Otázka následnictví

Obrázek uživatele Tenny
Drabble: 

"Otče, musíme si promluvit. O mém věnu." Tinwiel měla na tváři vážný výraz.
"Nejsi na to ještě moc mladá? Lidé z našeho rodu se vždy berou později... Jsi sotva plnoletá."
"O to nejde. Až příliš mnoho mužů se uchází o mojí ruku proto, že doufají, že získají trůn. Eldarion možná nebude mít vlastní potomky a oni vidí šanci. Nechci, abych se stala pouhou figurkou pro muže, co se chce stát králem."
"Co navrhuješ?"
"Změň zákon ohledně následnictví. Nech ženy stát se vládnoucími královnami. Pokud se Eldarionovi něco stane nebo nebude mít děti, vládnout budu já a ne můj budoucí muž."

Závěrečná poznámka: 

Nevím, jak přesně to mají v Gondoru ošetřené v tomhle ohledu, ale většina věcí v kánonu naznačuje, že ženy vládnoucími královnami Gondoru být nemohou a že koruna přechází na mužského potomka. Ovšem byly nějaké vládnoucí královny Númenoru, takže precedent by byl.
V naší historii to většinou dopadalo tak, že králem se stal manžel dcery předchozího krále, i když korunu mu to stoprocentně nezajistilo - pouze větší šanci na ní.
Aragorn měl opravdu kanonicky pouze jednoho syna, takže si myslím, že by od něj bylo moudré podnikout tento krok. :D

Věno v tomto případě označuje ne doslova věno, které Tinwiel dostane (a bude jistě tučné, protože je princezna), ale fakt, že svatba s ní dává jejímu manželovi možnost stát se králem.

Komentáře

Obrázek uživatele Wolviecat

Tinwiel pracuje na emancipaci žen ve Středozemi :D Dobře :D

Obrázek uživatele Carmen

Bodejť. Zůstane to aspoň pěkně v rodině. A vůbec, tyhle patriarchální nesmysly! :))

Obrázek uživatele Aries

holce to myslí

Obrázek uživatele Iantouch

To má určitě od tý feministky Éowyn! :D

Obrázek uživatele gleti

za Středozem novou, pokrokovou

Obrázek uživatele Tora

Dobře to vymyslela, tak jen to prosadit.

Tak k téměř definitivnímu oddělení obou království došlo tak, že gondorské královské dceři Fíriel nebylo přiznáno ani to prosté právo zdědit království pro svého muže, kterým byl poslední arnorský král Arvedui. Tehdy se kvůli tomu vedl právní spor, při kterém se vytahovalo to staré númenorské právo, které tam očividně nějak upadlo, ale taky to, jestli má Isildurův potomek vůbec nějaké právo na gondorský trůn (což bylo pro Aragorna jaksi klíčové, on si naštěstí nástupnictví víceméně vybojoval). Mám dokonce dojem, že o to tam šlo víc než o to, že byl Arvedui ženatý přímo s dcerou zemřelého krále...
Takže opravdu nezbývá než se vrátit až k Númenoru jakožto vzoru. Možná i kvůli dědickým právům princezny jako takovým, ale na sto procent, pokud jde o to, aby mohla vládnout sama.

Obrázek uživatele Tenny

No však, já jenom nemám po ruce knihy a tak to lovím z paměti.
Pamatuji si článek, že Aragorn měl vlastně dost mizerný nárok na trůn a že podobné nároky byly v historii Gondoru odmítnuty. Ale Aragorn měl štěstí, že byl v se správný čas na správném místě, zachránil Minas Tirith a linie správců byla na pokraji zániku, takže vlastně nikdo technicky nevládnul. Gondor byl v loji a v takové situaci jim pradávná liniie úplně stačila. Možná by ho zvolili i bez toho.

Vzhledem k tomu, že kanonicky měl Aragorn pouze dcery a Eldariona, přijde mi jako nejlepší řešení znovu zavést Númenorskou tradici, kdy dědili korunu a vládli i ženy (byť jen 3 v celé historii), protože je to jistota.

Obrázek uživatele strigga

Chytrá holka. I když doufám, že si nakonec vezme někoho, komu jen o království nepůjde :)

Obrázek uživatele Keneu

Moc líbí. Mazanec utře, už doufám úplně.

-A A +A