Jednadvacet - prosinec 1938

Obrázek uživatele kytka
Fandom: 
Povídka: 
Kapitola: 

Tonka je plná chvějivého očekávání, poprvé dnes smí s dospělými na večerní tancovačku. Tante Gudrun se za ní přimluvila, a nejen to: pomohla jí vyčesat drdol a utáhla šněrovačku. Z neochmýřeného ptáčete je rázem mladá dáma. Tonka se spokojeně usměje na svůj odraz v zrcadle.
„Drž mi palce,“ zašeptá.
Dívka v zrcadle na ní spiklenecky mrkne. Vypadá dospěle a půvabně.

V sále je horko a dusno. Kouř z cigaret, vůně kolínské a pach piva. Žestě vřískají, buben skoro není slyšet v rytmu okovaných bot. Tonku vmáčkli na lavici mezi přihlížející stařenky a dědy, někdo před ni posunul sklenici s grenadýnou. Usrkává limonádu, nechává si bublinky šimrat v nose a v tanečním reji očima hledá jedinou tvář, která ji zajímá.

Vojta Vlček tancuje se starostovic Haninou a bolestně mu to v bílé košili sluší. V bledém elektrickém světle mají jeho vlasy barvu lesního medu, přitahují Tončin pohled jako můru světlo lampy. Pramínek zvlhlý potem mu spadl do očí, Tonka mu ten pramen touží přihladit, zabořit ruku do medových vlasů a nechat je protékat mezi prsty.

Jenomže Vojta Vlček tancuje se starostovic Haninou, točí se s ní jistě a s lehkostí. Prsatá Hana se k němu tiskne a on ji tiskne k sobě, tváří se téměř dotýká její tváře, něco jí šeptá, smějí se spolu. V Tonce se žárlivostí zadrhne dech.

Dědek vedle ní vyťukává kostnatými prsty rytmus do stolu.
„Kuk mal na mladýho Vlčka, Rudolf,“ nakloní se ke starému Völkelovi. „Ten chlapec nenechá jednu sukni na pokoji.“

Tonka očima sleduje Vojtu s Hanou, ale uši natahuje k hovoru u stolu.

„Starosta by si měl holku hlídat,“ zasměje se Völkel, „nebo brzy přijde k zrzavýmu outěžku.“

„Starosta by si měl vor allem hlídat, aby se mu škodná neproducírovala sem tam přes hranici,“ zavrčí Karel Teller s kartáčkem pod nosem.

„Jak to myslíš, Karl?“ škytne Völkel, vyklopí do sebe štamprli kořalky a prázdnou skleničku pečlivě vyrovná do špalíru k ostatním panáčkům na stole.

„Tak jak to ržíkám,“ odsekne Teller a utře si z knírku zbytky pivní pěny. „Zítra bude na Linii zátah a koho tam najdou, ten porajzuje rovnou do lágru, to si pište.“

Völkel zašilhá mezi tanečníky, ale hudba právě dohrála, parket se pomalu vyprazdňuje, trumpetista vylévá z křídlovky sliny a muzikanti se chystají hasit žízeň. K Tonce si mezi udýchanými tanečníky razí cestu Tante Gudrun s další limonádou. Tonka má najednou pocit, že už tu nevydrží ani chvíli, že nemůže dýchat, v očích ji pálí slzy, hlasy se slévají do jediného nesrozumitelného proudu, jsou stále hlučnější a hlučnější, pískají v uších a bodají u srdce.

Tonka se protáhne kolem stolu a prchá z hospody, potřebuje vzduch a ze všeho nejvíc potřebuje plakat. Nevnímá Tante, která jí ve dveřích přehodila přes ramena kabát, klopýtá večerním šerem domů a mrznoucí slzy ji studí na tvářích.

Komentáře

Obrázek uživatele Tora

Úplně tu zábavu vidím. Zdá se, že Tonka bude muset zachraňovat. Tak jí držím palce.

Obrázek uživatele kytka

To je otázka, jestli bude mít chuť někoho zachraňovat.

Obrázek uživatele Aries

Mně právě dost zatrnulo, jestli teď holka neudělá nějakou blbost...

Obrázek uživatele kytka

Takovou holku může napadnout ledasco. Záleží, co máš na mysli.

Obrázek uživatele mila_jj

Tak mne napadlo asi to samé co Aries. A bojím se, že na Linii bude snadné přijít k úrazu, ach jo.

Obrázek uživatele kytka

Uvidíme, jestli se podaří něčím aspoň trochu překvapit.

Obrázek uživatele Arenga

ta atmosféra je úplně úžasná, skoro jako bych cítila ty cigára ;-)
moc se mi to líbí a líbí se mi, jak přirozeně a nenásilně tam propašuješ všechny potřebné informace
(pozor na ni x ní ;-))

Obrázek uživatele kytka

Ups, to byla teda úroda. Moc děkuju za upozornění, doufám, že už jsem to odchytala všechno. Ni/ní ji/jí je pro mě mor, když se nesoustředím, píšu dlouhé úplně všude, tak se to u nás používá v mluvené řeči. Ale aspoň to (snad) umím najít a opravit, na rozdíl od čárek. V těch si dnes obzvlášť nejsem jistá.

Jestli má Tonka (a čtenář) všechny potřebné informace, to se teprve uvidí. (Rozuměj: to autorka teprve uvidí :-))

Obrázek uživatele Aveva

Já bych tu holku bláhovou nejradši pohladila po hlavě a řekla jí ať nebrečí :o(
Obrázek uživatele kytka

Jsi zlatá, já jí třeba někoho pošlu, aby jí to řekl za tebe. Ale myslím, že si stejně nedá říct.

Obrázek uživatele Regi

Tonku bych měla chuť obejmout a utěšit. A po téhle atmosférou i informacemi hutné kapitole jsem mimořádně zvědavá na další kapitolu.

Obrázek uživatele neviathiel

Já doufám, že neztratí hlavu.

-A A +A