15. Bezpečný přístav

Obrázek uživatele Tess
Povídka: 
Úvodní poznámka: 

Tak dneska už k nedělnímu obědu!
Zase lehce odborné.
Pokud je to nesrozumitelné, nebo píšu hovadiny, ocením zpětnou vazbu. Přece jen tak dobrý námořník nejsem.
Opět Vydra.

Kapitola: 

Bývalý hotel s výhledem do zátoky překypoval životem. Místo kdysi vyhledávané turisty pro svou dobrou polohu, skvělý výhled a velké konferenční sály teď sloužilo jako velitelství vojenských sil.
Přirozeně.
Gerasdan byl založený jako pevnost, díky své strategické poloze a dobré dostupnosti. A to ještě před tím, než byly vybudovány cesty, které by byly co k čemu.
Městečko však dávno pevnost pohltilo a na jejím místě vybudovalo sérii supermarketů. Rozrostlo se jako améba po břehu zátoky a vyšplhalo se i na okolní kopce.
Není divu.
Průmysl sem přitáhl pracovní síly, a když místní hliníkárny omezily provoz, bylo zdejší okolí už velmi známou turistickou lokací. Když se přihodila ta věc, žilo tu asi deset tisíc obyvatel... a prázdniny tu trávilo zhruba stejně tolik turistů. Nyní bylo už spousta domů opuštěných, v těch novějších se bez elektřiny, tekoucí vody a fungující kanalizace žilo těžko. Zdejší nemocnice, škola a několik hotelů však mělo vlastní generátory. Dokud bude nafta, bude dobře.
Voda v zátoce zůstávala překvapivě čistá, přestože přístav kypěl činností mnohem více než v dobách turistického ruchu. Lidé si brzy uvědomili, že jejich obživa teď závisí především na moři. Už dříve byly v zátoce vidět rybí farmy, plovoucí ohradníky, které poskytovaly ochranu a výživu nasazené rybí populaci. Fotografové si občas stěžovali, že jim kazí záběr.
Teď si nestěžoval nikdo, přestože byla chráněná část zálivu farmami doslova poseta a stále se budovaly další. Byly poctivě a masivně stavěné, aby vydržely i zdejší ošklivé počasí.
A počasí tu může být opravdu ošklivé.
Třeba teď. Jihovýchodní vítr foukal přímo do zátoky a přinášel vysoké a zpěněné vlny. Obloha potemněla a začalo sněžit. V tuto roční dobu neobvyklé, ale ne nemožné. Ulice se vylidnily a rybáři na svých lodích zalezli do podpalubí. Stejně nebylo vidět na krok.
Modrooranžovou plachetničku, která pádila s větrem v zádech, nikdo nezahlédl.
Vydra stihla zrefovat hlavní plachtu včas. I tak loď na vlnách doslova letěla. Sníh se usazoval na plachtách, aby v poryvech větru zase odpadával. Otěže namrzaly. Vydra se hrbila v kokpitu, límec vyhrnutý, co to dalo. Na pletené čepici sníh roztával a studené potůčky jí tekly za krk.
Aspoň mi vítr nefouká do očí a vidím na cestu.
Vidět toho nebylo příliš. Naštěstí Vydra zdejší vody dobře znala. Už dávno se rozhodla, že pokoušet se zakotvit v hlavním přístavu nemá smysl. Ne v tomhle větru. Přinejlepším by rozbila loď. Zkusí nákladní přístav, ten v ústí řeky. Normálně je o něm vědět brzy, nelze ho neucítit. Ryby se zpracovávají hned za ním.V tomhle větru ale...
Stín hluboko vybíhajícího mola jí upozornil, kde je. Stočila loď k levoboku. Tady se zátoka otáčí k západu.
Vítr se opřel do plachty ze strany a loď se prudce naklonila. Byla to ale dobrá loď, stavěná na moře a vysoké vlny. Přes bok se nepřelila ani kapka vody. Vydra povolila otěže a přesunula se. Teď seděla prakticky na vnější části boku.
To je ale normální.
Jedním okem se snažila sledovat vlaječku a druhým tušené pobřeží napravo.
Vlaječka se mírně stočila a Vydra přesunula váhu těsně před tím, než loď vjela do částečného závětří jižního mysu. Pořád uháněla slušnou rychlostí, ale už ne tak zběsile. Po pravoboku byly vidět obrysy vysokých stromů.
Jedna řada stromů sledující pobřeží, blížící se ke břehu. Slouží jako větrolamy a sledují zídku, která bude vybíhat do moře právě... tady.
Vydra otočila pákou kormidla a pustila kosatkovou otěž. Ráhno se přesmyklo v prudké halze co mu jen hlavní otěž dovolila a když se znenadání zastavilo, celou lodí to prudce škublo, až se bort málem ponořil pod vodu. Kosatka se nekontrolovaně plácala ve větru a Vydra měla najednou plné ruce práce. Ale loď ztratila větší část své rychlosti a mířila přímo do úzkého průlivu.Vydra lehce přitáhla otěž kosatky. Teď by potřebovala tři ruce. Dvě ale musely stačit. Kormidelní páku měla zapřenou o koleno a snažila se správně vyvážit napětí otěží. Přistávat na plachty je vždycky obtížné, natož v takovýchhle podmínkách.
A už je tu přistávací molo.
Ani jsem nestačila zavěsit fendry...
Naštěstí molo samo mělo zavěšené nárazníky jaksi pro jistotu.
Vydra odhadovala rychlost pohybu. Ještě ne, ještě ne... teď!
Pustila otěž kosatky, takže teď měla opět dostatečný počet rukou a stočila loď téměř proti větru. Plachetnička silně zpomalila. Její špička se zvolna blížila ke hraně mola... už téměř stála.
Další pohyb kormidlem. Loď se stočila paralelně k molu a byla by se opět rozjela... ale to už Vydra povolila výtah hlavní plachty a ta se jako zasněžená a vlhká hromada sesunula do lodi.
Rychle vyskočit ven... ještě že měla uvazovací lana předem připravená. Poslední záchvěv zběsilé činnosti... a najednou ticho a klid. Naprosto nečekaný klid. A hlava, která se houpe z mola, které se pro změnu nehoupe.
Stáčet mokrou plachtu nemá smysl.
K velitelství mi zbývají tři míle. Tady nemůžu zabloudit.
Tak holt budu za prase.

Vydra nechala loď lodí a rozeběhla se. Nějaká ta sněhová bouře ji nemůže zastavit.

Závěrečná poznámka: 

Komentáře

Obrázek uživatele Apatyka

Na začátku kapitoly jsem se nadechla, na konci vydechla - a šla si to přečíst ještě znovu. Ta horečná činnost z toho přímo čiší - a to vím o námořničení ještě méně než o Skotsku :) Moc se mi to líbí :)

Obrázek uživatele Tess

Já si to budu muset nechat odborně zkontrolovat. Jsem si před počítačem rukama ukazovala, že když jde vítr odtud, jde ráhno tam a tahám za tohle... s níčím větším nez s malou plachetnicí u mě nepočítej :D

Obrázek uživatele Tora

Líbilo se mi to moc, město krásně popsané a plutí na lodi taky. Na plachetnici jsem byla v podstatě jen jako zátěž, ale myslím, že jsi to popsala dobře, i to, že někdy by tam člověk potřeboval mít dvojnásobek rukou.
Dobře to zvládla, holka.

Obrázek uživatele Tess

Vydra to zvládne a ještě v silném větru přistane na plachty. Na dotek. A v jednom. Je prostě pořádně vyplachtěná.

Obrázek uživatele Elluška

To je napsaný na míru včerejšímu počasí :)))
Na začátku jsem měla chuť ti napsat, že bys potřebovala střídat delší souvětí s kratšíma větama, aby to mělo dynamiku, ale pak přišel popis plachtění, tak jsem si to zase rozmyslela. Supr :)
"Tak holt budu za prase." <3

Obrázek uživatele Tess

Dynamická část je dynamická :D

Obrázek uživatele Elluška

Hele,nečti mi myšlenky! :))
Nebo jsem to už někdy napsala? Zní to jako moje hodnocení před cenzurou... Hm... :D

Obrázek uživatele Tess

Myslenky nectu, ja je jen odhaduju :D

-A A +A