Tichá - 3

Obrázek uživatele Bilkis
Povídka: 
Úvodní poznámka: 

Stále je tam mrtvola, sem tam hrubší mluva, ale jinak nic.

Kapitola: 

Netrvalo dlouho, než se místo Kobova skonu začalo hemžit komisaři. Nejdřív pracovali magií, pak postávali v chodbě a pokuřovali. Horákovi bylo jasné, na koho čekají a konfrontace se obával. Nejen, že znečistil místo činu, ale ještě mu nějakou dobu trvalo, než se k němu vůbec dostal. To bude polízanice. A to strávil v kanceláři sotva 10 minut a ještě před vlastním nástupem na službu. Ale jí to bude jedno.

Komisařka Tichá byla známá svým nekompromisním přístupem k vyšetřování, kolegům, svědkům i pozůstalím. Někdo tvrdil, že za to může její dětství, někdo zase, že její první a zřejmě jediný vztah a někdo, že prostě nemá duši. Horák osobně si myslel, že je to kombinací mnoha faktorů. A že duše s tím neměla nic společného. Jak jen se mýlil.

Chodbou zazněly kroky. Rázné klapání podpatků. Všichni chlapi z výjezdovky otočili hlavy. A většina z nich se přikrčila. Jen jeden se vydal krokům naproti. Po chvilce se vracel a s ním kráčela ona.

"Starší Havran Koba byl dnes v noci během služby roztrhán jedním z vězňů. Ráno ho při svém nástupu našel mladší Havran Horák, který ho měl vystřídat. Našli jsme většinu těla, včetně hlavy. Taky pozůstatky magie, kterou nedokážeme určit. Vězně jsme nenašli, Horák ho neviděl. A co víc, neexistují žádné záznamy o tom, kdo to byl. A ani o tom, kdo ho přivedl." vysvětloval.

"Takže nevíte vůbec nic. A podle toho, jak tu postáváte, jste ani nikoho nevyslechli. Tak se sakra dejte do práce a vykliďte mi to tady." odvětila ona a vešla do cely. Pohled na místo činu s ní ani nehnul. Horák, jak to tak pozoroval, nevěděl, má-li ji obdivovat, nebo litovat. Pokud s ní totiž tohle nehnulo, zřejmě už v životě viděla horší věci.

"Kterej idiot to tady poblil?" zeptala se, když si prohlédla místo činu.

"Horák," odpověděl popravdě její kolega a s omluvným úsměvem mířeným na jmenovaného se vytratil.

"Tak sem pojďte, Horáku. A řekněte mi, jak to ráno bylo."

Horák se zhluboka nadechl a vstoupil do cely za ní. Ve snaze se nedívat na tu spoušť, zakotvil svůj pohled na Veronice Tiché. Je to hezká ženská, pomyslel si. Ale divná. Právě totiž začala přejíždět rukama po zdech, na nichž byly krvavé cákance.

"Přišel jsem ráno do služby..." začal vyprávět. A řekl všechno, nač si vzpomněl. Do nejmenšího detailu. A přitom ani nevěděl, jestli ho poslouchá, protože se soustředila na kameny ve zdech, na mříže v okně, na dveře, na vyhořelou louč, na podlahu a na pytel, který ležel uprostřed toho všeho.

"Dobře," řekla, když skončil a vzápětí pokračovala: "Jeden z kolegů to s vámi sepíše. Ještě mi řekněte, jak jste s Kobou vycházel, a pak můžete jít po svém."

"Víte, já se s většinou svých kolegů nepřátelím. A s Kobou už vůbec ne. Vždycky jsme měli jiný názor na péči o vězně." řekl Horák a v duchu se podivoval, jestli si náhodou právě neuvázal oprátku na krk. Tichá se jen uchechtla.

"Pokud si myslíte, že nevím, že byl starej Koba sadistickej parchant, kterej se vyžíval v tejrání vězňů, a že vy jste si na něj několikrát stěžoval u nadřízených, tak se naštvu. Nejsem včerejší. Moc dobře vím, jak to tady vypadalo. To bude pro teď všechno, tak běžte." řekla a otočila se zpátky do cely. Horák si oddechnul. Nejen, že měl strach z Tiché, ale ze smradu krve a rozkladu se mu znovu začínalo chtít zvracet. Na nic víc nečekal a zmizel na služebnu.

"Já bych ho sebral," promluvil ze stínu Matěj Kopecký, ten který podával zprávu a teď se evidentně vrátil z výslechů.

"Matěji, Matěji... Proč bys ho sebral?"

"Protože neměl Kobu rád a protože vězni nic neviděli. Horák je jejich neoblíbenější bachař, kdežto Koba byl nejmíň oblíbenej. Nic by na něj neřekli. Je podezřelej. A mohl zničit záznamy o vězni."

"Člověk, kterej se takhle zebleje při pohledu na mrtvolu, by z jinýho člověka tu mrtvolu udělat nezvládnul. Záznamy o vězni nejspíš vůbec nikdy neexistovaly. A není divu." odvětila Veronika a prošacovala se, aby našla cigaretu.

"Stejně bych ho sebral."

"Kopecký, ty jsi normální vůl. Copak necítíš, že tady jsou magická residua?"

"Co bych necítil, cítím." ohradil se Kopecký.

"Co mě zajímá, je, co použil, protože to nedokážu určit!"

"On nepoužil nic, Matěji! Ta magie není lidská. A připadá ti snad Horák jako hejkal?!"

Závěrečná poznámka: 

Kdo četl loňské Křivdy, možná poznává starou známou...

Komentáře

Obrázek uživatele Eillen

Pomalu se s tím jménem začínám smířovat...
Ale ani to mi nezkazí požitek ze čtení. Už aby byl další díl...

Obrázek uživatele Tenny

To je správná vyšetřovatelka, já jí fandím! Jenom je chudák obklopena idioty to vypadá :D

Obrázek uživatele Apatyka

<3

Obrázek uživatele kytka

Vyšetřování se pěkně rozjíždí. Tichá vypadá sympaticky a kompetentně, Kopecký asi slíznul roli nechápavého Watsona, ale třeba ještě překvapí.
Těším se na pokráčko!

Obrázek uživatele neviathiel

uz jsem se lekla, ze si démon vzal jeji duši :o

Obrázek uživatele Aries

Hejkal, no super! A vyšetřovatelka sympaťačka. A líbí se mi, že to máme podobné při sledování nelidské magie. Má to logiku

-A A +A