Prozření

Obrázek uživatele Eillen
Úvodní poznámka: 

Předchozí část http://sosaci.net/node/38139

Drabble: 

Pivo již dávno zvětralo, ale tichá hádka nepřestávala. Vypravěč si stále pevně stál za svým rozhodnutím.

„Přijde mi, že si hrajete na boha. Považujete se za toho jedinečného, který má pocit, že je na všechno a na všechny sám,“ pronesl Čestislav znechuceně. Vypravěč se cítil dotčeně.

„Víte, jste neskonalý sobec,“ pronesl chladně Vypravěč. „Tu ženu, mimochodem jmenovala se Simona, jste byl ochoten pochopit. Dle vás byla matkou dítěte, které neměla. Já se považuji za rodiče města, které budu bránit do poslední kapky krve. Neříkejte mi, že vy byste pro záchranu svého dítěte neudělal cokoliv.“

Ticho, které zavládlo, bylo výmluvnou odpovědí.

Komentáře

Nějak se tam zatmělo a skoro lítají blesky.
V tomhle případě jsem na straně Vypravěče. A to, co mu Česťa předhodil, je vlastně bez ironie pravda, protože v tom spočívá jeho úloha. V tomhle ohledu považuju jeho zásah víceméně za správný.
Nesrovnávám se ale s tím, že to s sebou vzalo nevinné oběti, ještě ke všemu přesvědčované ve jménu lidskosti.

Obrázek uživatele Eillen

Jsem ráda, že to na tebe celé takto působí. Ano, Vypravěč se může na pohled chovat jako bůh, ale jak říkáš (a Aries už to také zmínila) - tohle je jeho práce. To ale neznamená, že i když zasáhnout musel a v danou chvíli nebylo dle něj žádné jiné řešení, že to co provedl je hodné obdivu - to rozhodně není.

Obrázek uživatele Killman

Zde jedině se zamyslet, jestli to šlo jinak. Není vždycky dostupné řešení, které se bude všem líbit.

Obrázek uživatele Eillen

Možná, kdyby měl víc času, mohl přijít s něčím jiným. Ale třeba také ne. Ale ta cena za "vítězství" je opravdu moc velká.

Obrázek uživatele strigga

Inu, myslím, že mají pravdu oba. Ale Vypravěč by neměl zapomínat na to, že chtěl, aby se Česťa stal jeho svědomím. Od svědomí nejde čekat, že nás bude chápat a bránit.. svědomí je tu proto, aby nám bránilo příliš vyrůst a udělat něco podobného znovu. Takže myslím, že je dobře, že mu to řekl, i když je to tvrdý. :)

Obrázek uživatele Eillen

Ano, chtěl aby byl jeho svědomím. Věděl, co to znamená. Přesto to bolí, když člověk ta slova slyší nahlas. A málokdo by dokázal mlčky přijmout - byť oprávněnou - kritiku. Potřeboval slyšet, že udělal chybu. Přesto vnitřně stále bojuje za to, myslet si, že byť udělal, co udělal, nešlo jinak.

Obrázek uživatele strigga

Jasně že to bolí. A jasně že těžko mohl reagovat jinak. :) Ale pořád si myslím, že je lepší slyšet tohle než nějaký prázdný chlácholivý fráze. Mimochodem, zajímalo by mě - ví vlastně už Česťa, kdo byla ta žena a proč (a co vlastně) udělala?

Obrázek uživatele Eillen

V tom předchozím kousku to Česťa Vypravěči říkal. Byla to zoufalá žena toužící po dítěti. Když selhalo vše "běžné", sáhla v zoufalství po kouzlu. Byť s vědomím, že může zničit celé město. Jí to v tu chvíli ale už bylo jedno. Měla před sebou cíl - věděla, že s tím kouzlem získá dítě, po kterém touží. A nic jiného už ji nezajímalo.

Obrázek uživatele strigga

Aha, tak to jo :) já to četla, jen jsem si myslela, že to někde bude ještě víc rozvedený. Zajímalo by mě, co to bylo za kouzlo, muselo být dost silný, když mohlo zničit celý město. A nějak jsem si celou dobu myslela, že tu ženu Vypravěč znal a měl k ní nějakej vztah. :) Já to čtu v práci mezi článkama z Právního rádce, tak jsem trochu mimo :D

Obrázek uživatele Eillen

Mít víc slov, než sto... tak bych tu sérii asi nikdy nenapsala (přiznejme si). Ale byl by prostor vše lépe vysvětlit.
Tu ženu přímo neznal. Ale on obecně si umí udělat vztah ke každému (alespoň tak ho chápu z Bilkisiných střípků) a prostě s ní dokázal soucítit a chápat, proč se k tomu odhodlala.
A co se týká toho kouzla. Když mi sedne téma, zkusím ještě vysvětlit, jak je možné, že by to mělo takové následky.

Obrázek uživatele strigga

Děkuju za vysvětlení :) já si právě nějak myslela, že ji znal Vypravěč, ne Česťa. Ale asi ji prostě neznal nikdo. :D

Obrázek uživatele Eillen

Původní plán počítal s tím, že Vypravěč tu ženu znal. Hodně dobře ji znal (a ne, nebyla to jeho bývalka). Ale bylo to hrozně složité, zamotané a když se objevilo jedno nebo dvě témata, která by do toho nešla napasovat, rozhodla jsem se pro trochu jiný směr. Takže v současné chvíli onu ženu opravdu ani jeden neznal.

Obrázek uživatele strigga

Aha, děkuju! Tak aspoň jsem nebyla úplně vedle. :)

-A A +A