Druhé povzbudivé psaní: Chvála komentářů (a kachniček taky)!

Obrázek uživatele sos

Drazí účastníci, jak vás neobdivovat! Obtížnost témat se plíživě zvyšuje, spánkový deficit narůstá, objevují se první příznaky tvůrčí krize, přesto se nevzdáváte a s úsměvem (či se zaťatými zuby) tvoříte další a další drabble, Mnozí z vás už sahají po pamětní placce! Pojďme si tedy popovídat o zaručeném dopingu pro třetí týden DMD: o kachničkách a komentářích!

Čím je pro těžkého kuřáka první ranní cigareta, tím je první kachnička pro drabblistu.
Čím je voda pro žíznivého, opium pro závislého, čokoláda při PMS, tím je drabblistovi komentář. Proto vás povzbuzujeme: nešetřete tímto povoleným dopingem, nic tak nepomáhá v krizi třetího týdne!
Z vlastních zkušeností můžeme říct, že kachničky jsou milované, ale komentáře zbožňované, protože jsou na rozdíl od kachniček osobní. Nebojte se tedy - máte-li čas a chuť - psát komentáře: klidně jednoduché, ba jednoslovné, jestliže vás nic složitého či víceslovného nenapadá. Většina drabblistů vás bude za vaše “Hezké!” milovat, protože ví, že jste ho pronesli právě vy.
Nebojte se také na komentáře odpovídat, nebo za ně prostě poděkovat. Spousta kometátorů se k již pročteným drabblům vrací a potěší je, když najdou nějakou odezvu. Často je povzbudí k dalšímu komentování :)

Aby bylo komentování během třetího týdne trochu hravější a zábavnější, vymysleli jsme pro následujících sedm dní komentovací výzvu.
Je naprosto nesoutěžní a totálně nepovinná, jejím jediným účelem je dovést ty, co o to budou stát, hravou formou skrze komentáře k drabblům, ke kterým by se jinak třeba nedostali – a zároveň dopřát komentář drabblům, která jich z nějakého důvodu třeba mají málo.

Challenge bude probíhat velmi jednoduše: Ve speciálním diskuzním vlákně bude každý den zveřejněna výzva k okomentování minimálně dvou drabblů podle určitého konkrétního klíče.
Každý, kdo tuto výzvu splní, na ni může odpovědět “splněno” nebo “hotovo” ap., ale také se ke splnění nijak přiznávat nemusí, protože to není primárním účelem.
Všechny výzvy můžete plnit kdykoli během týdne (a klidně až do konce DMD) a můžete si k jejich plnění vybrat libovolné téma, tedy nejen to, které je právě aktuální. Odměnou vám budou drabbly, které byste jinak možná nenašli, a dobrý pocit z toho, že jste někomu udělali radost. A to je sakra dost!

Vzhůru do třetího týdne!

Vaše Sosačky

Komentáře

Obrázek uživatele Kumiko

Děkuji, děkuji, vystihli jste to naprosto přesně (ta přirovnání jsou super!). Už se těším na výzvu. :) Kachničkám a komentíkům zdar.

Obrázek uživatele Danae SOS

Už je tam první výzva :)
Obrázek uživatele strigga

Jé, Modrý život v DMD! Můžu si vyplňovat políčka? :D
Díky za další povzbudivé psaní, je jich potřeba :) a souhlasím, kachnička je krása nebeská, ale komentík je komentík! :)

Obrázek uživatele Rya

Chápu to dobře, že bych měla denně okomentovat dvě drabblata? Hmmm, to bych snad zvládnout mohla. .
;)

Obrázek uživatele Liall

Ach, kéžby... Poslední dobou nevídám u svých děl ani jednu kachničku, natož tak komentář. :( Každopádně nápad suprový, určitě se zapojím. :)

Obrázek uživatele Lady Vader

Ne každý umí vyjadřovat pocity veřejně. Proto i když se mu drabble líbí, klikne jenom na kachnu. My introverti to tak máme. Což ale neznamená, že nás cizí výskání nad našimi drabble nepřivede k slzám sladké rozkoše. :-D

Obrázek uživatele Danae

To je pochopitelné. Proto jsou tu kachny, něžné přítelkyně každého introverta (a extroverti je od introvertů moc rádi dostávají) :)

Obrázek uživatele strigga

Já jen tak hlásím, že není introvert jako introvert. Třeba já jsem těžký introuš, v mnoha ohledech pomalu sociofobik, ale zrovna psaní komentářů - a obecně internetový svět - je to, kde si připadám někdy skoro až doma. Jakmile ale vylezu někam mezi lidi.. jo, to je děs :)
Ale naprosto ostatní introverty chápu a jsem moc ráda za jejich kachničky. :) U mě se to tady projevuje akorát tím, že se neumím hádat a z duše to nesnáším, takže jakmile vím, že by můj koment mohl způsobit nejasnou reakci, raději si ho odpustím :)

Obrázek uživatele Azereth

Naprosto souhlasím a podepisuji.

No, jenže ony bohužel nejsou jen něžné přítelkyně. Když je jich málo, tak klovou a vysmívají se, protože tohle bohužel sděluje člověku už opravdu natvrdo, jestli uspěl nebo ne, případně i jak si stojí mezi ostatními. Komentářů je vždycky mnohem míň než čtenářů, na to už jsem si zvykla, a nemusí to tak úplně vypovídat o oblibě, ale nedostatek příznivých hodnocení, co se jen odklepnou, už jasně sděluje "ne, to se ti fakt nepovedlo" nebo "o tohle tu není zájem."
A protože jsem od začátku vnímala DMD jako takové otevřené a laskavé prostředí, kde se nevyžadují extra výkony (ne že bych si nepřála psát co nejlíp, jak to jde, naopak jsem na sebe velice přísná, ale vždycky se prostě nezadaří, každé téma neinspiruje a mám holt své limity), tak je mi trochu líto, že se to posunulo tímhle směrem.
Jinak se omlouvám všem, že mám ve čtení a komentování pořád pořádnej skluz, rozhodně na vás nezapomínám.

Obrázek uživatele Lejdynka

Máš pravdu, ty tři kachničky u jednoho drabblu mě prostě mrzí, pže to je u mě silný podprůměr. Ale nenapsala bych to takhle hezky, jako ty.

Obrázek uživatele Rya

Po pravdě řečeno, počet kachen jsem nikdy nesledovala. Vím o nich jenom že jsou malé a žluté :-)

Obrázek uživatele Teresa

To je nás víc =) Kolikrát bych ráda něco připsala, ale v tu chvíli mám okno a když už je co napsat, tak zase není prostě čas ke všemu, co se mi líbí, dávat komenty, ale snažím se, protože sama jsem ráda za komenty =)

Obrázek uživatele Aries

já zas pro změnu tohle nedokážu pochopit. A to i přestože vídám na vlastní oči jistou nejmenovanou osobu, jak se půl hodiny svíjí nad klávesnicí a oznamuje, že se chystá napsat komentík, načež zalita smrtelným potem napíše "dobrý". Nechápu.
Nehádám se, jen prostě nadhazuju pohled z druhé strany těch nezadržitelně ukecaných. Prvního DMD jsem se účastnila jen jako čtenář, od druhého už aktivně, takže si dovedu představit, že lze jen číst a nepsat, ale nedovedu si představit jen psát a nečíst. Nebo číst, ale nedávat najevo, že jsem četla. Abych se snažila pod každé drable vyrobit slohovku minimálně stejného rozsahu, patřičně vybroušené formy a duchaplného obsahu s hřejivou pochvalou a cennými kritickými postřehy, to jako sorry, ale myslím, že každý výkřik do davu se počítá. Že by se nějaký autor nebo spolučtenář mohl cítit dotčen, že je u drablete napsáno třeba "líbí", to nepovažuju za svůj problém. A myslím, že bez vzájemné interakce, což nutně nemusí být ty mně a já tobě, ale třeba já pro X, X pro Y a Y pro Z /a Z třeba zas pro mě, že ano ;)/, by to tady vůbec nebylo ono. Já teda čtu nejen svoje komentáře, ale i cizí komentáře u cizích drablat, která jsem četla, a vlastně až to všechno dohromady je podle mě teprve to pravé.

Náhodou, nemenovaná osoba sa dnes medzi piatou a šiestou hodinou rannou doslova prekonávala a komentovala ako divá (no... asi päť som ich stihla napísať, ehm)

Obrázek uživatele Keneu

Nejmenované osobě gratuluji k úspěchům. Já se občas taky zaseknu a nevím, co říct, i když něco říct chci.

Obrázek uživatele Aveva

Já jistou nejmenovanou osobu chápu :o)
Mám to podobné, ale v rámci DMD jsem to trochu odbourala a házím komentáře bez většího rozmýšlení.
(Ale když jsem zjistila, že některým autorům vyloženě vadí jednoslovné komentáře typu "líbí", tak mě to docela nepříjemně překvapilo, ale co už, pořád se utěšuju tím, že většina je i za prostý jednoslovný komentář ráda :o)

Obrázek uživatele Terda

Každej komentář se počítá! On kolikrát člověk zjistí, že rychlejší komentující mu sebrali slova, nebo že jednoduše nedokáže vytvořit něco duchaplného a přesto má potřebu okomentovat. Jinak fakt se snažím číst, kachnovat a komentovat (i když vím, že můj systém je prachbídný), ale někdy je den, kdy to prostě nejde. Myslím to čtení. Jinak strašně ráda čtu komentáře i u cizích drabblat (obzvlášť u těch která jsem sama okomentovala), protože někdy to jsou vážně perly. :)

Obrázek uživatele Aries

Já jsem ráda, že se tady zas tak úplně nepěstuje to, co při normálním komentování běžných povídek. Znáte to: povídka je blbá a 50 lidí nemá problém zapojit invenci, aby našlo nějaká další synonyma a nový způsob, jak to tomu matlalovi nandat. Ale když je povídka dobrá, jeden pochválí, druhý nanejvýš napíše "všechno už bylo řečeno" a třetí si jen řekne, co bych tam ještě psal, ostatní už to řekli za mě. A tak jsou tam smutné dva tři komentíky. Což tady s tím počítadlem a vším vypadá prostě hrozně.
Přiznávám se, že pečlivě odpovídám na každý komentík, nejen protože z něj mám radost a skutečně chci poděkovat, ale taky protože to pak tak hezky naskáče a 8 hned vypadá líp než čtyři ;)

Obrázek uživatele Aveva

Já mám dny, kdy mi čtení sice jde, ale nezvládám komentovat :o)
Ale ty komentáře i u cizích drabblat a pod vyhlášením tématu čtu taky ráda. Tyhlety občas praštěné komentářové debaty jsou pro mě nedílná součást DMD.
(A trochu mě mrzí, že se fakt nedá stihnout přečíst komplet všechny komentáře, protože mám pocit, že mi určitě nějaká skvělá konverzace unikne ;o)

Obrázek uživatele strigga

Já mám radost i z jednoslovných komentíků. :) Vím dobře, kolik psychického úsilí mě často stojí objednat si pitomý čaj v čajovně. Takže lidi, kteří mají to samé s psaním, a přesto jim něčí dílo stojí za to se překonat a napsat i ten jednoslovný komentík, dost obdivuju :)

Obrázek uživatele Lejdynka

Ono někomu můžou vadit jednoslovné komenty? Proč?? Kdybych měla psát pod každý drabble, co mě zaujme, hlubokomyslný rozbor na pět řádků, tak toho přečtu polovinu. Ano, když mám co říct nebo co vyzdvihnout, tak to napíšu, ale když se mi to jenom líbí, tak prostě jenom napíšu, že se mi to líbí. Simple as that. :)

Obrázek uživatele Smrtijedka

A to člověk ještě často nedokáže pojmenovat, co přesně se mu líbí. Mně osobně komentář 'hezké' neudělá o nic menší radost než jakýkoli jiný :).

Obrázek uživatele Lady Vader

Mně komentář "líbí" stačí.

Obrázek uživatele Tora

Píšu drabble teprve druhým rokem, a vloni jsem se snažila komentovat, ale přece jen jsem trpěla jistým ostychem. Letos se snažím komentovat víc. Ale je fakt, že někdy taky píšu jen líbí nebo podobně, protože už nevím, co víc bych napsala, někdy se rozepíšu. A snažím se toho přečíst co nejvíc a okomentovat co nejvíc, fakt že jo. A baví mě vracet se ke komentům a číst si je, kolikrát je to velmi zábavné čtení.

Obrázek uživatele Rya

Já jsem se vlastně naučila komentovat od Aries. Vlítla jsem do svého prvního ročníku jak rozdováděné štěně, pod vším, co jsem přečetla, jsem našla lišku, tak jsem přidala svůj dojem. A víceméně to tak zůstalo. Komentování mi přijde jako největší DMD zábava hned po psaní. Zato na to, abych si vzpomněla, že mám taky kachnovat, se musím hodně soustředit (protože já ty kačenky moc nesleduju). Ale letos už mi to jde! :-)

-A A +A