Některé věci se nikdy nezmění

Obrázek uživatele strigga
Fandom: 
Drabble: 

"Prosím vás, rabi, zatrhněte mu to nějak."
"Ale no tak. Je to člověk jako každý jiný..."
"Každý týden nám stojí před domem a rozdává letáčky. Na každé oslavě se všech dokola ptá, jestli už o tom přemýšleli. Z každého svátku udělá happening o Svaté zemi. Dokonce i dětem už se to pokoušel ve škole hustit do hlaviček, že prý i počasí je tam lepší než tady!"
"Podívejte, já vám rozumím. Ale on cítí jako své nezadatelné právo pokusit se alespoň někoho z vás přesvědčit..."
"Přesvědčit?! Tady jsme na Marsu, rabi, NA MARSU! Jestli někde nikdy nikdo nezorganizuje aliju, tak tady!"

Závěrečná poznámka: 

Před rokem jsem se zařekla, že když už se teda mám stát součástí židovský rodiny, tak si i o tom Izraeli něco víc načtu. V rámci plnění tohoto předsevzetí se mi dostalo do rukou jisté číslo revue Prostor, které bylo Izraeli věnováno úplně celé. Bylo to děsně zajímavý čtení a izraelský spisovatel Avraham B. Jehošua tam vyslovil myšlenku, že až jednou lidé kolonizují Mars, bude i tam malá židovská obec s rabínem a synagogou, v níž si budou učenci přát navzájem "Příští rok v Jeruzalémě!" a bude mezi nimi jistě i obcí placený zaměstnanec Židovské agentury, který se bude snažit zorganizovat mezi místními aliju. Ona ta esej byla jinak docela vážná, ale tahle pasáž mi nějak utkvěla. :D

Komentáře

Obrázek uživatele Arenga

no jenom aby se nespletl ;-)

Obrázek uživatele strigga

Kdo, Jehošua? To je jistě možný, ale netroufla bych si to odhadovat. Ví o tom přece jen o dost víc než já, já vím prd. :)

Obrázek uživatele Arenga

nene, myslela jsem tím to tvrzení: "Jestli někde nikdy nikdo nezorganizuje aliju, tak tady!" Proč ne i na Marsu :-)

Obrázek uživatele strigga

Jo tak! Já se omlouvám, když jsem to psala, byla tou mluvčí totiž žena, jenom to pak padlo za oběť škrtání, tak mě vůbec nenapadlo, že můžeš myslet tohle. :D

Mimochodem - Jehošua tam pak upozorňuje i na jistej problém s gravitací, kvůli kterýmu by ta alija nejspíš ani nebyla možná, ale... kdoví. :D

Obrázek uživatele KattyV

Řekla bych, že přinejmenším s počasím, my mohl mít pravdu. :D

Obrázek uživatele strigga

Za měsíc a půl bych měla strávit noc uprostřed Negevu, tak uvidím.. :D

Obrázek uživatele KattyV

No máš vyzkoušeno počasí na Marsu? Já jen abys měla to srovnání. :D

Obrázek uživatele strigga

To nemá smysl zkoušet, to se před kolonizací stejně bude muset nějak pozměnit. Jinak tam nikdo ani nezakoření, natož aby pak organizoval aliju. :D

Obrázek uživatele Lee

To je nějak hrozně dojemný a krásný! A upřímně to panu Jehošuovi doslova věřím.
Moc hezky napsáno. :)

Obrázek uživatele strigga

Děkuju! :) Ono to bylo celý o tom, že podle Jehošuy vlastně velký části židů "vyhovuje" žít v diaspoře. Velmi zjednodušeně řečeno proto, že jinak už by se přece do toho Izraele dávno odstěhovali, a nemůže jít přece jen o pohodlnost, musí v tom být něco víc. Tvrdí on. Já nic netvrdím. Čím víc o tom čtu, tím míň mám pocit, že tomu rozumím. :D

Obrázek uživatele Lejdynka

Tohle je hrozně zajímavý poznatek, který by určitě zasloužil několik chytrých knih, kde se bude několik rabínů a svatých a proroků hádat, jak to ve skutečnosti Bůh myslel. :D (Pardon, taky už jsem přečetla leccos.)
Já si teda myslím, že asi určité množství Židů nebere Izrael vážně, protože Svatou zemi má vytvořit Bůh a ne lidé (už od doby jeho vzniku to tak prý někteří měli), tak třeba to berou jako hřích, kdyby se tam odstěhovali?

A představa, že se I Z MARSU pokouší dostat do Palestiny, je fakt kouzelná :D

Obrázek uživatele Apatyka

Už při názvu na mě padlo nějaké divné teskno, po přečtení drabble se znásobilo. Tak radši nebudu nic říkat, dám si to do oblíbených a budu se k tomu vracet.

Obrázek uživatele strigga

Děkuju a omlouvám se - nebyl to záměr, ale on u tohohle tématu je asi vždycky tak trochu přítomnej zvláštní druh smutku, no. :)

Obrázek uživatele Rya

Hahaha, tak to je výborný! Jináč podotýkám, že Izrael není zas tak moc velký, aby se tam všichni vešli, natož pak ještě ty z Marsu! :-D

Obrázek uživatele strigga

Taky si moc neumím představit, jak by tam chtěli všechny nacpat. :D Děkuju moc!

Obrázek uživatele Tenny

To je úžasné drabble! :)

Obrázek uživatele strigga

Dík! :)

Obrázek uživatele Aries

O tomhle skoro nic nevím. Drable je ale hodně dobré a přijde mi zajímavé, jak různé reakce vyvolává

Obrázek uživatele strigga

Mně taky :) myslím, že je to hodně tím, že mu chybí ten kontext, ve kterým bylo psaný. Pro mě to byla legrace vyvolaná absurditou tý situace, která je ale na druhou stranu naprosto typická a představitelná snad i na tom Marsu :D, ale dovedu myslím celkem pochopit i ty komentující, na který to zapůsobilo jinak. :)

Obrázek uživatele Aveva

No já celou dobu nějakou absurditu čekala a nebyla jsem zklamaná :o)
A přijde mi to legrační a drabble se mi líbí.

Obrázek uživatele strigga

Děkuju moc, to jsem ráda :) letos si jsem sama sebou fakt nějak nejistá..

Obrázek uživatele Terda

Pěkné

Obrázek uživatele strigga

Díky :)

Jé, to je dobrý, to mě pobavilo. Přiznávám, že jsem původně čekala nějakého prachobyčejného jehovistu s letákem nebo něco na ten způsob, a ony jsou v tom takovéhle souvislosti.

Obrázek uživatele strigga

Děkuju! Tyjo, jehovista mě při psaní ani nenapadl. A to máme kousek za domem velkou jehovistickou centrálu. :D

Obrázek uživatele Tora

Myslím,že kdekoliv budou lidi usazení, budou časem samozřejmě i židovské enklávy. A tesknit po Zemi budou jedni i ti druzí, myslím. Minimálně se tam budou chtít podívat... jako my na Mars třeba. Kdybych si já měla vybrat, tak raději Zemi teda, i v budoucnu... I když kdoví, třeba města někde pod poklopem na Marsu budou mnohem lepší, než ty na Zemi...

Obrázek uživatele Aplír

Hodně lidí, kteří emigrovali se toužilo vrátit domů. Židé, podle mně, ve větší míře tu touhu realizují. Možná je to tím, že ve většině případů to byl vlastně exil.

Obrázek uživatele strigga

Toro, Aplír, jestli se neurazíte, tak já vám odpovím společně, protože myslím, že ta odpověď bude souviset s oběma vašimi komentáři (nebo to mám aspoň v úmyslu, ale moje vyjadřování na tohle téma dost těžce kulhá, tak se kdyžtak omlouvám :D).
Tohle drabble, ač to tak možná vyznělo, nemělo být tak úplně o touze po domově. Už jenom proto, že alija je přistěhovalecká vlna, s níž se Židé "vracejí" do Izraele - a ve valné většině jsou to lidi, kteří v Izraeli v životě nebyli, nebyli tam ani jejich rodiče nebo prarodiče, takže tady ten "návrat domů" vnímám opravdu spíš symbolicky. Takhle se do Izraele jako malej dostal třeba můj manžel. Ta zmiňovaná esej se hodně zabývala jednou základní otázkou - když mají Židé už 70 let svůj stát a když se v modlitbách tak často obracejí k zemi zaslíbené, proč teda ještě před několika lety žilo víc Židů všude jinde po světě (především v USA), než v Izraeli? Odpovědí je hodně a některý se zdají být dost nabíledni (už se prostě cítí být "doma" jinde, navíc ta bezpečnostní situace, žejo...), ale Jehošua si do svý eseje vybral právě ty, který tak nabíledni nejsou. Rozebírá tam paradox toho, že ti lidé tolik let nemohli, neměli kam, upínali se k tomu.. a teď můžou - a nejdou. Četla jsem to už před víc než půl rokem a mám fakt cedníkoidní paměť, takže by to spíš chtělo jít přímo ke zdroji - tak kdyby to někoho zajímalo, můžu mu tu esej poslat. :) Bylo to zajímavý čtení, i když údajně je ta jeho teorie celkem kontroverzní a málokdo s ní souhlasí. :)

Obrázek uživatele Lee

Já bych si tu esej docela i přečetla, kdybys ji byla ochotná poslat. (Nemám co číst, znáš to. :D)

Obrázek uživatele strigga

Jasan, pošlu :)

Obrázek uživatele Rya

Myslím, že pro řadu lidí by to bylo ještě těžší než odstěhovat se kamkoliv jinam. Chtěli byste například děti vychovávat někde, kde půjdou v útlém mládí na dva (tři?) roky do armády a opravdu se jim může stát, že budou střílet do lidí? Já ani náhodou.

Obrázek uživatele strigga

Souhlasím, já taky ne! Doufám, že to nevyznělo, jako že se tomu divím, vůbec ne. I manželově ségře museli rodiče vyřizovat papíry, aby nemusela na vojnu, a to ze svých osmnácti let žije skoro sedmnáct tady. Neumím si to ani představit a jako důvod by mi to popravdě bohatě stačilo. :)

Obrázek uživatele Rya

Pro mě to tak určitě nevyznělo, protože jsme o tom mluvili :)

Obrázek uživatele strigga

Tak doufám, že ani pro ty, se kterýma jsem o tom nemluvila. :D Přece jen bych se tu nerada profilovala jako nějakej nadšenej zastánce zrovna tohohle. :D

Obrázek uživatele Lejdynka

JO, a tu esej bych taky ráda, prosím!

Obrázek uživatele Zuzka

V souvislosti se vším okolo je to věc k zamyšlení... ono věroučná idea a tradice je jedna věc, realita a provedení už tak nějak jiná.
Samotné drabble je ale vlastně zábavné a nějak mě při zmínce o Svaté zemi napadlo, že se jedná o agitku na křížovou výpravu :))
Tvůj zájem o problematiku i jeho motivace mi ovšem připadají strašlivě fajn. Já žádnou vazbu toho typu nemám a židovská kultura a historie mě stejně ohromně zajímá.

Obrázek uživatele strigga

Děkuju! :) Já trochu bojuju s tím, že do židovství je naprostej blázen můj děda, čte miliony knih, učí se hebrejsky, všem to nutí a celý rodině to občas dost leze na nervy, protože posledních pár let nemluví skoro o ničem jiným (a to s tím taky nemá nic společnýho). Jenže na druhou stranu.. naše budoucí děti by měly znát svý kořeny. A ono to fakt je dost zajímavý. :)

-A A +A