Prokaž, že jsi mužem

Obrázek uživatele Arenga
Drabble: 

Armin se choulil do kožešinou podšitého pláště. Ranní mráz ho štípal do tváří, noc už byla naštěstí za ním. V rámci rituálu přijetí mezi muže musel zůstat sám venku až do dnešního večera. Aby se aspoň trochu zahřál, vyrazil po obvodu Zeleného údolí.
Nedošel daleko. Cestu mu zkřížil cizinec, záhorský zvěd.
Jak se dostal tak blízko hradu, Armin nepřemýšlel. Nečekal, až nepřítel zaútočí. Vrhl se na něj se vší slepou odvahou čerstvě patnáctiletého.
Sníh pil krev umírajícího Záhořana.
Mladík pevně svíral zkrvavenou zbraň, nový meč, který dostal teprve včera večer.
Uvědomil si, že se třese.
Byl to jeho první mrtvý.

Závěrečná poznámka: 

Na den svých patnáctých narozenin se těší snad každý chlapec v horách. Ten den je rituálně přijat mezi muže a mimo jiné obdrží své první zbraně, které má od toho dne právo a povinnost nosit. A pak odchází ven, do hor, aby prokázal, že je mužem, který se umí sám o sebe postarat – doba je různě dlouhá, v závislosti na ročním období.
Mladý Armin se narodil v lednu, odchází tedy pouze na necelý den. Ani ten však nestráví o samotě v horách celý, neboť čirou náhodou narazí na záhorského zvěda, s jehož mrtvým tělem se předčasně vrací domů na Starmel. Jeho otec Thelf-Armin jej však nepochválí. Nikoli kvůli tomu, že se vrátil dříve, než měl, ale proto, že živý zvěd má větší význam než mrtvý. Armin si tu lekci bude pamatovat po celý život.

Komentáře

Obrázek uživatele Tora

Dobré. Měl štěstí, že ho viděl jako první. Křest ohněm, opravdu.

Obrázek uživatele ioannina

Dobrej. V zásadě měl štěstí, že se nepokoušel zvěda přitáhnout živýho, ten souboj byl pravděpodobně stylem "zelenáč a jeho kupa štígra vs. mazák a jeho špatný den".
Ale věřím, že si tu lekci pamatoval.

Obrázek uživatele Regi

Taky si myslím, že měl štěstí, že neměl čas přemýšlet. Živého by zvěda přivést rozhodně nedokázal. Bezvadný minipříběh.

Obrázek uživatele Arenga

díky za komentáře
On by to v těch patnácti opravdu asi nedokázal a měl dost štěstí, že to dopadlo, jak to dopadlo. Nicméně přístup Thelfa-Armina k druhorozenému synovi byl bohužel ten "ať uděláš cokoli, stejně nebudu spokojený" - anebo to tak Armin přinejmenším vždycky cítil.

Co mi to jenom připomíná?

(Postavu z mého příspěvku na stejné téma.)

Obrázek uživatele Arenga

no jo no, však víš, jak to je ;-)

Obrázek uživatele KattyV

Někdy jsem opravdu ráda, že žijeme v době, ve které žijeme. Zkouška dospělosti je rituál, který má svůj smysl, ale zabít v patnácti člověka (zabít vůbec člověka) je ovšem něco, co bych svému synovi opravdu nepřála zažít.

Obrázek uživatele Arenga

to nebylo součástí toho rituálu, ten spočíval mimo jiné v tom, že mladý muž měl prokázat, že je schopný se o sebe postarat sám v horách - to, že se tam ten zvěd Arminovi připletl, byla náhoda

Obrázek uživatele KattyV

To je mi celkem jasné, ale předpokládám, že ve tvém světě zase nebylo zabíjení zas tak výjimečnou záležitostí. Prostě - zabij nebo budeš zabit.

Obrázek uživatele Arenga

no, všude ne, ale v horách jo

Obrázek uživatele Profesor

Zkouška dospělosti de luxe. Nezávidím mu to.

-A A +A