Což po věnu...

Obrázek uživatele Zuzka
Drabble: 

Všechny dluhy splaceny. Prostředky na novou garderobu (přicházející sezona se neptá, kolik vám to sype). Něco by zbylo i na pár kousků nábytku z katalogu (zakázkoví řemeslníci jsou vydřiduši... jejich práce není, co bývala). A ano, Elizabeth by si mohla poručit ty nové záclony. Stejně by udělala líp, kdyby konečně zavadila o některého lorda. Prozatím snad budiž.
Jaká škoda, že ta zářivá suma zapáchá mořem, válkou a prací. Nuž ale nedá se svítit. Ten nikdo alespoň nevypadá jako strašák do zelí. Nechť si ho Anna má. A staroslavné zpropadené rodinné sídlo rovněž, když ho ten kapitán Nevímkdo rád bohatě zaplatí.

Závěrečná poznámka: 

V adaptaci Persuasion z roku 2007 je zakomponován krásný detail, který nevychází z knihy. Kapitán Wentworth koupí pro Annu jako svatební dar od jejího otce rodinné sídlo Elliotů, Kellynch, které má Anna ohromně ráda. Kromě toho, že je to nádherný moment, když jí dar předává, vždycky znovu mě napadne, jak asi muselo vypadat celé jednání se sirem Walterem Elliotem o tomto prodeji/nákupu. A co se tomu sebestřednému krachujícímu náfukovi asi honilo hlavou.
Druhá věc, která mi nepřestává vrtat, je podivný stav nejstarší dcery sira Waltera. V celém příběhu se řeší provdaná nejmladší dcera a prostřední Anna, která je vlastně už "stará" na vdávání a všichni tak nějak počítají, že z ní bude stará panna... Ale o nejstarší Elizabeth ani slovíčko, ta se vdávat nemusí (?)

Komentáře

Obrázek uživatele kytka

Měla jsem za to, že šlo hlavně o vzhled. O krasavici Elisabeth otec nepochybuje, že se bohatě provdá, není tedy zatím potřeba spěchat. Zatímco Annu považuje za nehezkou a tedy už včera bylo pozdě.

Drabble se mi moc líbí, jako bych ho slyšela!

Obrázek uživatele KattyV

Taky mám pocit, že přesně tak to bylo. Otec pochybnosti neměl, sama Elisabeth už samozřejmě ano. Ale pořád si byla sama sebou náramně jistá, zvlášť, když se zdálo, že bratránek má zájem.
Ten detail se zakoupením milovaného Annina domova se mi moc líbí. I drabble, samozřejmě

Obrázek uživatele Zuzka

Děkuju.
To je asi pravděpodobné, na krásu a jméno asi tatínek spoléhal, ale pro Elizabeth to už touhle dobou muselo být poněkud nejisté.
Napadají mě teď další skryté motivy, třeba se ještě budou hodit na drabble.

Obrázek uživatele Terda

Líbí. (Je ráno a nejsem schopna inteligentnějšího komentáře)

Obrázek uživatele neviathiel

Elizabeth mně přišla jako přerostlé dítě. Anebo zastupující madam. Anebo oboje

Obrázek uživatele Owlicious

Elizabeth byla trochu jako Emma - jistá si tím, že si otcovy smrti bude paní kteréhokoli jeho domu. Kromě toho mu byla povahové tak podobná, že papá si pravděpodobně neuměl představit, že by se někomu mohla nelíbit.

Představa Fredericka, kupujícího Kellynch je krásná a zábavná, ale já jsem měla z knihy spíš pocit, že z nich ze všech Anně na tom sídle záleží nejméně...

Nicméně drabble je z toho krásné a výživné.

Obrázek uživatele Zuzka

Děkuju :)
Já zas měla pocit, že Kellynch je jí hlavně jako nositel vzpomínek velice drahý...
Ta mírná podobnost s Emmou by seděla, asi tu byla ta myšlenka náhradní paní domu. Problém je celá ta motanice s dědictvím.

Obrázek uživatele Erendis

Hezké.

Mám dojem, že v té nejstarší se otec tak zhlížel, že mu nikdo pro ni nebyl dobrý (stejně jako jí samotné) a nějak zapomínal, že už má svá léta. Ale je fakt, že mě to taky dost zarazilo v souvislosti s tím, že jiná Austenovka platila už v devatenácti za starou pannu.
Možnost, že by ta chudák Popelka byla nakonec doma paní, by se mi dost líbila. Navíc mi opravdu dost vadí ten jejich dědický systém, podle kterého by měl všechno shrábnou nějaký bratranec a neprovdané dcery aby ještě táhly kdovíkam (tedy provdané už by to vadit nemuselo, ale stejně).

Obrázek uživatele tif.eret

měla dojem, že Elizabeth tak nějak stačí otcova přítomnost.
Ten nápad s koupí domu mi v té novější adaptaci docela dost vadil, přišlo mi to tak nějak hollywoodské.

Obrázek uživatele Faob

být strašně zvláštní střety mezi novozbohatlíky, novonovozbohatlíky a starou dobrou šlechtou...

Obrázek uživatele Tenny

Mě se ta koupě domu taky moc líbila. :)
A tohle drabble se mi taky líbí!
Co se týče nejstarší dcery, možná to bude jenom stará dobrá plot hole... :D Nebo těžko říct, teorie zmíněné ostatními taky dávají smysl.

-A A +A