Pod sluncem tma

Obrázek uživatele Akumakirei
Úvodní poznámka: 

Za téma č. 17: Bodláčí.

Drabble: 

„Děkuji,“ hlesne, když při výstupu z kočáru zavrávorá a okamžitě pocítí sevření jeho železných rukou. Rozpálený Nedobyl z ní nespouští zrak. Slunce líně odpočívá v bujných trávách a těžký vzduch dusí. Marie tiše trpí demonstrativní přehlídku nemovitostí, dokonce se sama vydá kupředu, dál, pryč, přestože je tak nesnesitelné vedro, po pár neopatrných krocích však uvízne v bodláčí. A znovu on, zhmotněn z ničeho, a silné prsty, které s překvapivou něžností vysvobozují jemnou látku jejích šatů. Sledujíc jeho sluncem prozářené vlasy, v Marii se cosi ozve. Jakmile se však vrátí k rukám, vrátí se i strach se vzpomínkou na uzvednutý kočár.

Závěrečná poznámka: 

Jak jednou Marie před svatbou s hrůzou, když upadlo kolo, zjistila; Nedobyl sám dokázal uzvednout celý zadek kočáru. Ale demonstrativní přehlídky schytal ode mě, chudák.

Komentáře

Obrázek uživatele Aries

Jedna z mých nejoblíbenějších knih vůbec. Scéna velmi kanonická

Obrázek uživatele Akumakirei

Taky, nikdy nepřestanu obdivovat, kolika charakterům (a jakým!) dokázal vdechnout život. Tak jsem se ráda trefila, děkuju moc :)

Obrázek uživatele Hippopotamie

Dobré! (s Marií to bylo úplně opačně než s Valentinou - což je docela škoda ...)

Obrázek uživatele Akumakirei

Je, strašná, proto mě pořád baví do toho nějak šťouchat. Když Valentina byla z Martina paf, navíc sama zajištěná, nemusela se doprošovat, jen láteřit. A on po těch letech samoty strašně zhrubl. Neusnadnili si to s Marií navzájem. Děkuju :)

Obrázek uživatele Lee

O fandomu jsem jen slyšela krz nějaké zpracování, ale zní to velmi zajímavě. (Tak trochu jakoby Austenovsky, ale v něčem zase úplně jinak. /Což říkám při totální neznalosti Austenové, z drabblátka mi to tak ovšem přišlo./) Každopádně závěr je fascinující.

Obrázek uživatele Akumakirei

Děkuju :) Existuje krátký seriál z 60. let, je pojmenovaný po 1. dílu pentalogie (a pak pokračování z 80., pod názvem třetí knihy Zlá krev). Obecně ráda čerpám spíš z prvních třech knih (tohle vychází na 2.) než seriálu, ale všechno řadím pod jeden známý název.
Jů, Austenová by mě nenapadla xD Možná trocha té "romance" tu :) Jinak ne, to už vzdáleněji víc Forsyty (i když ty by to vysoce pobouřilo xD) a jejich ságu, je to krásný pohled na několik různých společenských vrstev lidí v 19. století, které se míjejí i protínají. Řeší se i otázka češství, politiky, výstavby podniků, lepších podmínek dělníků a samozřejmě vztahů rodinných. Abych to shrnula; lepší si to najít, než to tady pár slovy zkazím xD Mě jen zaujal jeden pár, tak ho pořád vytahuju :)

Obrázek uživatele Faob

Fandom neznám, ale počínající zájem, kombinace obdivu i strachu, přiblížen velmi precizně, nebanálně.

Obrázek uživatele Akumakirei

Fandom je opravdu úžasný, lidský, kdyby někdy přebývající čas a chuť, doporučuju alespoň očkem mrknout. Děkuju moc :)

Moc krásně napsané, až mi to v tom originálu trochu chybí. Je škoda, že tady se na chvíli přiblížilo možné porozumění a zájem, ale pak to zase pominulo.

Obrázek uživatele Akumakirei

Přesně tak, tyhle věci tam rovněž postrádám, proto mě to pořád pudí nenechat je v klidu. Vím, že by se Neff zbláznil psát o všech v detailech a nebyl to jeho přímý záměr, ale... trochu mohl. Možná by si k sobě cestu našli, kdyby tomu dali oba šanci. Děkuju :)

-A A +A