Vypadá normálně

Obrázek uživatele HCHO
Úvodní poznámka: 

aneb Wernicke-Korsakoff

Drabble: 

Na lavičkách pod kaštanem sedí skupina mediků s psychiatrem.
„Paní Vomáčkovou viděli všichni? Tak copak paní je?“
Krčení rameny. „No, vypadá docela normálně. Žádný bludy, přiměřená nálada, odpovídá přiléhavě.“
„A copak vám povidala?“
„Normálně, je z Kolína, učila se švadlenou…“ Soused mu skáče do řeči. „Cože? Z jižní Moravy, má ráda víno!“ Ze třetí skupinky někdo hlesne: „Nám říkala, že měla šest dětí a strávila celej život v hospodářství.“ Chvíli se po sobě koukají.
„Tak já vám napovím. Přeložili ji z interny, kam přišla se srdečním selháním. Našli jí dilatační kardiomyopatii a jaterní cirhózu…“ Rozhlíží se po studentech.
„Jasně! Korsakoff!“

Závěrečná poznámka: 

Tohle bude chtít trochu delší komentář. Takhle u nás skutečně probíhaly praktika z psychiatrie (včetně té lavičky pod kaštanem), pokud na ně člověk přišel dobře připravenej, tak to bylo pro další praxi nedocenitelné.
Syndrom Wernicke Korsakoff je důsledek nedostatku vitaminů skupiny B, který je nutriční etiologie, nejčastěji u alkoholiků s těžce narušenou životosprávou. Morfologicky mají pacienti drobné nekrózy a krvácení v oblasti středního mozku a obvykle při delším trvání i mírnou atrofii mozku. Typickým příznakem je těžké postižení dlouhodobé i krátkodobé paměti s konfabulacemi (tj. pacient výpadky paměti dle potřeby vyplňuje čímkoliv, co ho zrovna napadne, nicméně většina odpovědí vypadá naprosto přiléhavě – proto také za pacientkou poslal vedoucí praktik postupně všechny skupinky). Prognóza u plně rozvinuté choroby (jakou měla tahle paní) většinou není dobrá, i při substituci vitamínu B (a abstinenci, což je ještě těžší k docílení) se maximálně podaří to zastavit.
Za vysvětlení stojí i ta nápověda, která studentíky navedla na ten alkoholismus. Spojitost cirhózy s alkoholismem asi není třeba vysvětlovat. Ale dilatační kardiomyopatii asi jo – je to porucha kontraktility srdeční svaloviny (v důsledku toxicity alkoholu, ale může to být i u jiných chorob) vedoucí k celkovému roztažení srdečních dutin a zvětšení srdce. Následek je špatná přečerpávací schopnost srdce, tj. srdeční selhávání. Jinak dalších poruch souvisejících s alkoholismem je spousta, výběr byl podmíněn zadáním tématu :)

Komentáře

Obrázek uživatele mila_jj

Jejda, HCHO, to je naprosto perfektní splnění tématu. Taková praktika jsou neocenitelná, mnohem užitečnější než pouze a jenom přednášky. Už Doyle stvořil Sherlocka Holmese k obrazu lékaře a jak vidno, funguje to i naopak. Díky, perfektní drabble.

P.S.: Když budu trpět nedostatkem vitamínu B (já kvasnice a pivo fakt nerada) a nebudu alkoholikem, je šance, že si ten syndrom taky pořídím? Anebo je to vázané i na ten alkoholismus? Jsem zvědavá na výklad slůvka nejčastěji.

Obrázek uživatele HCHO

Podobně probíhalo i beri-beri, ale v našich zeměpisných šířkách se to kromě těch alkoholiků vyskytuje jen někdy u opravdu těžké mentální anorexie. Je to poměrně vzácný, nemyslím, že by se toho musel normální člověk obávat. Viděla jsem to jednou na těch praktikách a v praxi (tak během deseti let) do pěti případů (a to nevím, zda to mělo takhle jednoznačnou kliniku) všechno u alkoholiků...

Obrázek uživatele mila_jj

Díky moc. Od tebe se dovídám věci, o kterých bych jinak neměla ani ponětí.

Obrázek uživatele ioannina

U alkoholiků proto, že krz chlast zapomínají slušně jíst, chápu to dobře? Leda tak nějaký utopence a tak? Tady je ta spojitost s anorexií?

Obrázek uživatele HCHO

On je alkohol poměrně dobrej zdroj energie, takže někdo může dopadnout až tak, že prakticky nic jiného než ten alkohol nepožívá.

Obrázek uživatele Arenga

no, to je drsný, na to se nedá nic jinýho říct

Obrázek uživatele Zuzka

No, to je pěkně děsivý. Děkuju za další rozšíření obzorů ve Vědě. Wow.

Obrázek uživatele Arenga

super drabble a strašně poučné
díky moc

Obrázek uživatele Rya

To je velice zajímavé.

Obrázek uživatele neviathiel

Tak tohle je drsné, to jsem netušila.
Jak dlouho s tímhle může člověk přežívat, aniž by skončil v nemocnici?

Obrázek uživatele HCHO

Obecně lidi s různými variantami demencí chodí k doktoru (z pohledu nezúčastněného pozorovatele) hrozně pozdě, je to z toho důvodu, že jejich okolí si velmi dlouho odmítá připustit, že skutečně jde o nějakej problém. U Korsakoffského syndromu navíc jde o alkoholiky - většinou nemají žádné zázemí, pokud už s nimi někdo hovoří, tak takřka nikdy nejsou střízliví (a přiléhavost odpovědí se obtížně posuzuje), prostě fungují dokud si zvládnou sami ten alkohol opatřit. Hodně smutná "pohádka"...
Díky za komentíky.

Obrázek uživatele KattyV

Tak to jsem se díky JJ ještě dodatečně poučila, protože původně jsem přehlídla. Výborné, zajímavé i varující.

-A A +A