Důsledky vzácného koření z Ameriky

Obrázek uživatele HCHO
Drabble: 

Je to trochu hádanka (ale hlavně proto, že s tím, co mám momentálně v počítači, neumím dát text do obrázků).
Tak schválně, kdo přijde na to, co je "koření" a co je na obrázcích?
Odpovědi budou zítra večer :)

Obrázek: 
Závěrečná poznámka: 

22.4. vloženo vyřešení hádanky:
Ano, přišli jste na to správně. Bylo to o tabáku. Obrázky jsou z řezů tkáně průdušky v barvení hematoxylinem eozinem a byly pořízeny optickým mikroskopem – zvětšení asi 200x.
První obrázek (s modrým rámečkem) je normální respirační epitel. Tj. normální výstelka většiny dýchacích cest (tedy všech těch „trubek“ kudy vede vzduch do plic – dutina nosní, průdušnice, průdušky).
Tenhle epitel je oproti ostatním výstelkám specifický tím, že má řasinky na svém povrchu – je to na tom obrázku vidět jako takové jemné chloupky. Řasinky na buňce kmitají (synchronně v rámci rozsáhlých úseků dýchacího traktu), což spolu s dalšími mechanismy slouží k odstraňování drobných nečistot z dýchacích cest (prostě jsou z dýchacího traktu vymeteny těmi řasinkami).
Z tabáku jsou toxické zejména dehty vznikající jeho hořením. První reakcí na dlouhodobé kouření je právě porucha řasinek – nejprve jen jejich funkce, později dojde k náhradě řasinkového epitelu odolnějším dlaždicobuněčným epitelem (tomu se říká dlaždicová metaplazie a je to na druhém obrázku s červeným rámečkem). Tohle má za následek poruchu samoočišťovacích schopností dýchacích cest s hromaděním hlenu a nečistot v dýchacích cestách a většinou se projevuje jako tzv. chronická bronchitida (tj. v praxi takovým tím kuřáckým kašlem). (hromadění nečistot a toxických látek také významně zvyšuje délku expozice výstelky dýchacího traktu těmto toxinům a kancerogenním látkám)
Na dolním obrázku je dlaždicobuněčný karcinom. To je tumor, který vzniká asi v 85 % případů u kuřáků. Jako mechanismus vzniku se udává to, že působením kancerogenních látek z cigaretového kouře dochází ke vzniku vícečetných genetických poruch v buňkách metaplastického dlaždicového epitelu a ty mají za následek poruchu rovnováhy mezi přirozeným umíráním a obnovováním buněk, tj. nastává vznik nekontrolovatelného množení buněk – tedy nádorového bujení charakteru dlaždicobuněčného karcinomu.
Výše uvedené je naše současná představa o patogenezi dlaždicobuněčného karcinomu v plicích, nicméně v dýchacím traktu jsou i jiné druhy karcinomů (kde to takhle nefunguje) a i tento dlaždicobuněčný karcinom může někdy vzniknout i u nekuřáků (tj. velmi pravděpodobně jiným mechanismem). Navíc největším strašákem z plicních malignit je malobuněčný karcinom – který má vazbu na kouření ještě větší (vzniká asi v 98 % případů u kuřáků), ale o jeho mechanismu vzniku toho mnoho nevíme.
Takže: kouření jistě není zdravé. Nicméně k nejzdravější smrti by se člověk dobral jedině systémem – nejíst - nepít - nedýchat. A to asi taky není nejlepší návod pro život :)

Komentáře

Obrázek uživatele mila_jj

Nic veselého, že? :( Tuším v tom něco z tvého oboru, nejspíš z takové malé krabičky, co je ledaskde ke koupení (abych to nenapsala naplno).

Obrázek uživatele Tora

aha tak to se nesmí naplno asi
hřebíky do rakve a jejich důsledek?

Obrázek uživatele HCHO

Tedy vy jste rychlí :))) Já to do zítra sepíšu pěkně s celým výkladem :)

Obrázek uživatele tif.eret

už si moc nepamatuju....barveno hematoxylin-eosinem?

Obrázek uživatele Regi

Návrh abstraktního vzoru na na koberec nebo tapety to asi nebude, co? ;-)

Ahoj, bohužel tvé drabble podle našeho názoru nesplňuje zadání - komiks - tedy obrázky se slovy. Drabble tedy nemůžeme uznat.

Dík za pochopení.

N+K

Obrázek uživatele Aplír

Tak tohle mi tenkrát uteklo. Je to moc zajímavé, ale běhá z toho mráz po zádech. A poslední dvě věty mi připomněly výrok mé lékařky, že zdravý člověk je jen špatně vyšetřený.

-A A +A