17. Bitva u Sernpidalu

Obrázek uživatele Eso Rimmerová
Fandom: 
Povídka: 
Úvodní poznámka: 

V téhle kapitole nás čeká dlouho očekávaná velkolepá bitva. (Ne, vůbec si nedělám reklamu... :-D)

Kapitola: 

Útok na Sernpidal Luke předpověděl den před tím, než k němu skutečně došlo. Dřívější major Charo, nyní admirál, sice neměl v předpovědi získané pomocí nadpřirozených sil valnou důvěru. Přesto však obráncům planety předal rozkaz k vyhlášení pohotovosti se slovy, že je lépe se připravit zbytečně než se nechat zaskočit.
“Dlužím vašemu bratrovi omluvu,” řekl Leie na uvítanou, jakmile vešla do sálu v budově vrchního velitelství, kde již desítky důstojníků na holoprojekci sledovaly průběh boje. “Považoval jsem jeho predikci za ekvivalent věštby ze sabaccových karet,” přiznal Charo zahanbeně.
Při zmínce o sabaccových kartách Leiu bodla vzpomínka na Hasna, ale navenek nedala nic najevo. Kdyby admirálu Charovi řekla, že se nevědomky dotkl citlivého místa, pravděpodobně by ho to uvedlo do rozpaků. Už tak se před ní úzkostlivě snažil vyhýbat jakýmkoliv zmínkám o Seline a obecně o všem, o čem si myslel, že by ji mohlo rozrušit. Občas jí tím lezl na nervy.
“Vypadá to, že Tsakové mění strategii,” poznamenala Leia, aby stočila hovor k bitvě. “V minulosti z postupovali z dobytých planet do nejbližšího okolí krok po kroku a teď najednou udělali velký skok do našeho území.”
“Myslím, že to má více důvodů,” odpověděl admirál. “Na začátku invaze toho podle všeho o naší galaxii mnoho nevěděli, takže dává smysl, že postupovali opatrně. Teď už ale mají bezpochyby mnohem více informací. Víme, že jejich průzkumníci jsou celou dobu velmi aktivní, a můžeme jen hádat, kolik z nich uniklo naší pozornosti. Můžeme si ale být jistí, že Dalonbianský sektor dokázali zmapovat natolik podrobně, aby poznali, jak je Sernpidal důležitý.”
“Ale zmínil jste, že je tu více důvodů. Jaké další jste měl na mysli?” vybídla ho Leia k vyslovení názoru.
“Nerad to říkám,” začal Charo, “ale myslím, že na počátku Tsakové mohli počítat se silnější obranou, jenže v průběhu války zjistili, že nemáme dost sil, abychom Sernpidal v případě jeho ztráty mohli lehce dobýt zpět.”
“Říkáte, že jsme slabí a nepřítel to ví… To není příliš optimistický názor,” poznamenala Leia.
“Mrzí mě to, ale zatím se nenašlo moc povzbudivých momentů,” povzdechl si Charo.
“Rozumím vám,” přikývla, “ale nesmíme ztrácet naději. Ostatně se zatím zdá, že si admirál Kyrell vede velice dobře.” Leia kývla hlavou směrem k holografickému zobrazení bojujících lodí.
Útočící Tsakové měli sice zpočátku oproti Nové republice přibližně trojnásobnou přesilu, ale obráncům Sernpidalu pomáhala iontová děla na povrchu planety. Ta svými zásahy dokázala útočící lodě na nějaký čas účinně paralyzovat. Mezitím se novorepublikové lodě, které admirál Kyrell rozdělil do tří hlavních skupin, střídaly ve výpadech na nejméně chráněné strany nepřátelské flotily. Vždy, když Tsakové přeskupili formaci, aby se mohli napadajícím lodím lépe bránit, útočící skupina se stáhla pod ochranu jednoho ze sernpidalských početných měsíců a byla vystřídána jinou částí Kyrellovy flotily, která udeřila tam, kde se změnou formace odhalila nějaká slabina.
Ačkoliv i flotila Nové republiky přicházela při svých rychlých výpadech o lodě, Tsakům Kyrellova taktika působila těžké ztráty. Z trojnásobné přesily už byla přesila ani ne dvojnásobná a plavidla ochromená iontovými děly ze Sernpidalu byla v řídnoucí formaci pro rychlé novorepublikové lodě čím dál snazší kořistí.
Pak se stalo to, z čeho měli velitelé Nové republiky obavy, ale co zároveň očekávali - z hyperprostoru začaly postupně vyskakovat tsakské posily.
“Teď se ukáže, jestli jsme připraveni i na druhou fázi,” řekla potichu Leia. Admirál Charo vedle ní nevydal ani hlásku.
Kyrellovy lodě nyní již nebyly za měsíci chráněny, protože vně jejich oběžných drah se shromažďovala nová flotila Tsaků. Tři formace se rozptýlily a velká část lodí zamířila obloukem kolem zbytku první tsakské útočné vlny blíž k povrchu planety, aby přidaly svou palebnou sílu k naplno pálícím iontovým dělům. Včetně vlajkové lodi admirála Kyrella - křižníku Starwhizz.
Z hyperprostoru se vynořila poslední nepřátelská loď a hrozivá formace - ještě větší než první útočící flotila - se dala do pohybu. Valila se k planetě a každou sekundou se blížila chvíle, kdy splyne se zdaleka ještě neporaženou první vlnou.
Příval lodí se musel rozdělit na několik menších proudů, aby se všechny stroje vešly mezi sernpidlaské měsíce. To byla chvíle, kdy začala další fáze Kyrellova plánu - z měsíců začaly pálit obří turbolasery, které byly dosud potichu. Proud nepřátelských lodí byl výrazně zbržděn. Jednak proto, že Tsakské lodi se začaly otáčet k měsícům, aby opětovaly palbu, a jednak proto, že se v prostoru mezi měsíci začaly tvořit barikády ze zničených lodí. Zmatek mezi útočníky pak ještě umocnilo několik novorepublikových lodí, které jim vpadly do nechráněných zad.
Mezitím iontová děla na Sernpidalu spolu s větší částí Kyrellovy flotily dále rozsévala zkázu mezi Tsaky, kteří zůstali odříznutí mezi planetou a jejími měsíci. Protože však novorepublikové lodě již nemohly těžit z ochrany měsíců, jejich ztráty se množily. Dokonce i Starwhizz utrpěl vážné poškození.
“Vypadá to, že z tohohle střetu vyjdou obě strany s velkými ztrátami,” komentoval výjev před sebou admirál Charo. “Tsakové s většími, ale-”
“-my budeme mít větší problém je nahradit,” dořekla za něj Leia.
Charo mlčky přikývl.
“Ale má to i lepší stránku, admirále,” řekla Leia povzbudivě. “Vypadá to, že Sernpidal prozatím ubráníme.”
Za pravdu jí dával holografický obraz bitvy, na kterém se zdálo, že se tsakské lodě, které se nedokázaly probojovat k planetě, obracejí k ústupu. Vtom se ale zčistajasna v soustavě objevilo dalších asi dvacet lodí. Co bylo ale ještě překvapivější - nebyli to Tsakové, ale Nová republika! Tohle nebylo v žádném plánu...
“Kdo to sakra je?” vyhrkla Leia. Admirál Charo vytáhl z kapsy komlink a začal obvolávat všechny, kdo by mohli zjistit, odkud se ty lodě vzaly, zatímco Leia nespouštěla zrak z holoprojekce.
Nově dorazivší lodě se ale zdaleka neocitly na nejtaktičtějím místě. Ve skutečnosti se naopak vynořily přímo do cesty lavině nepřátelských lodí, které byly sice na ústupu, ale nikterak jim to nebránilo v tom, aby po cestě smetly vše, co jim bude překážet. A to se přesně stalo novorepublikovým lodím, které se do soustavy tak neuváženě vrhly.
“Taková zbytečná ztráta!” zuřila Leia. “Kdo to byl?!”
“Plukovník Ioanni,” odpověděl konečně admirál Charo. “Byl čerstvě jmenovaný a se svými loděmi umístěný na Helsce, aby pomáhal místním ozbrojeným silám při případném útoku. Podle všeho ztratil nervy, když se k němu dostaly zprávy o síle tsakských posil a rozhodl se na vlastní pěst přijít na pomoc.”
“Jako by útokem proti takové přesile něco zmohl...” zakroutila hlavou Leia. “A kdo teď hlídá Helsku?”
Charo znepokojeně syknul. “Odpověď se vám nebude líbit.”

Závěrečná poznámka: 

Doufám, že průběh bitvy není popsaný moc zmatečně. Říkám, si, že bych možná měla udělat nějakou mapku se schématem, aby bylo jasno. :-D

-A A +A