Sto dubnových kilometrů

Obrázek uživatele Julie
Fórum: 

Letošním tématem je cesta k novým světů. Taková cesta by měla zahrnovat i zcela fyzický pohyb vpřed, a proto navrhuji běhací/chodicí challenge. Cíl je jednoduchý - ujít nebo uběhnout během dubna 100 kilometrů a hlavně neprosedět celý duben u počítače.
Challenge bydlí na serveru Endomondo. Výkony je tam možno zaznamenávat jednak pomocí aplikace v chytrém telefonu tak i ručně, takže se mohou zúčastnit úplně všichni.

Challenge je uzavřená a na pozvánky, takže prosím ty, kteří by se chtěli zúčastnit, aby se hlásili tady v diskusi!
Jiná pravidla mě prozatím nenapadla a ceny rozhodně žádné nebudou:-) Nicméně případná shozená kila budete moci snadno nahradit na pikniku.

P.S. Jo, vím, že jsem zešílela.

Obrázek uživatele Terda

Tak já to vidím tak, že si budu počítat prostě to, co bych za normálních okolností nešla... takže třeba trasa domov-škola, škola-bus místo abych se vezla tramvají plus delší vycházky se psem a výlety. Snad to není podvádění. :)

Obrázek uživatele Tess

A co jinýho bys prosímtě chtěla počítat?
Já jsem naopak pro to, počítat i ty klasické "provozní" záležitosti. Vezměme to tak - Češi jsou zvyklí (dobře, a Slováci taky... prostě naše kulturní prostředí) relativně dost chodit jako "normál". Na druhou stranu třeba takový běžnější Američan se pohybuje stylem doma do auta - autem do práce - zaparkovat - a opravdu denně nenachodí víc než nějakých 200 metrů počítaje v to chůzi na záchod.
Jsem pro to počítat libovolnou odešlou vzdálenost pokud se jedná o exteriér (v interiéru toliko jedná-li se o interiér sportu vyhražený - fitness, indoor běžecká dráha atp.)
Veškeré to "chození nad rámec jenom" vlastně okrádá o kilometry lidi, kteří jsou implicitně aktivní. A to přece není účel. Ty kilometry ujdeš.
Teď se asi ukáže, o kolik mají pejskaři aktivnější životní styl než třeba.. kočkaři :D

Obrázek uživatele strigga

Já usoudila, že si nemůžu počítat i to běžný, protože ten mobil se prostě vybíjí moc rychle. :D Takže si počítám hlavně procházky se psem, které teda, pravda, konám i normálně, ale taky se je snažím schválně dělat delší :) akorát bojuju se zákeřností techniky, dneska se mi to někde uprostřed cesty vyplo a než jsem si toho všimla, byl odhadem tak kilometr v tahu. :D

Jé, to zní skvěle! Já bych se přihlásila, ale nevím, jak funguje ta aplikace? To se měří přes gps, co? Během na pásu mi to nic nenaměří, co? Já vím, že venku je to hezčí a že čerstvý vzduch... ale to počasí teď!
Obrázek uživatele Keneu

běh na pásu si tam můžeš naťukat ručně

Obrázek uživatele Julie

Potvrzuju, že se to dá naťukat ručně. A počasí náhodou není zas tak zlý:-) Koukni na Terdu, jak nás všechny předbíhá!
Chceš poslat pozvánku?

Jůlie, ano, prosím, aspoň budu krom sezení u počítače dělat i něco pořádného:)
Obrázek uživatele Terda

Terda nikoho nepředbíhá, Terda poctivě chodí. Běhat mě donutí maximálně ujíždějící autobus :D

Obrázek uživatele Danae

Jsem tím naprosto fascinována! V kolik ráno vstáváš, abys stíhala?

Obrázek uživatele Terda

Ani o moc ne... Prostě jdu do školy pěšky místo tramvají a vyjde mě to jen o dvacet minut dýl než MHD. Ale teda to, že to ujdu za hodinu, překvapilo i mě.

Obrázek uživatele Bilkis

Ty jo, kolik to máš do školy km? Já to mám do práce tak 20, to asi nevyjde...

Obrázek uživatele Terda

Plus minus autobus devet. Tedy podle toho pocitadla :-)

Obrázek uživatele Danae

To je hrozně inspirativní. Něco podobného chci zkusit už léta, do práce to mám podobnou štreku, v létě to jezdím na kole... Že bych to aspoň jednou za duben dala?

Obrázek uživatele Terda

Dříve jsem takhle chodila na metro (cca 4 km od domova), když jsem jezdila na gympl, ale poslední dobou jsem děsně zlenivěla. Upřímně mi tahle akce přišla k duhu, potřebuju natrénovat na turisťák po horách. :)

Obrázek uživatele Aveva

Takže ty nás nepředbíháš, ty si nás jenom předcházíš ;o)
Obrázek uživatele Keneu

Kde se tu dávají kachny komentářům?

Obrázek uživatele Danae

Já si s dovolením také zakachním...

Obrázek uživatele Julie

Já si to teda osobně chci zkusit odběhat, ale řekla bych, že je na každém, co si bude počítat a co ne:-) Já bych taky nerada, aby si někdo ze samého nadšení ublížil.

Obrázek uživatele Rya

Tak já se zase odhlašuji. Ne z lenosti chodit, ale z lenosti ochočovat si nějakou technickou vymoženost :-)

Obrázek uživatele Bilkis

Vy co chodíte, taky fotíte? Napadlo mě, že by se to dalo dokumentovat i obrazově. Sice fotím jen na mobil a napůl uškrcená vodítkem, ale zpříjemňuju si tím cestu.

Nechci tedy diskriminovat běhavce, ale při běhání jsem ještě fotit nezkoušela. :D

Obrázek uživatele Iantouch

Já si fotim selfie po běhání, abych viděl, jak jsem krásnej. :D

Obrázek uživatele Bilkis

No jo, co jinýho čekat od elfa... :D

Obrázek uživatele Danae

No jasně, sELFie!

Obrázek uživatele Julie

Já fotím jen selfie, kde nejsem vidět.

Obrázek uživatele strigga

Nefotim, vlaju za psem :D ale jestli nam vyjde pristi vikend putak, tak to mozna zkusim :)

Obrázek uživatele Terda

Taky nefotím. Foťák se mnou odmítá komunikovat a mobil nechci ždímat přes moc.

Obrázek uživatele Danae

Já si asi občas zafotím, občas za to místa, kterými běhám nebo chodím, stojí :)

Obrázek uživatele Keneu

Při chození nemám s sebou vhodnou techniku. Při ježdění bych si ji mohla dát do batohu, ale vzhledem k mé tendenci padat by to bylo dost riskantní. Já vám něco nakreslím. :) (Tvořím naivní umění. Naivně si myslím, že umím kreslit.)

Obrázek uživatele Keneu

Absolutně nechápu, jak může Terda zdolat devět km za hodinu a přitom neběžet. Takovou průměrnou rychlost nemám ani na koloběžce! Jak to děláš, ó, superTerdo?

Obrázek uživatele Bilkis

Určitě je aerodynamická!
Jako lodičky. Rozráží vzduch před sebou, ten ji obtéká, a pak je superrychlá. Nebo má motorek. :D

Ale já osobně nechápu ani tvou rychlost, Keneu. A to mě táhne pes, který se zásadně pohybuje přískoky vpřed celičkou cestu.

Obrázek uživatele Keneu

Aerodynamická Terda! To je výborné!

Ony ve skutečnosti přískoky zdržují - pokud člověk zrychluje a zpomaluje, dá mu to víc zabrat.
Já zdehle v kopcích nedám pěšky průměrně víc jak 5 km/h. Na koloběžce je to tak 8 km/h, pokud netáhnu nákup jako dneska. To byl opravdu hloupý nápad. :)

Obrázek uživatele Bilkis

Na zádech... Hmmm. Ne, 20 kilo psa je větší zátěž než přískoky.

Ale já jsem na sebe pyšná, protože ujít za 2 dny cca 13 kilásků je dobrý, když 50 hodin v týdnu sedím v práci a letuju. :D

Obrázek uživatele Terda

Já to taky nechápu. Dneska jsme šly s kamarádou cca 13 km a to "chodítko" mi hlásilo průměrnou rychlost přes osm kiláků za hodinu. A to jsme prostě šly a krafaly, žádnej stres. Když jdu do školy, tak jdu sice svižně, ale ještě to není ani první geologická, kdy za našimi učiteli supíme s jazykem na vestě. A to jsem to dvakrát ještě schválně testovala cestou na metro a pořád mi to hlásí cca stejnou rychlost mezi osmi a devíti km/h a trasa v mapě odpovídá reálu. o.O Pravda je ale taková, že zase obvykle jdu po rovině. Tak je to možná tím?

Obrázek uživatele Danae

Já se přidávám k obdivovatelkám. Endomondo nelže, takže seš prostě superžena anebo máš tajný křídla :)

Obrázek uživatele Bilkis

Zkusím to vytunit a zapalovat si za chůze, místo toho, abych se zastavovala. :D

Jsi prostě superrychlá a aerodynamická Terda, smiř se s tím. :)

Obrázek uživatele Keneu

Třeba tam máte jiné zákony časoprostoru. Nebo to bude tou rovinou. :) Stejně Tě obdivuju.

Obrázek uživatele Tess

Terdo, ne že bych tě chtěla podceňovat, ale tak trochu pochybuju o počitadle v chodítku. "Šly a kafraly" prostě není přes 8 km/h. Svižná chůze je 6 - 6,5 km.
Zkus si vzdálenost, kterou ujdeš, ověřit z dalšího zdroje. Celkem použitelný odměřovač trasy je třeba na mapy.cz.
Co já mám zkušenosti s Garminy tak jeden mi třeba neidentifikuje pohyb, občas, jako bych stála. Takže když bych z něj vytáhla dobu měření a průměrnou rychlost, tak mi to najednou začne házet strašně divný čísla - až když se podívám i na dobu pohybu, tak vidím ten rozdíl.
Když potom koukám na milion dalších zaznamenaných dat, tak je to jasný - třeba když mi to hlásí nejvyšší dosaženou rychlost 10 km/h a průměrnou rychlost pohybu 11 km/h...
Taky to ale z celkových třeba 3 měřených hodin vidí jen něco přes hodinu a půl pohybu.
Normálně v kopcích je mmoje průměrná rychlost (ověřeno jiným Garminem) cca 4,5 km/h, na rovině kolem 6. V bažinách klidně 2. A považuju se za rychlíka.

Obrázek uživatele Bilkis

Mno, vzhledem k tomu, že mně dneska počítadlo ukazovalo, že jsem ušla 4,5 km, ačkoliv jsme šli 2 hodiny a půlku cesty zamokřenýma loukama, tak je klidně možný, že to blbne. Nemám GPSku, takže měřím přes smart maps pro WP. A včera jsem šla kratší trasu a měla jsem 5. Po uložení mi to u dneška ale hlásilo přes 7, což by docela odpovídalo...

Obrázek uživatele Terda

Já jsem z toho taky jelen, ale právě proto, že mi to házelo divný rychlosti už při první zkoušce "na nečisto". Kontrolovala jsem i podle map a přijde mně že podle různých zdrojů vzdálenosti valírujou půl mínus kilák nebo dva bez ohledu na délku trasy, přestože v mapě zaznamenaná trasa odpovídá tomu, kudy jsem šla stejně jako čas, za který jsem to šla. Já si klidně těch šestnáct nebo kolik kiláků mi to přihodilo navrch odečtu, ale štve mi, že mám úplně stejný chodítko jako ostatní, zapnutý opravdu jen na trasu a ono mi to evidentně hází totální kraviny, takže pak vypadám jako podfukář. :( Jak to počítá vám? Protože to fakt jinak budu radši počítat ručně, než bejt za podvodníka.

Obrázek uživatele Bilkis

Já si trasu přeměřuji na netu, když chodím po normálních cestách nebo po turistickejch. V terénu mimo cesty mám smůlu, to mi mapy na seznamu měřit nějak nechcou. :D
Já si teda nemyslím, že jsi podfukář. Prostě asi zrazuje technika. Mně to dneska taky ukazovalo blbosti. Ale těch cca 4-5 km/h v průměru ujdu, no.

Obrázek uživatele Terda

No ono mi to nehází vysloveně blbosti, ale prostě to nějakým záhadným způsobem přihazuje jeden až dva kiláky navrch. Grrr. Blbý je, že teď jsme s kamarádkou hodně chodili, právě úplně mimo nějaké značené cesty, takže si to ani nemůžu přeověřit. No nic jdu to opravit, zahrabat se a zničit techniku.

Obrázek uživatele Bilkis

Ono ani mapy na netu nejsou úplně přesné, to prostě nejsou. Ani mapy v navigacích, ty vlastně vůbec ne. Ledaže bys to zkusila měřením vzdáleností přes stránky katastru, tam to počítá relativně slušně. (ale ani tam se samozřejmě nevylučují odchylky). Když jsme měřívali s GNNSkou, tak to prostě vždycky bylo závislé na počasí, signálu, počtu zachycených družic a taky na tom, jestli člověk udělal krok vlevo nebo vpravo. *ramenykrčík* Nenaděláš nic. Třeba smart maps, co používám, mi klidně naměří, že jsem ušla osm metrů, aniž bych zvedla zadek ze židle. :D Takže já taky nevím, jestli tam cpu relevantní data.

Obrázek uživatele Terda

No jo jenže ono si můžu říct, že dvanáct nebo čtrnáct kiláků to není zas takový rozdíl, ale když se to nasčítá, tak osmdesát nebo šedesát to už je sakra rozdíl, že jo. A upřímně i po opravě podle map mi pořád vychází divný rychlosti. o.O

Obrázek uživatele Keneu

Buď v klidu. I kdyby to házelo sebevětší nesmysly, tu stovku během dubna udoláš v pohodě. O rychlost tady nikomu nejde.
Já zatím chodím místy, co znám jak své boty, a mám to tu změřené podle seznamáckých i skutečných map a ověřené rozcestníky i praxí.

Obrázek uživatele Danae

Zkusila jsem přeměřit tu pražskou trasu do práce přes Google maps a vyhodilo mi to šest kilometrů. Což je teda na hodinovou trasu furt geniální rychlost, zároveň tam teda asi nějaká odchylka v měření bude.

Obrázek uživatele Bilkis

Já bych to zkusila podle nějaké turistické mapy. Trasy jsou relativně přesné a docela dobře by se na tom vidělo, jak to měří. Třeba jen od jednoho rozcestníku k druhému, pak jít třeba rovnou za nosem terénem. :)

Obrázek uživatele Terda

No tak Prahu mám opravenou podle seznamu. S googlem nejsem kamarád. Na to řešit jižní Čechy nemám teď morál. Ale fakt bych se vztekla. Kdyby nebyla poctivec, tak to neřeším, ale takhle... Tímto děkuji Tess za upozornění na nesmysl. Člověk by řekl, že když to jde podle GPSky, že to bude přesnější než ty mapy a ono houby s octem.

Obrázek uživatele Tess

Nevím, jakou přesně GPSku máš, ty v mobilu jsou takové dosti orientační.
My máme dvě Garminové, různé, a délku trasy a převýšení měří se zanedbatelnými rozdíly, tam nám spíš vycházejí odchylky průměrné rychlosti pohybu.
Ale dnes jsme docílili ověřený průměr krásných 2,3 km/h. Jo, jenže na 18 km jsme udělali převýšení 1435 m a já jdu umřít...

Obrázek uživatele Julie

Netrap se tím zbytečně. Kilometry nejsou slova:-)

Obrázek uživatele Iantouch

To chodítko je zřejmě fakt poblbaný, protože já běhám, běžim poměrně rychle a uběhnu 6 kilometrů cca za 40 minut, což hodí necelých 9km/hod. (Nakolik je spoleh na mé chabé matematicko-fyzikální schopnosti.)

Stránky

-A A +A