Třináct - říjen 1938

Obrázek uživatele kytka
Fandom: 
Povídka: 
Úvodní poznámka: 

V minulé kapitole se Koba zúčastnil demonstrace za připojení rodné vesnice k Rakousku, kam za jeho mládí patřila. Procesí vesničanů zastaví výstřely.

Kapitola: 

První výstřel Koba skoro nevnímá, zanikl v burácející melodii. Ale dav se zapotácí, píseň odumírá na rtech. Řada před ním se zastaví, Koba to nečeká, narazí do ní a zavrávorá. Následující salvu nelze přeslechnout.

Ta střelba! Bože, to ne... Koba se na okamžik ocitne v jiném čase, stovky kilometrů odsud. Na krátký, děsivý okamžik se ocitne uprostřed kanonády, rána stíhá ránu, země se zlověstně chvěje a vzduch je plný střelného prachu. Koba má oči plné písku, zvedne ruku, aby si je protřel... a je zase zpátky, na cestě za humny, obklopen sousedy a ticho je ohlušující.

Na mezi kolem cesty postává několik československých vojáků s flintami. Průvod se pomalu, váhavě otáčí a beze slova, chmurně se vrací do vsi. Ženské přidaly do kroku, chlapi se vzdorně courají a hučí si pod vousy. Jak se dostanou do vsi, zmizí do svých chalup, skoro bez pozdravu, jako kdyby se ani žádná demonstrace nekonala. Jako kdyby ji Češi nerozehnali střelbou.

Koba se usadí na dvoře, kouří a přemýšlí. Ty výstřely v něm něco rozbily. I když Češi tentokrát stříleli jen do vzduchu, tehdy na Isonzu to do vzduchu nebylo. "Ti mizerní legionářští zrádci to do nás tehdy pálili hlava nehlava," zabručí Koba, i když není, kdo by poslouchal. "Zabíjeli vlastní lidi, zabíjeli svoje vlastní bratry v Rakousko-Uherské uniformě bez špetky studu, a Československo je za to po válce oslavovalo jako hrdiny. Zato po nás ani pes neštěkl, jako kdybychom to snad byli my, kdo zradili. Legionáři dostali medaile, trafiky, místa u četnictva. A my?" Koba odplivne hořkou slinu.

Přiběhne slepice a začne plivanec ozobávat. Koba ji zamračeně pozoruje. On přece není žádný bláznivý frajkorpsák, co běhá po lese s flintou a hraje si na mstitele. Takový blázen se nemůže divit, když po něm jde armáda. Ale dnešní demonstrace byla úplně pokojná. Civilizovaná. Žádná hesla proti republice, žádné hajlování. Jenom zpívali, co na tom komu vadí?!

Koba vstane a odstrčí slepici nohou. Je na čase podepsat petici do Vídně.

Komentáře

Obrázek uživatele Aries

mohla by se chválit každá jednotlivá věta i kapitola jako celek, ale mimo jiné mě zaujalo, že ty trafiky se dochovaly od první světové, akorát význam jaksi ujel úplně jinam

Obrázek uživatele kytka

Děkuju.
Trafiky jsou tentokrát opravdu trafiky. :-)

Obrázek uživatele Aries

já vím :-)

Obrázek uživatele Tora

líbí moc

Obrázek uživatele kytka

Díky.

Obrázek uživatele Arenga

Mně se moc líbí ten pohled z druhé strany, pohled RU vojáka, který vnímá legionáře jako ty, kteří zradili. Myslím, že to nutně muselo být, jen se o tom asi moc nemluvilo.

Obrázek uživatele kytka

Někde jsem četla vzpomínky vojáka z italské fronty, který to cítil jako hroznou zradu, že čeští legionáři bojovali proti nim, i když věděli, že střílí po Češích.
A co Karel Krása, to je legionář, nebo ne?

Obrázek uživatele Arenga

Trefila jsi hřebíček na hlavičku :-). Karel nebyl legionář, navíc nebyl moc ani pro republiku, bral by autonomii pod Rakouskem - a vnímá to jako křivdu a zradu. Manžel Poldýny, Tadeáš, legionář byl (v Rusku) - a Karel ho nebude mít vůbec rád. Ale tohle se mi tam ještě nikam nepromítlo. Jenom vím o tom, že to tam je.

Obrázek uživatele wandrika

To bolo silné a veľmi dobre napísané. Aj keď priznám sa, v treťom odstavci zdola som sa trochu zamotala, kedy sa píše o kom, ale to je možno len mojou únavou.

Obrázek uživatele kytka

Díky moc, že ses ozvala! Trochu jsem to upravila, snad už je to lepší.

Obrázek uživatele wandrika

Áno, nová verzia je oveľa jasnejšia :)

Obrázek uživatele kytka

Díky Tobě.

Obrázek uživatele Regi

To byla hrozná doba, kdy jedna pravda držela druhou pod krkem a třetí je obě mlátila po hlavě...

Obrázek uživatele kytka

No jo. Když on je svět černobílý jen v knihách.

Obrázek uživatele mila_jj

A ty ho máš krásně barevný. Skvělé.

Obrázek uživatele kytka

Děkuju.
Druhá strana mince je bohužel v tom, že se mi v tom barevném světě nějak nedaří napsat opravdu záporného Zlouna.

Obrázek uživatele neviathiel

Přesně.

-A A +A