Prostě vám to zatrhnem

Obrázek uživatele Tora
Úvodní poznámka: 

NESOUTĚŽNÍ - BEZ NÁROKU NA BOD

Září 1590 - květen 2017 (aneb historie se opakuje...)

Moc se mi líbí citát od Gabriela Lauba:
Dějiny jsou jako moře. Zdálky vypadají monumentálně, ale když jste uprostřed, tak se vám dělá špatně.

Fandom: 
Drabble: 

"Vsadím se o sto liber, že to nedokážete!"
Sir Walter Raleigh se usmál.
"To bude velmi rychle získaných sto liber, Vaše Veličenstvo!"
"Takže sázku přijímáte?"
Sir Walter se mírně uklonil. "Přijímám."
"Dobrá. Zvažte tedy dým, který vychází z vaší dýmky! Pokud to nedokážete, je sto liber mých!"
Alžběta I. pečlivě sledovala, jak sir Walter váží tabák, který si posléze nacpal do dýmky. Tu labužnicky vykouřil a posléze zvážil vyklepaný popel. Rozdíl prohlásil jako hmotnost dýmu. Královna se rozesmála.
"Často jsem viděla, jak se peníze jiných mužů mění v dým. Ale změnit dým v peníze, to vidím poprvé! Výhra je vaše!"

Závěrečná poznámka: 

První zákaz kouření vyhlásil papež Urban VII. v období mezi 15. a 27. zářím 1590. Zákaz trval stejně dlouho, jako jeho pontifikát, tedy třináct dní.
Dalším odpůrcem tabáku byl Jakub I. Stuart, který prvně kolem roku 1603 sepsal pamflet Protiúder proti tabáku, v němž kritizoval kouření. Vydal jej anonymně a věřil, že své poddané odnaučí kouřit silou rozumu. Jak se dalo čekat, nestalo se. Pamfletu si nikdo nevšiml. Král se proto rozzlobil - nejde-li to po dobrém, půjde to po zlém - a uvalil na tabák clo ve výši 1 libry šterlingů (cca dnešních 220 liber) na tři libry hmotnosti tabáku. Pamflet vydal podruhé, tentokrát již pod svým vlastním jménem. Tabák se na královském dvoře stal nepřijatelným a jeho spotřeba se snížila - hlavně pro jeho skutečně vysoké náklady.
Proti kouření se bojuje dodnes - u nás je posledním rozhodnutím protikuřácký zákon, který vejde v platnost v květnu letošníh roku. Norma zakazuje kouření v restauracích nebo na nástupištích, užívání elektronických cigaret v nemocnicích, školách či nákupních centrech či prodej cigaret v automatech, nelze-li vyloučit jejich zakoupení osobami mladšími 18 let.

Za sebe můžu říci, že jsem ráda, že jsem s kouřením skončila dobrovolně a sama od sebe před třemi lety. Protože pokud mě někdo k něčemu nutí "silou", je výsledek většinou opačný...

Komentáře

Obrázek uživatele Aries

Co dodat. Ale líbí se mi, jak Alžběta projevila smysl pro humor

Obrázek uživatele Tora

:) díky. Ano, smysl pro humor bezpochyby měla.

Cheche, pěkná scéna. K závěrečné poznámce snad jenom tolik, že sama bych nechtěla nikoho nutit, ovšem taky nechci být nucena to dýchat ani smrdět po tom... do podrobností ale nechci zabíhat, to by bylo na dlouho.
K úvodní citaci - zas tak černě to nevidím, mně je "uvnitř" docela dobře. Pravda, pokud nenarazím na takové věci jako tortura. A doopravdy žít bych nechtěla asi v žádné době.
No, tehdy měl ten chudák ještě krásné starosti.

Obrázek uživatele Tora

Díky za komentář :)

Obrázek uživatele Rya

Pěkné! Vtipné! Na nekoureni beru prášky a chodím do poradny pro závisláky, je to zajímavá zkušenost:)

Obrázek uživatele Tora

Já to prostě jeden den típla a bylo. Chtěla jsem skončit, takže to bylo bez jakýchkoliv abstinenčních příznaků nebo nervozity či všech možných dalších příznaků, před kterými mě varovali. Bylo to osvobozující.
Držím ti palce.

Obrázek uživatele Faob

závěrečná poznámka mi mluví z duše! Ale kouřit jsem nepřestal, jen patrně přestanu chodit do restaurací... Jak říkal sir Winston Churchill, v poslední době jsem četl tolik hrozného o kouření, že jsem se rozhodl přestat číst.

Obrázek uživatele Tora

:) jo, to je někdy nejlepší řešení

Líbí!

Obrázek uživatele Tora

To jsem ráda

Obrázek uživatele Regi

Já s kouřením nikdy nezačala, takže se moje peníze v kouř nikdy neměnily.
Ale drabble mě tentokrát pobavilo stejnou měrou jako poučilo. Dík. :-)

Obrázek uživatele Tora

Myslím, že nejen kouřením se peníze mění v dým :) díky.

Obrázek uživatele Regi

Teď jsi mě pobavila. Máš pravdu :-)

Obrázek uživatele Arenga

vyrůstala jsem v kuřácké rodině, táta přestal už před lety, máma kouří dodnes (a ty poznámky, ktetré slýchá od našich dětí... a to je k toímu opravdu nenavádíme) - musím přiznat, že přesto, že jsem "vyuzené dítě" /a to se doma kouřilo jenom v kuchyni/ mi už roky kouření strašně smrdí, tkže za mně zákaz kouření ve veřejných prostorách rozhodně ano (ono je moc fajn, když čekáte na autobus s kočárkem a hned vedla bezostyšně někdo hulí) - ať si kouří kdo chce, co chce, ale ať to nenutí čichat ostatní

Obrázek uživatele Tora

Já ti rozumím. A jsem ráda, že jsem z toho vypadla. Už jsem si smrděla sama sobě.

Obrázek uživatele KattyV

Souhlasím s Arengou - pokud si chce někdo ničit své zdraví, pro mě za mě, ovšem ať mě nenutí se na tom podílet. Ale to jen na okraj. Drabble mě pobavilo - takto vážit kouř je originální a přitom logické řešení. Nic se neztratí, že?

Obrázek uživatele Tora

:) díky

Obrázek uživatele Lee

Moc pěkné drabble. A ten zákaz mi přijde nehorázný. Chápu státní instituce, nemocnice, zastávky... beru. Ale cpát to podnikatelům příliš zavání nesvobodou. Chjo.

Obrázek uživatele Tora

Ano, přesně tak přemýšlím i já. Mám pocit, že poslední dobou se u nás se zákazy (a na druhou stranu příkazy) roztrhl pytel. A nezdá se mi to zrovna dobré.

Obrázek uživatele Rya

Já bych všechny ty zákazy zakázala! :D

Obrázek uživatele Tora

jo!

Obrázek uživatele Rya

Ale ve skutečnosti se zákazem kouření v restauracích souhlasím :-)
(v zemích, kde to udělali, klesl například počet úmrtí na srdeční infarkty tuším o 17 procent. To není málo. Jsem pro svobodu, ale omezení, která prokazatelně zachraňují životy, vítám).

Obrázek uživatele Tora

To ano. Nechtěla jsem tu rozpoutat nějakou válku kuřáků proti nekuřákům. Lidi by měli být soudní. Ale to bychom asi chtěli moc.

Obrázek uživatele mila_jj

Moc pěkné drabble - ten lord Raleigh, neměl syna a vnuka a pravnuka a ti dva poslední nebyli fyzici? To by byla pak chytrost v rodině.

Obrázek uživatele ioannina

A teď chci vidět drabble na téma vážení kouře od JJ - abych zjistila, jestli je ta metoda aspoň trochu blízká... no, "přesnost" se sem nehodí... jak to říct... :-))
Ale nápad to byl rozhodně za všechny prachy.
Helemese, takže tabáček se zakazoval pomalu od jeho importu, jo? Pěkný.

-A A +A