Opravdu okouzlující?

Obrázek uživatele Chrudoš Brkoslav Štýřický
Drabble: 

Idiocie je starší, dnes již opouštěný, termín pro nejtěžší stupeň mentální retardace.
Nižší stupně byly nazývány debilitou a imbecilitou.
Idiot se vyznačuje IQ nižším než 20 (obvykle nelze měřit, lze jen odhadovat). Bývá imobilní či schopen jen velmi omezeného pohybu. Často má poškozen zrak a sluch, je schopen pouze primitivního neverbálního dorozumívání. Obvykle nedokáže udržet moč ani stolici. Často se u něj vyskytuje epilepsie. Mívá sklony k sebepoškozování. Není tedy schopen se o sebe postarat, vyžaduje proto neustálou péči.
Toto je stručná citace z odborných textů. A já se nyní, vážení přátelé, ptám: připadá vám na tom opravdu něco okouzlujícího?

Závěrečná poznámka: 

Nerad bych se dostával do pozice mravokárce či mentora vůči navrhovateli tématu a řídícímu týmu, který návrh použil, je mi jasné, že měli na mysli slovo idiot v přeneseném, zprofanovaném významu. Pokusím se proto vysvětlit, co mne k tomuto pojetí drabblete vedlo.
Kdysi v semináři z psychologie padlo v diskusi v nevím už jaké souvislosti slovo idiot a někteří jedinci (bohužel včetně mne) se při tom usmívali. Naše vyučující se pekelně rozzlobila a celou skupinu rázně seřvala. Sdělila nám svou zkušenost, jak v rámci studia psychologie absolvovala exkurzi do ústavu, který se o takové jedince stará. Dojmy, které si odtamtud odnesla, připodobnila k Dantovu Peklu.
Ctěné obecenstvo snad pochopí, že po kapkách, kterých se mi tehdy dostalo, dokáži s termínem okouzlující idiot pouze polemizovat.

Komentáře

Obrázek uživatele Tora

Je pravda, že na idiocii fakt není nic pěkného, a chápu, že po takovém stěru se na to těžko kouká jinak :)
Ale v přeneseném významu těch idiotů kolem běhá hafo teda :)

Obrázek uživatele Esti Vera

Chápu Tvůj názor a jsem moc ráda, že se tady někdo zpracoval i původní, nepřenesený význam slova!

No, na to se asi nedá říct nic jiného než souhlas, je to tak.
Ale nehodnoťme tu naši mluvu tak přísně, chová se všelijak. I když jsem sama dost ostře proti tomu, aby se některé hodně silné výrazy používaly banálně, a je mi to houby platný (například přímo nesnáším, když se na potkání vytahuje výraz nacismus a podobné případy).
Jinak v tom našem přeneseném smyslu to slovo chápu jako opravdu hrubou urážku, jednu z nejhorších, pokud se nemluví vyloženě sprostě. Ani v tom ohledu mi to moc neladí se slovem okouzlující, i když našly by se případy...

Obrázek uživatele mila_jj

Já se přidám. Máš naprosto pravdu a je moc dobře, že jsi to sem napsal.

Obrázek uživatele Chrudoš Brkoslav Štýřický

Děkuji za všechny komentáře, jsem rád, že mi rozumíte.

Obrázek uživatele Peggy Tail

Je dobře, že to někdo takhle uchopil.

Obrázek uživatele Apatyka

Je moc dobře, že to tu je. Věděla jsem, jaký je původní význam slova, ale tím to haslo. Děkuji za rozšíření obzorů i rázné vrácení na zem. Nikdy neuškodí, když si člověk připomene, že některá slova mohou mít větší (snad i hrůznější) význam, než jaký jim v rozhovoru běžně přikládáme...

Obrázek uživatele Chrudoš Brkoslav Štýřický

Díky i za další komentáře.

Obrázek uživatele neviathiel

Njn. To je jako když se lidé ohání pojmem "psychopat"

Obrázek uživatele Hippopotamie

To je zajímavé; ano, člověk by měl vážit slova.
(jinak ale slovo "idiot" dlouho nadávkou nebylo - v řečtině znamená idios "vlastní" nebo "svůj").

Obrázek uživatele Chrudoš Brkoslav Štýřický

Ano, to je dobrá poznámka o původu slova, ten prapůvodní význam nijak choulostivý není. Bohužel dnes je to lékařská diagnóza nebo nadávka.

-A A +A