Velmi nepovedená generálka II.

Obrázek uživatele a.j.rimmer
Úvodní poznámka: 

Nahrazuji téma č. 21, Koncert zkázy.

Omlouvám se těm, kteří na tento drabble narazili již podruhé. Snad lze brát dnešní datum jako polehčující okolnost, viz závěrečná poznámka.

Měla to být běžná zkouška nové skladby. Psal se rok 1986.

Drabble: 

25. 4. odpoledne
Doprovodné hlasy hrají v pianu předehru, sólisté se připravují. Tu nařízení shora diskrétně pošeptané dirigentovi přikazuje odložit hlavní téma. Vyčerpané doprovodné hlasy předávají nástroje nové směně, ta nejistě pokračuje.

26. 4. půlnoc
Předehra přechází v mezzoforte. Objevují se rytmické chyby, dynamika kolísá. Dirigent je neústupný a žene orchestr do hlavního tématu.

26. 4. 0:30
Sólisté hrající forte se rozcházejí s třeštícím dirigentem. Disharmonií přibývá.

26. 4. 1:23
Kritická část skladby hrozí katastrofou. Dirigent se s hrůzou pokouší orchestr zastavit – příliš pozdě. Strašné forte fortissimo burácí daleko za zdi sálu a ohlušuje ty, kdo vůbec neposlouchali.

Závěrečná poznámka: 

Drabble se pokouší o symbolické ztvárnění černobylské havárie, od které právě dnes uplynulo přesně 34 let, pomocí koncertní analogie. Harmonogram událostí předcházejících katastrofě lze nalézt například zde: https://www.stoplusjednicka.cz/od-cernobylske-havarie-uplynulo-33-let-ja....

Komentáře

Toto drabble má 98 slov, pokud za něj chceš dostat bod, oprav ho a pošli odkaz na opravené drabble na mail kontrolori.drabblu@gmail.com. Do předmětu zprávy prosím uveď: Oprava bonusu č. 7.
Ukazatel udává 100 slov, ale časový údaj se počítá jako jedno slovo.

-A A +A