Popravou přerušená honička s ďáblem

Obrázek uživatele Faob
Úvodní poznámka: 

Úryvek z románu.

Drabble: 

Ďábel posednuvší dceru Bohoklícky se s pohanským póvlem odmítl bavit a jako důstojného soupeře žádal jáhna Cyriaka, vězněného v Diokleciánových kobkách; povolaný jako Friedkinův vymítač nabídl satanovi tělesnou schránku svou vlastní, démon se mu však vysmál (spíše na holčičky, navíc Cyriak přímo páchl svatostí) a utíkaje zaprorokoval, že se nevidí naposledy; uzdravená Artemia byvši pokřtěna, zešedivěla svého otce, exorcista vyžádán k posedlé perské princezničce, že si nedáš pokoj, vece starý známý, co jsem říkal? Mohli se, braši, honit až podnes, jenže martýria neznají VéVé podmínkovou „a jestli nezemřeli“: Cyriak přeživ zalití vařící smolou odevzdal svou duši Pánu o hlavu kratší.

Závěrečná poznámka: 

Martýria jsou – jak plyne z poslední věty – spoutána časem, resp. smrtí mučedníka, proto nemohou jako pohádky zůstat s otevřeným koncem.

Komentáře

Obrázek uživatele Keneu

Obdivuju Tě, že dokážeš tohle v tuto hodinu napsat. Já to skoro ani nezvládu přečíst :) Ale příběh je zajímavý, líbí se mi ďáblova role.

Obrázek uživatele Faob

Děkuji za pochvalný komentář, ale tady práce spočívá v přeukrutném krácení, jak přiznáno v úvodní poznámce, vybírám pasáž z napsaného rukopisu...

Ty jo, mam podobny pocit. Natoz pak napsat toto. Fakt te obdivuji.

Obrázek uživatele Faob

Díky, to si ale nezasluhuji!

Zde pokora není na místě :)

Obrázek uživatele Regi

K tomu se přidám. Já bych v tuto hodinu také nezvládla ani číst, natož psát. Ještě že to čtu až se značným zpožděním odpoledne. Takže si můžu zajímavý příběh vychutnat.

Obrázek uživatele Faob

Děkuju moc!

Obrázek uživatele Albia

Wow. To jsou ukrutně dlouhé a řemeslně velmi dobře zvládnuté věty!

Obrázek uživatele Faob

Dlouhé? :-)) Zkrátil jsem tu jednu větu o třetinu... :-)) Díky!

Obrázek uživatele Rya

Skutečně vymítal tak, že nabídl ďáblovi vlastní tělo? to je nezvyklé, ne? Napsáno bravurně. Co se týče tématu... ještě že to nehodnotím... ;) a Vévé podmínková mě pobavila :-)

Obrázek uživatele Faob

Podle jedné z verzí legendy, z níž jsem čerpal, ano. Díky!

Obrázek uživatele Arenga

Já jsem ráda, že tam napsal tu poznámku ;-) (v jejímž světle to chápu docela dobře) a navíc to čtu relativně čerstvá, po odpolední desetiminutovce spánku v rámci uspávání batolete a s dávkou kofeinu v krvi ;-)

Obrázek uživatele Aries

skoro familiární vztah s nepřítelem, co už je starý známý, to se mi líbí

Obrázek uživatele Faob

Díky!!!

Obrázek uživatele neviathiel

A Ďábel strávil zbytek věčnosti v nekonečné nudě

Obrázek uživatele Faob

Asi tak nějak, když se do duelu zapojí časově spoutaný a časově nespoutaný, ten věčný zůstane namydlen... Díky!

Obrázek uživatele Arenga

ovšem tenhle komentář tomu dává dobrou tečku ;-)

Obrázek uživatele Faob

Díky!!!

Obrázek uživatele mila_jj

A ten druhý se nudil na nebesích. :)

Obrázek uživatele Faob

:-))) Takový to byl souboj!!!

Obrázek uživatele Tora

VéVé mě pobavila, ale je pravdivá. Chudáci řečení ukamenovaní, usmolovaní, uvaření, propíchaní a já nevím jak sprovození ze světa. Vždycky mi jich bylo líto, jak moc museli trpět.
A obdivuju je, že to dokázali.

Obrázek uživatele Faob

Děkuji za krásný komentář, v zásadě se v každém tom krvavém příběhu snažím najít i něco pro sebe, pro dnešek, tady pro krácení dosti zastřeno: Cyriak - v kobkách uvězněn pro pomoc pronásledovaným křesťanům - byl zjevně povaha kurážná až bezelstná, to nabídnutí vlastního těla pro záchranu holčičky je podivuhodný počin, jenž možná hlavní příčinou, proč se ho démon tak bál...

Obrázek uživatele Tora

to určitě ano a ne každý by to dokázal.

-A A +A