Vítejte v Boosdorpje

Obrázek uživatele Saphira
Úvodní poznámka: 

Doufám, že to jako parodie projde. Můj svět je zlý a ponurý, tak jsem se rozhodla, že na chvilku z Boosdorpje udělám úplně normální vesnici. Děsivou parodii napsal už Xantin, čímž mi tak trochu vypálil rybník :D

Drabble: 

„Dobré odpoledne, vzácný pane,“ zašveholila Stařena a s uctivou poklonou vítala Aarona ve svém příbytku. „Nabídnu vám čaj nebo kávu? Posaďte se, posaďte se...“ zvala ho dál.
Aaron s potěšeném odpověděl: „Jen čaj, děkuji.“
Stařena přicupitala s tácem naloženým čajovou konvicí a plechovkou se speculooskami. Otevřela ji a nabídla mu. Host si přece zaslouží zvláštní péči. Vzal si jednu sušenku a ona plechovku hned zase rychle zavřela. Podivný severský zvyk.
„Jsem na cestě po severu,“ řekl jí Aaron. Stařena se jen usmívala.
„Doufám, že se u nás zdržíte,“ odpověděla. „Ale jestli spěcháte, nebudeme vás samozřejmě zdržovat.“
Byl krásný jarní den.

Závěrečná poznámka: 

Trochu reálií: Boosdorpje je fiktivní vesnice nacházející se na severu Nizozemska. Sever této země je proslulý tím, že lidé tam jsou tak trochu lakomí, takže když už vás náhodou pozvou na návštěvu, nedají vám ke kávě nebo čaji víc než jednu sušenku. Prostě vám přistrčí plechovku, vy se vezmete a oni ji okamžitě zavřou a uklidí. Speculoosky jsou takové karamelové sušenky, u nás je můžete dostat ke kávě ve většině lepších kaváren, jsou to oblíbené sušenky Lotus, což je tedy belgická značka, ale celkově je to specialita nizozemsko-vlámského území :)

Komentáře

Obrázek uživatele Owes

Tohle se mi moc libi! :-) Ostatne, vypada to, ze zeru cely tenhle fandom.

Obrázek uživatele Saphira

To jsem ráda! :)

Obrázek uživatele ef77

Celý tenhle fandom se mi hodně líbí (další ze sérií, kterou si chci přečíst až v květnu). Parodie dobrá. A řekla bych, že většina Holanďanů je lakomá, proč se vlastně ty vtipy vypráví o Skotech?

Obrázek uživatele Saphira

Možná i Skotové jsou lakomí :D Jo, to je asi pravda, ale na severu je to prý nejhorší, hlavně Frísové. Kamarádka je napůl Nizozemka a její otec je právě z Fríska, a když jede do Nizozemska, tak jí vlastní příbuzní ani nenabídnou, aby u nich třeba zůstala. Na návštěvu jo, jednu sušenku a dost :) Já jsem se naštěstí setkala se štědrými Holanďany, ale je pravda, že jsou buď z Hollandu, nebo víc z jihu :)

"Nebude vás zdržovat" - no jasně. A babička byla taková milá, úplně ji člověk viděl, jak objímá vnoučátka a pečuje o věškerá ta domácí zvířátka a vůbec celá vesnice byla jako namalovaná na porcelánovém talířku. Ani se odtamtud Aaronovi nechtělo odcházet, zvlášť když mu pověděli milou pohádku na dobrou noc. Kdyby ty sušenky byly dvě, byl by tam možná zůstal déle.

Obrázek uživatele Tora

Jo, to už jsem slyšela. A u nás to bylo kdysi naopak, když přijela jakási holanská návštěva k nám, tak byli u vytržení, že na stole je tolik jídla. Proč jako? Pak máte něco mít. A ten chleba taky není nutno tak silně mazat máslem, hele. A vy nezavíráte topení, když jdete pryč? Vy jste fakt divní...

Obrázek uživatele Faob

jak má být, Xantin ať se jde zahrabat (ale nezlob se na něj). Ale když čte jeden v kontextu, stejně se trochu bojí... :-) Zdvořile: "s potěšením" (nikoli "potěšeném").

-A A +A