Týnin tatínek

Obrázek uživatele strigga
Fandom: 
Drabble: 

Je jí sedm a s obrovským soustředěním píše domácí úkol. Dává si záležet, chce být ve škole co nejlepší.
"Týno?" ozve se za zády a ona leknutím přetáhne.
"Tati!"
"Strejda Richard má lístky do akvaparku."
Táta se usmívá. Týna si skousne spodní ret.
"Nemám hotový úkol..."
Táta spiklenecky mrkne. "Na to budeš mít čas potom."
Týně trvá jen pár vteřin, než pochopí a s radostným zavýsknutím se vyřítí z pokoje, aby si sbalila věci.

Teprve v šestnácti, až bude zkoprnělá stát uprostřed laboratoře a s hrůzou sledovat tikající přístroje, pochopí, že všechen ten čas, který dostávala navíc, nebyl vůbec její.

Závěrečná poznámka: 

Souvisí s tímhle, teda přinejmenším obsahuje stejné postavy. K téhle konkrétní už jsem se vracet ani nechtěla, ale ona si dupla :)
Snad mi strachování se o domácí úkol v kontrastu s tím, co přišlo později, jako krásná starost projde :)

Komentáře

Obrázek uživatele Zuzka

omg, auvajs! Taková roztomilá věc... a taková pecka na konec.

Obrázek uživatele strigga

Promiň, asi k tomu začnu rozdávat deky, čaj a pozitivní čtivo :) a děkuju!

Obrázek uživatele Aries

jo, přesně jak říká Zuzka, začíná to tak nevinně a potom...
Tahle děsivá minisérie je jedna z nejoriginálnějších věcí, co jsem tu letos četla

Obrázek uživatele strigga

Moc děkuju!

Obrázek uživatele Terda

Brrrrr. Ježí se mi z toho i chlupy na dlani. Brrrr. Ten zvrat.

Obrázek uživatele strigga

Omlouvám se tvým chlupům a děkuju za komentík :))

Obrázek uživatele Regi

Tohle je... fantastické. Nenecháš to jen u drabblíků, že ne? Nebo někde existuje celá povídka?

Obrázek uživatele strigga

Teda, tos mě moc potěšila, děkuju :) ono se to vymyslelo (a nutno podotknout, že za pomoci polovičky, kterýmu za to moc děkuju) asi před týdnem, takže toho zatím moc není. Jestli bude něco delšího, se neodvažuju odhadovat, já vždycky něco slíbím a pak je z toho prdlajs :) ale drabblit mě o tom rozhodně baví (ač bych k tomu možná tu deku, čaj a pozitivní čtivo potřebovala taky :D).

Obrázek uživatele Profesor

Uf, aha. Holka měla umřít, že?

Drsné.

Obrázek uživatele strigga

Neměla.. teda aspoň co já zatím vím, a já toho nevím o moc víc než laskavý čtenář :) děkuju za komentík.

Obrázek uživatele Rebelka

Au, z toho úplně mrazí. Tenhle svět mě nepřestává fascinovat.

Obrázek uživatele strigga

Deka, čaj, pozitivní čtivo. *podává* A děkuju!

Obrázek uživatele Rya

Já si nejsem jistá, jestli tomu úplně rozumím, ale těším se, až se to spojí v povídkový celek. Doufám, že se k němu dostanu!

Obrázek uživatele strigga

Já taky ne, neboj :) teda tomuhle zrovna snad ještě jo, ale bez kontextu se to musí chápat špatně.. :) děkuju moc. Třeba někdy.. něco.. :)

Obrázek uživatele Faob

Ač závěr trochu temný... Moc zaujal už název. Zdvořile: za "než pochopí" bych doporučoval čárku, je to myslím vedlejší věta.

Obrázek uživatele strigga

Za "než pochopí" podle mě čárka být nemá, já to beru jako dvě vedlejší věty souřadně spojené (a obě napojené na předchozí větu hlavní), což by mělo být OK :) jinak moc děkuju!

Edit - pardon za pozměňování komentáře, trochu jsem se do toho zamotala. Nechám to radši takhle :)

Obrázek uživatele Faob

Ano, máš pravdu.

Teda, to zírám. Vlastně mi až teď začíná svítat význam té předchozí stoslovky. Nejdřív jsem si myslela, že holka prostě vzpomíná na to, jak měla dřív víc času a mohla si užívat, a ona je za tím složitá a docela strašná skutečnost...

Obrázek uživatele strigga

Moc děkuju, jsem ráda, že to tak funguje. :)

Obrázek uživatele Tora

Teda, to je ale drabble! Jestli jsem dobře pochopila, občas "jede" na čas lidí, kteří o ten svůj díky tomu přišli... hrozná představa, když to pak zjistí.
Taky prosím o zasednutí, zabalení se do deky, zalití čajem a sepsání povídky (nemusí být nutně v tomto pořadí). Děkuji uctivě předem.

Obrázek uživatele strigga

Děkuju moc! Pochopilas to přesně tak, jak jsem to zamýšlela, to jsem moc ráda, že to z toho pochopit jde. Asi to píšu zatím trochu nepochopitelně, ale popravdě, ono je to trochu schválně, aby mi něco zůstalo v záloze. :)
Zabalit dekou a zalít čajem se ráda nechám, momentálně jsem tak nachcípaná, že by mi to víc než prospělo :) a možná se i něco sepsat pokusím. Děkuju. :)

Obrázek uživatele Arenga

Ale fujky!
Perfektně napsané, a ten závěr!
Za povídku se přimlovám!

Obrázek uživatele strigga

Děkuju moc! (Jestli někdy něco bude, dám vědět :))

Obrázek uživatele Lee

To je dost zajímavý námět. Líbí. :) Doufám, že ještě přidáš další stoslůvky.
Nějak mě z toho teď ani nemrazí. Jsem asi okoralá z Locka. :D

Obrázek uživatele strigga

Z Johna Locka? Nebo z nějakýho jinýho, kterýho neznám (ne že bych teda tohohle nějak dvakrát dobře znala)? :D
Děkuju..

Obrázek uživatele Lee

Yop, z kapitána Jacka... teda Johna Locka. :D
A stejně by to bylo super mít konzervovaný čas, pokud by se dal získat jinak než kradením.

Obrázek uživatele strigga

Chm, asi by bylo. Ale pořád by to pro mě bylo eticky problematický. I kdyby se nemusel krást, těžko by byl asi dostupnej každýmu..

Obrázek uživatele Lee

No, tak spousta věcí není každému dostupná... Přišel ti eticky problematický obraceč času?

Obrázek uživatele strigga

Tak obraceče byly ale právě proto ministerstvem spravovaný a uskladněný, i když je šlo na výjimku půjčit, ale opět jenom pod jasnýma podmínkama, a rozhodně je nějak nerozdávali ani nerozprodávali, aspoň tam o tom teda nic není. (Jiná věc je, že jeden pravděpodobně vlastnil Brumbál, ale dost pochybuju, že o tom ministerstvo vědělo.) Navíc to není to samý, obracečem čas pro sebe nezískáš, zatímco tímhle by sis mohla hypoteticky prodlužovat život donekonečna. To se mi na tom nelíbí. A stejně tak by se mi ve chvíli, kdy by byly normálně dostupný, jenom hodně drahý, hodně nelíbily i ty obraceče. Možnost měnit minulost samozřejmě takhle bejt dostupná nemůže, to je teda zatraceně eticky problematická věc. :)

Obrázek uživatele Aries

S obracečem bych problém neměla, protože ten nekrade nikomu jinému ani neumožňuje měnit minulost, vlastně je díky němu možné jen prožít stejný čas znovu z jiného úhlu, nic jiného. Jelikož Hermiona měla vždycky příšerný hlad, když ho používala při vyučování, měla za sebou osm hodin místo čtyř a spálila odpovídající množství energie, takže není divu. Myslím, že kdyby někdo měl osudem vyměřených dejme tomu 80 let života, ale jeden rok by si dal pomocí obraceče dvakrát, umřel by v 79. To je ale jen jeho problém, nikomu dalšímu tím neubližuje. Kontrola existuje podle mě jen proto, že je to nebezpečné pro uživatele a že by běžné používání nadělalo zmatky. (dovedu si třeba představit jasné alibi, kde dotyčného vidělo X lidí na jednom místě, ale on byl zároveň i jinde a tajně páchal zločin. Tohle bude ten hlavní důvod kontroly).
Tady ten tvůj princip, kde se čas krade, je něco jiného, s tím bych etický problém měla. A připadá mi ten nápad strašně zajímavý a opravdu doufám, že s tím uděláš něco většího, stálo by to za to.

Obrázek uživatele strigga

Počkej, kdes přišla na to, že s pomocí obraceče nebylo nijak možný změnit minulost? To tam někde je? Teda, já nečetla Proketý dítě (ok, četla, ale jen do třetiny, pak jsem to radši odložila :D), tak jestli je to tam, tak se omlouvám.. já myslela, že to funguje tak, že to člověka prostě přenese do minulosti, kde může změnit úplně cokoliv? A jinak jo, čas to podle mě člověku taky žádnej nepřidává, takže tady žádnej problém nevidím. A dík, mě ten nápad taky fascinuje, skoro i víc než to, jakou náhodou jsme na něj tehdy přišli :D

Obrázek uživatele Aries

přetržené dítě jsem taky nečetla, tak nevím
ale opravdu pomocí obraceče nemůžeš změnit nic, jen zařídit, aby se stalo, co už se stalo, a věci dospěly k výsledku, který už znáš.
Vždyť je tady o tom někde dokonce nějaké drable :-) Mám dojem že od KattyV nebo od Regi.

Obrázek uživatele strigga

To je zajímavý, nikdy mě nenapadlo, že by tohle mohlo z těch knížek nějak vyplývat. Vždyť by třeba stačilo, aby, já nevím, Harryho tehdy ve třetím ročníku nezadržela Hermiona a on buď sebral svůj neviditelný plášť, aby ho nemohl sebrat Snape, nebo zaútočil na Červíčka.. proč se tohle stát prostě nemohlo? Já to nechápu :D to drabble jsem asi nečetla, zkusím si to najít.. každopádně dík, začínám mít dojem, že jsem to celý roky asi četla nějak úplně blbě :D

Obrázek uživatele Aries

ono se to stát mohlo, ale nestalo se, což je to podstatné
Hezky je to vidět na té situaci, kde Hermiona usnula a zaspala hodinu. Hodina už se konala bez ní, takže i kdyby obraceč použila třeba několikrát, už by se jí nepodařilo tam dostat. Třeba by ji cestou tam načapala McGonagallová a celou dobu by jí nadávala, že takhle se s obracečem nezachází, nebo cokoliv jiného. Ale napravit, co se už prokazatelně nějak odehrálo, to už nemohla

Obrázek uživatele strigga

Chm. Možný to je. Ale stejně to furt moc nechápu. Ty hodiny, na který s pomocí obraceče chodila, se přece taky "odehrály" bez ní, ne? A teprve ve chvíli, kdy skončila na nějaký jiný hodině, se s obracečem vrátila a zúčastnila se jich, čili se vlastně "odehrály" s ní. Není to to samý? Eh.. už mi to dneska moc nemyslí, nechám si to projít hlavou. Ale dík. :)

Obrázek uživatele neviathiel

To je hezky vidět v HP3 v situaci, kdy se Harry a Hermiona schovávají a uslyší dvoje spěchající kroky - ještě předím, než Hermiona použije obraceč. Ty spěchající kroky jsou oni sami, z vlastního pohledu asi za tři hodiny od teď. Takových drobností je tam hromada. Kdysi jsem i na tohle téma psala dobrou fanfiction, ale kdoví, kde je jí konec. :)

Obrázek uživatele Aries

Připadám si jako na starý dobrý soví poště, kde jsou ty časy..
Harry se divá přes jezero sám na sebe (ve filmu i v knize). Byl tam ve stejnou chvíli dvakrát, bojoval s mozkomory a zároveň sám sebe zachraňoval.
Jo a kdyby se během nějaké té Hermioniny zdvojené hodiny Ron sebral, nechal Hermionu na místě a přeběhl z péče o kouzelné tvory na věštění z čísel, tak by zjistil, že tam Hermiona je

Obrázek uživatele strigga

Eh.. já si o tom někde něco načtu :D nějak mi to furt úplně nedochází. Tohle všechno vím, vím, že s obracečem byl člověk na dvou místech najednou, ale stejně mi to nedává smysl.. můj mozek pracuje nějak moc pomalu :D ale dík, popřemejšlím nad tím.
Ještě že cestování v čase tenhle svět neobsahuje a nejspíš ani obsahovat nebude. To bych tomu dala. :D

Obrázek uživatele Aries

Je to jednoduché: obraceč vlastně jen trochu složitěji zařídí to, co by se stejně stalo. Viz ten příklad výše s tím pláštěm: mohlo se stát cokoliv, ale stalo se to, že Snape našel neviditelný plášť, protože Hermiona zabránila Harrymu, aby ho odnesl

Obrázek uživatele strigga

Já to časem pochopím.. jen potřebuju čas na to to vstřebat. Dík. :) Debat na Soví poště ani nikde jinde jsem se nikdy neúčastnila, páč mě ty diskuse nad fandomem nikdy moc nebavily, tak jsem trochu pozadu. :)

Obrázek uživatele neviathiel

Těch detailů si všimneš, pokud se na tu knihu soustředíš - je jich tam hodně a je to docela náročné

Obrázek uživatele Owlicious

Pane soudce, mne mrazí! (Pardon, já si nemohla pomoct, Čarodejky ze Salemu mi z hlavy nikdo nevymaže)

Stoslůvka je krásná a přidávám se k zástupu těch, kdo chtějí víc. Tvůj svět, kde se kouzlí s časem, je fascinující, i když tedy zatím pořádně temný.

Obrázek uživatele strigga

Mockrát děkuju. Jestli z toho něco bude, dám to někde vědět :) a uznávám, asi to musí vyznívat hodně temně. Ono to takový asi i je, ale přece jenom, když se to trochu rozředí vypuštěním nutnosti narvat to do sta slov, bude to snad trochu lepší. :)

Obrázek uživatele Owes

Z toho mrazi.

Obrázek uživatele strigga

Deku? Čaj? Sušenku? :)

Obrázek uživatele neviathiel

To je prostě Brrrr

-A A +A