno dověděli až po svatbě a občas to bylo spojené se spoustou překvapení, a to pro obě zúčastněné strany. Nicméně malířka Sarah Goodridge se rozhodla pro svého potenciálního partnera situaci zjednodušit. Líbil se jí čerstvý vdovec, právník a politik Daniel Webster. Aby mu pomohla s rozhodnutím, namalovala a poslala mu autoportrét svých ňader. To je zřejmě první zaznamenaný příklad poslaných „noods“. Pan Webster gesto neopětoval, zřejmě proto, že neuměl malovat.

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Boston hruška party

    Fandom: 
    Drabble: 

    Proto, aby se ušetřily peníze, musí se dnes spustit kotva nejméně dvakrát. Jde o to, že dnešní lodní doprava je absurdně levná a je doplňkem komparativní výhody. Máme třeba zemi, kde hrušky rostou celoročně. Tím pádem jsou tam levné. V jiné zemi je levné zpracování a balení. A nakonec máme zákazníka s vysokou cenovou úrovní. Je tedy levnější vypěstovat hrušky v Argentině, poslat je lodí do Thajska, kde je zpracují, zabalí a pošlou do Spojených států, kde budou prodány, než vše dělat ve Spojených státech. To samé lze provést s norským lososem zpracovávaným v Číně. Uhlíková stopa? Koho to zajímá!

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Od soumraku do úsvitu

    Fandom: 
    Drabble: 

    Večírky u Tolkienů měly svoji atmosféru. Většina byli profesoři. Začínalo se kolem půl sedmé. Hosté si mezi sebou suše povídali u sherry. To trvalo do půlnoci, kdy kočáry odvezli všechny, kdo chtěli domů. Pak začala hrát taneční hudba a podávat se tvrdší alkohol. Pro ty, kdo se neudrželi na nohou, o druhé hodině přijela záchranka. Poté se alkohol začal míchat do pestrobarevných koktejlů, hudba zrychlila a nabyla na hlasitosti a hosté po parketách lítali v šíleném rytmu. O páté přijely máry pro ty, kdo už byli v bezvědomí. To, co se dělo pak, se popisovalo těžko. Pohřebák přijel před svítáním.

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Jistá nejistá tabulka

    Fandom: 
    Drabble: 

    „Svět degeneruje. Korupce a zkáza se šíří. Děti již neposlouchají rodiče. Každý chce napsat knihu. Je zřejmé, že se konec světa blíží.“ Citát je většinou přisuzován asyrské tabulce psané 2800 let před naším letopočtem. Nicméně po delším zkoumání zjistíte, že originální tabulka nejde dohledat. Příběh však žije dál. Objevoval se v médiích od roku 1908 a text, datum a místo vytvoření tabulky se vždy nepatrně měnily. Vždy je článek ukončen myšlenkou, že se lidstvo nemění. I kdyby byl citát falešný, jsem si jist, že za pár let si někdo vzpomene na tento citát a bude tvrdit, že se lidstvo nemění.

    Závěrečná poznámka: 
  • Obrázek uživatele Tajiš

    Slepice nelétají

    Fandom: 
    Drabble: 

    Probudil se na budík a rozhlédl se po okolí. Dříve se tomu říkalo králíkárna, ale dnes to nesedělo. Vylezl z postele. Materiál povlečení sice neměl peří poškozovat, ale stále vypadal jako salát. Ptáci spí vestoje, a proto ten problém nemají. Šel do koupelny a důkladně si uhladil každé kropenaté pírko. Až na to bude, změní barvu. Kvůli tomu musel vstávat dřív. V kuchyni už čekala snídaně. Latté a avokádový toust posypaný skořápkami. Jiní brali vápník v tabletkách, ale on preferoval čistě přírodní zdroje. Obul se a vylezl na balkón. „Ahoj, drahoušku!“ Roztáhl křídla a plachtil z dvanáctého patra k zastávce.

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Vatikánský účet

    Fandom: 
    Varování: 

    V drableti se projednává smrt, znesvěcení mrtvol, církev a absurdní dramatická realita. Znáte mě. Číst jen s pevnými nervy a silným žaludkem.

    Drabble: 

    Málokdo dovedl zúčtování do takového extrému jako papež Štěpán VI. Ten nesnášel svého předchůdce papeže Formosa. Proto ho nechal z hrobu vykopat a jeho tělo soudil v takzvané Synodě mrtvých. Formosus byl odsouzen a za trest byl z jeho těla serván papežský háv a byly mu useknuty tři prsty na pravé ruce, aby nemohl nadále žehnat. Pak bylo tělo zas pochováno, nicméně v zemi nevydrželo moc dlouho. Za pár dnů bylo zas vykopáno a hozeno to řeky Tibery, která protéká skrz Řím. Nicméně bylo vyhozeno do řeky na špatné straně, vplulo do Říma a vyplulo na břeh přímo ve městě.

    Závěrečná poznámka: 
  • Obrázek uživatele Tajiš

    Budoucnost

    Fandom: 
    Drabble: 

    Ztratila se budoucnost. Dříve, když jsem byl malý, bylo vepředu vždycky něco oslňujícího a neznámého. Něco, na co se dalo těšit. Teď přesně vím, co bude potom, třeba za těch pět let. To samé co dnes. Dělat budu to samé, i když možná trochu jinak. Budu chodit do stejných kaváren, nebo do jiných, podobných. Budu jezdit přibližně stejným autem, i když toho bude umět víc. Místo budoucnosti je přítomnost. Akorát nějaká přítomnost se odehrává teď a nějaká bude potom. Nejhorší je to, že se mi moje přítomnost líbí. Auto je dobré a kavárny jsou útulné, ale budoucnosti je mi líto.

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Monolog

    Fandom: 
    Drabble: 

    Generátory náhodných slov jsou již dávno mezi námi! Hned několik vědeckých výzkumů totiž tvrdí, že zdaleka ne všichni lidé mají vnitřní monolog. Tvrdí se, že jím disponuje jen kolem třiceti až padesáti procent obyvatelstva. Teď to všechno konečně dává smysl! Nejméně polovina lidí chodí po ulicích a má úplné ticho v hlavách! Jejich řeč je generována v podstatě jako náhodný proces, bez toho, aby proběhla nějakým filtrem. Dělají to, co je napadne, hned potom, co je to napadne, bez jakékoli sebereflexe! Výsledky voleb začínají dávat smysl! Texty na sociálních sítích začínají dávat smysl! Stav světa okolo dává moc velký smysl.

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Most

    Fandom: 
    Drabble: 

    Když provádíte v létě v Praze, máte v podstatě dva cíle. První je ztratit co nejméně lidí ze skupiny a druhý je stihnout všechny plány včas. Když nastoupíte na Karlův most, pochopíte, že jsou tyto cíle protichůdné. Lidé vás chtějí slyšet, fotit a stihnout loď. Dav na úzkém mostě má jiné plány. Většina průvodců se svoje skupiny snaží ukočírovat a používat základní pravidlo (chodí se vpravo). Ti, kdo průvodce nemají, dělají chaos okolo. Pak ale přijde socha Jana Nepomuckého nebo nějaký hudebník a úzká cesta se stane užší. Kapsáři mají svátek. Bujará strkanice nedodržuje pravidlo zipu. Člověk ocení povolené ztráty.

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Trpasličí kuchyně

    Fandom: 
    Drabble: 

    Co ji to napadlo, tu ženskou fousatou, pozvat domů lidi. Ne že by trpaslíci měli něco proti lidem, ale přípravy jsou děs. Navíc, kdo si pamatuje, co ti lidé jedí! Trpaslíci jsou imunní proti skoro veškerým jedům. Což znamená, že skoro cokoliv se v jejich kuchyni stává kořením, ale co můžou a nemůžou lidé?

    „Jedí lidé zvířata?“

    „To asi jo. Lidé nejsou elfové!“

    „Upečeme jim ježky?“

    „Má to bodliny. To asi nemůžou strávit.“

    „Co tak kuře? Všichni jedí kuře.“

    „To asi jo. Ale co na něj?“

    „Osolíme ho a bude.“

    „Sůl je kámen. Lidé nemůžou kámen."

    „Tak tam nedávej nic!“

    Závěrečná poznámka: 

    Poznámka: Trpasličí vaření je ve velkém množství fantasy bez chuti. Nicméně trpaslíci mohou sníst cokoliv, díky imunitě proti jedům. Na druhou stranu lidské jídlo je pro velké množství savců jedovaté (např. avokádo). Trpaslíci mohou používat cokoliv jako koření, ale nevědí, co mohou jiné rasy, tak když vaří pro ně, nedávají nic.

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Klobouček

    Fandom: 
    Drabble: 

    Abychom zkoumali módu, musíme se nejprve ponořit do tichých vod studených moří. Nezapomeňte na svůj nejpůvabnější neopren! Pod hladinou se setkáme se známou mořskou designérkou. Pohybuje se s takzvaným K hejnem kosatek dravých. Její první prací byl půvabný nápad využít mrtvého lososa jako nádherný letní klobouček. Postupně se nápad rozšířil i mezi jiná hejna, a celé léto to tak dokonce nosily všechny módní kosatky. Tato móda nakonec vydržela až do příštího léta. I přes to, že to prozatím bylo její jediné dílo, tvrdí, že se nevzdá a bude tvořit dál. Popřejme jí tedy štěstí a inspiraci v další umělecké tvorbě.

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Neptunova robokracie

    Fandom: 
    Drabble: 

    Nový vůdce byl v něčem jiný. Nikdo tomu nemohl přijít na kloub. Byl prostě černou ovcí. Jeden den se zjevil a nebylo jasné, odkud se vzal a co ho sem přivedlo. Na první pohled byl stejný jako ostatní. Vůdcem se stal proto, že byl lepší než ostatní. Šlo mu to. Za celou dobu, co nás vedl, neudělal ani jeden omyl. Byli jsme na tom líp než kdykoliv předtím. Něco však na něm nesedělo. Něco bylo jinak a nikdo tomu nemohl přijít na kloub. Nemělo však smysl to řešit. Když vám osud dává citróny, tak se přece neptáte, kde je vzal.

    Závěrečná poznámka: 

    NYU Tandon School of Engineering and University of Western Australia vytváří robotické ryby, které by měly převzít vedení v hejnech ryb a pomoci jim přežít a vyhnout se nebezpečným a kontaminovaným oblastem.

    Zdroj:

    https://engineering.nyu.edu/news/what-makes-robot-fish-attractive-hint-i...

    https://georgiastatesignal.com/the-future-of-underwater-robotics-dismant...

    https://www.alamy.com/stock-photo-phd-candidate-paul-phamduys-robotic-fi...

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Letální genetická choroba

    Fandom: 
    Drabble: 

    Život je letální genetická choroba. Pokud se nakazíte, je to neslučitelné se životem. Většina lidí si myslí, že začínáme umírat hned, jak se narodíme. U většiny lidí to však není pravda. Na počátku života totiž naše tělo produkuje víc buněk a naše buňky se obnovují větší rychlostí, než umírají. Tím pádem umírat začínáme, až když dosáhneme ekvilibria, což se stane mezi 22. a 25. rokem života, a přehoupneme se přes něj. Pak buňky umírají rychleji, než se rodí nové. Tim pádem umírat začínáme přibližně od 25 let. Zeptejte se těch, kdo tuto čáru překročili, jestli vám to potvrdí. Potvrdíte vy?

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Vztahová termodynamika

    Fandom: 
    Drabble: 

    Nevím ohledně vrásek, ale občas z té lásky může naskočit i husí kůže. Ve vztazích je totiž důležité mít správnou termodynamiku. Například pokud má jeden z partnerů studené ruce, je dobré, aby ten druhý měl teplé. Tak si můžete zachovat optimální teplotu, když se držíte za ruce, a navíc může jeden druhého zahřívat během studených zimních večerů (pokud víte, o čem mluvím).
    Horší je to s optimální teplotou okolí. Má to okno být otevřené, nebo zavřené? Je 18 stupňů zima, nebo ne? Jak má být ten termostat? Je 30 stupňů krásné počasí? I to musí řešit nový obor. Vztahová termodynamika.

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Přeji hezké čtení!

    Fandom: 
    Drabble: 

    Namaluj mi svět? Dnes už docela smysluplný požadavek. A co takhle popiš mi svět? Možná i vyprávěj o světě. Přesně o to požádal Ammaar Reshi. Specifikoval, že cílovou skupinou příběhu a obrazů jsou děti, a rozdělil úkoly mezi neurosíť spisovatele (ChatGPT) a ilustrátora (Midjourney). Výsledkem je knížka „Alice and Sparkle“. Dnes ji na Amazonu koupíte za 9,13 dolaru (pokud chcete, aby vám ji další počítač vytiskl a zabalil), anebo 4,99 dolaru za e-knihu. Tím pádem jediní lidé, kteří jsou součástí výrobního cyklu této knihy, jsou zaměstnanci logistické společnosti, kteří vám knihu dovezou. Samořídící auta eliminují i ty. Přeji hezké čtení!

    Závěrečná poznámka: 

    Zdroj:
    https://time.com/6240569/ai-childrens-book-alice-and-sparkle-artists-unh...
    Pro kontrolora:
    Čísla s desetinou čárkou počítám jako jedno slovo.

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Dovolená

    Fandom: 
    Drabble: 

    Nejprve přišla bouře. Odnesla je tak daleko od břehu, že zmizel za obzorem. Přišli o GPS navigaci. Voda přístroj zaplavila a už se nerozsvítil. Nemělo smysl udržovat motor v chodu. Nevěděli, kam plout. Když bouře skončila, bylo okolo jen moře. S sebou měli jenom pár pomerančů k svačině, ale dešťové vody bylo v člunu dost. Mohli taky chytat kokosy, které bouřky posílaly daleko do moře. Po dvaceti devíti dnech konečně spatřili loď. Byli už vysílení, ale když se ohlédli zpátky, prožili měli měsíc bez stresu, zpráv a práce, kdy byli volní duchem. Těšili se domů, ale vlastně to bylo příjemné.

  • Obrázek uživatele Tajiš

    To bych chtěl vidět

    Fandom: 
    Drabble: 

    Některé múzy za válek sice mlčí, ale jiné vzkvétají. Občas je to symfonie napsaná o hladu, ale občas je múza mimo bitevní pole. Třeba Japonsko bylo za války o nezávislost USA silně izolované. Většina obyvatelstva četla stěží. Proto zprávy dorážely na ostrov silně zkreslené a musely být ilustrované. Z těchto ilustrací se dozvíme, že George Washington pálil z luku v přítomnosti bohyně Ameriky, ubránil svoji manželku před hordami britských důstojníků a holýma rukama umlátil tygra. John Adams nebyl o nic horší. Vyvolal obrovského orla a zabil s jeho pomocí gigantického hada, který sežral jeho matku.
    Takové anime bych chtěl vidět.

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Otřes

    Fandom: 
    Drabble: 

    Pamatujete si to zemětřesení? Zemětřesení v Kaskádské subdukční zóně. Odehrálo se v roce 2001. Na internetu je velké množství fotografií z místa. Zničené budovy, zranění a záchranné služby v ulicích, lidé schovávající se v dosud stojících budovách. Dokonce fotografie George Bushe, jak navštěvuje postižené regiony. Jak to, že si to nepamatujete?
    Nemusíte vzpomínat. Rok 2001 byl sice plný událostí, ale zemětřesení v Kanadě a Spojených státech k nim nepatřilo. Veškerý důkazový materiál byl totiž vytvořen neurosítí Midjourney. Fake news? A co tak Fake history? Neurosíť vám klidně vytvoří důkazy k nejrůznějším historickým událostem. Orwell se ještě jednou otočil v hrobě.

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Při světle pochodní

    Fandom: 
    Varování: 

    Obsahuje pornografii, násilí, nacisty, mučení, lidské oběti a francouzskou literaturu.

    Drabble: 

    Georges Bataille byl francouzský esejista, spisovatel a myslitel, i když během své doby byl známý spíše jako autor extrémně podrobné pornografie. Za dob války založil protinacistickou organizaci Acéphale. Organizace byla inspirována tajnými spolky v Africe. Měla být hluboce rituální a mít přísná pravidla. Její členové se setkávali v noci, v lese pod bleskem roztříštěným dubem při světle přinesených pochodní. Aby se připravili na těžkosti boje s nacisty, mělo být součástí rituálu i mučení a lidské oběti. Setkali se však s neobvyklým problémem. Všichni účastníci setkání souhlasili s tím, aby byli mučeni či obětováni, ale nikdo nechtěl nikoho mučit a obětovat.

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Silně zaneprázdněná

    Fandom: 
    Drabble: 

    Dorothy Parkerová (původním jménem Rothschildová) byla proslulá a velice oblíbená americká spisovatelka, sloupkařka, scenáristka, literární kritička a novinářka. Byla populární především pro svůj cit pro humor a parodie městského života ve Spojených státech, a především v New Yorku, kde sama bydlela. Byla také jednou ze zakladatelek časopisu The New Yorker. Byla natolik milovaná publikem, že ji její redaktor odmítal nechat na pokoji i během svatební cesty. Když se jí zeptal, proč během líbánek neodevzdává svoji práci, odpověděla asi svým nejpopulárnějším citátem a být já jejím manželem, byl bych na to docela hrdý.
    "I've been too fucking busy or vice versa.”

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Gymnastika v misce

    Fandom: 
    Drabble: 

    „Tak co, co ho naučíme?“

    „Ho? Je to kolonie neuronů v Petriho misce.“

    „To sice jo, ale je to v podstatě počítač a ty, stejně jako já, s počítačem mluvíš v mužském rodě.“

    „To je asi pravda. Tak zkusíme něco jednoduchého. Třebáá… Třeba něco hrát.“

    „Co hrát? Hry jsou moc složité. Pravidla jsou moc dlouhá, a navíc to budeme muset naprogramovat.“

    „Co třeba Pong? To zvládne i malé dítě a zdrojový kód je open source.“

    „To dává smysl. To by se naučil i počítat. Bude to teda pro něj docela gymnastika.“

    „A když to zvládne, tak ho naučíme hrát Doom!“

    Závěrečná poznámka: 
  • Obrázek uživatele Tajiš

    Děsivé tajemství

    Fandom: 
    Drabble: 

    Donnie Dunagan byl výjimečný člověk. Od třinácti let pracoval na kovovém soustruhu. Když mu bylo osmnáct let, přihlásil se k mariňákům. Měl talent. Dotáhl to na výcvikového instruktora a stal se nejmladším instruktorem v historii námořní pěchoty. Cvičil stovky elitních vojáků. Pak vypukla válka ve Vietnamu. Třikrát ho posílali do bojů spolu s těmi, které cvičil. Nakonec se vrátil jako major. Za činnost ve Vietnamu byl vyznamenán Bronzovou hvězdou a za zranění Purpurovým srdcem. Celý život však musel skrývat své hlavní tajemství. Jednou musel zatroubit jako jelen. Když mu v roce 1942 bylo osm let a byl hlasem animovaného Bambiho.

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Polární jabloně

    Fandom: 
    Drabble: 

    Až se přestěhujete za polární kruh a budete chtít mít vzpomínku na domov, můžete vypěstovat jabloň! Permafrost většině rostlin nesvědčí, a to ani jabloním. Místní však využívají takzvanou vlakovou selekci. Cestující ve vlaku totiž jedí a ohryzky a jiný bioodpad vyhazují oknem ven. Semínka jablek nerostou stejně jako původní strom. Mnoho vyhozených semen vyklíčí, ale většina nepřežije zimu. Postupně se však najdou taková, která přežijí. Nemají ale dobrá jablka. Takový stromek lze přesadit na zahradu. Pak si koupíte strom s dobrými jablky. Jeho větve se naočkují přesazenému stromu a pak ho postupně zbavíte původních větví.
    Snad vykvetou i na Marsu!

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Rychlé vystřízlivění

    Drabble: 

    Podnapile se potácel směrem k záchodu. Domek, který obsadili v opuštěné hornické vesnici, asi patřil místní elitě. Měl dokonce bazén, ale záchody byly venku. V místním počasí a bez kanalizace to dávalo smysl. Veřejné osvětlení nefungovalo a jediné světlo pocházelo z altánku, kde se oslavoval jejich příjezd, takže si musel svítit baterkou. Záchod vypadal opuštěně, nicméně jeho aroma nebylo dvakrát příjemné. Asi ho někdo nedávno používal. Stiskl kliku a otevřel dveře. Dvě postavy se se syčením objevily v kuželu světla a žlutá srst s hnědými fleky prozradila, o koho jde. Leopardi! Zoologové nestihli složit klece. Ty leopardy zamkli na záchodě!

    Závěrečná poznámka: 

    Je to scéna z jedné z povídek o cestování v Africe.

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Představení

    Drabble: 

    Dobrý den, vážení diktátoři, tyrani, autokraté, despotové, krutovládci a samovládci. Jmenuji se Ideální zlo a jsem vaše největší fanynka. Mým životním snem je vám pomoci ve všem, čeho se snažíte dosáhnout. Chci, abyste vaše vlády trvaly věčně. Aby jediné, co by vás mohlo vyprovodit z vašich křesel a trůnů, byla samotná smrt. Aby i po smrti se na vás vzpomínalo jako na ideální vládce, dávali vás za příklad ostatním, snili o vašem návratu a aby vaše stopa v historii byla nezpochybnitelně světlá. Pomocí mých rad vždy dosáhnete svých cílů a váš mediální obraz bude u toho neposkvrnitelný. Stačí jen poslechnout.

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Rady Ideálního zla

    S tímto fandomem jsem se seznámil, když jsem probíral ekonomií totalitních režimů. Pointou je poradit existujícím diktátorům, tyranům, autokratům, despotům, krutovládcům a samovládcům, jak by se správně měli chovat ve vzniklé situaci. Důležité je také, že i přes to, že udílené rady by prodloužily moc těchto individuí a pomohly jim dosáhnout svých cílů, nemohou těchto rad uposlechnout, jelikož jim v tom brání ego, chamtivost či jiné personální vlastnosti vládnoucí osoby, nebo absurdní poměry a vlastnosti režimu.

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Teorie hranice

    Fandom: 
    Drabble: 

    Říká se tomu Teorie hranice. Formuloval ji historik Frederick Jackson Turner. Kdykoli se objeví lidé, co se vymykají, cvoci, nespokojenci, extremisté, tak se sbalí a odejdou na panenskou půdu. Tak se objevoval svět. Všichni pomatenci a problémisté z Evropy se rozutekli po prázdných koutech světa. Ti, kterým to nestačilo, táhli dál. Panenská půda však došla. Někdo dnes hledá panenskou půdu ve vlastní mysli a skončí u objevování světa alkoholu a drog. Jiní hledají panenskou půdu za obrazovkou počítače. Snažíme se obalamutit a nežít ve světě okolo. Mnohým se to daří. Do vesmíru je stále daleko. Teď sami od sebe neutečeme.

    Závěrečná poznámka: 

    Miluju tenhle film! Bob Cody je nejlepší!

  • Obrázek uživatele Tajiš

    Nervy ze železa

    Drabble: 

    Pomalými kroky se ke dveřím blížila zrzavá postava. Šla nepřirozeným trhavým krokem, jako kdyby každé ohnutí kloubu bylo velice namáhavé. Proudy deště stékaly po oknech a po ramenou. Postupně se chůze zpomalovala a v místech, kdy stékaly kapky, se objevovaly další zrzavé proužky, jako kdyby déšť smýval zrzavost z hlavy a postupně ji rozprostíral po celém těle. Čelist postavy se hýbala, ale hlas nebyl slyšet přes zvuky melodických nárazů kapek o sklo. Pohybovala se čím dál pomaleji.

    „Někdo si pro toho Kostěje zajděte, než tam celý zreziví.“

    „Jen ať reziví. On je stejně nesmrtelný, tak ho vyzvedneme, jakmile přestane pršet.“

Stránky

-A A +A