Fanfiction a SOS v Pátku Lidových novin

Obrázek uživatele sos

V magazínu Pátek Lidových novin vyšel 1. 8. 2014 článek o fanfiction Napíšeme si to sami, jehož zdroji byli SOS a Dangerous. K celé akci došlo následujícím způsobem:

V červnu 2014 jsme byly osloveny redaktorkou Pátku Marií Vejvodovou, která dostala za úkol napsat pro jedno z prázdninových čísel článek o fanfiction. A místo aby obšlehla pár nesmyslů z netu a vyrobila dalších "padesát odstínů úchyláren, ani to nečtěte", rozhodla se skutečně pátrat po relevantních informačních zdrojích a oslovila SOS (konkrétně Julii a Danae) a posléze také Dangerous.

Šly jsme do toho mimo jiné proto, že nám ten přístup byl sympatický, a protože článek by vznikl tak jako tak - a my jsme dostaly možnost jeho výslednou podobu ovlivnit.

S výsledkem jsme spokojené; až na pár drobností je to asi nejpozitivnější a nejrelevantnější článek v mainstreamových médiích, o kterém víme. Zvýšenému zájmu o erotiku ve fanfiction jsme sice neunikly, ale zdá se nám, že informace v článku alespoň odpovídají skutečnosti.

Ukázky jsme nevybíraly my, ale paní redaktorka, a myslíme si, že jsou vybrané dobře. Mrzí nás jen ty interpunkční chyby, které se tam zřejmě dostaly při přepisu na poslední chvíli. Je to poučení pro příště (jestli někdy nějaké příště bude ;)

Za naskenování článku děkujeme Lytě!

První dvojstrana článku
Druhá dvojstrana článku

Komentáře

Obrázek uživatele kopapaka

Mimochodem, docela mě překvapilo, že jsou ještě opravdoví novináři.

Obrázek uživatele Danae

Je jich překvapivě mnoho. Jen to v dnešní době nemají úplně lehké...
Obrázek uživatele kopapaka

Jasně, jenže opravdová novinařina zabere víc času, takže se (hlavně v našich podmínkách)dá jen těžko zaplatit. To je skoro jako u spisovatelů :/
Takže vyhrávají a jsou víc vidět opisovači, kopírovači a tak...
Nemluvě o tom, jak se dnes místo informování všechno překrucuje, přesně dle světonázoru majitele plátku.

Obrázek uživatele Bilkis

Pěkný článek, dobře napsaný. Je vidět, že si s ním dala práci. :) A to je dobře!

Obrázek uživatele estriel

Díky - zajímalo mě, co o fanfiction napíšou. :) Dopadlo to celkem dobře!

Hezkej článek :-)

Obrázek uživatele Birute

Vážně dobře napsaný článek. Na první seznámení s fanfiction je v něm dostatek informací a autorka k tématu přistupuje objektivně a s respektem. Potěšil mě.

Obrázek uživatele Belldandy

Děkuji za oskenování.

Bez vás bych o článek asi přišla. Pochybuji, že bych se přiměla zajít do čítárny a okopírovat si ten článek. A že jsem o tom přemýšlela.:)

Asi jsem vážně maličko hádavá,takže si dovolím oponovat tvrzení, že je těžké najít pozitivní články o fanfiction v české literatuře. Takový Dominik Lukeš jich svého času napsal několik. Ten ais halvní "Alternative narrative froms 2: Fanfiction" se nedá snadno dohledat, ale přečíst si lze minimálně tyhle dva - http://blisty.cz/art/14261.html, http://www.dominiklukes.net/bibliography/romeonemusizemrit.

A to neskromně podotýkám, že ten můj sice nebyl vlastně tak úplně o fanfiction, ale za pozitivní ho každopádně považuji. :)

http://www.advojka.cz/archiv/2012/7/yaoi-efekt

Nicméně si myslím, že rozhodně neuškodí nějaký navíc. Už se těším, jak si ho přečtu. Odcházím na zahrádku a beru si ho sebou.

Obrázek uživatele Danae

Díky za reakci a za všechny odkazy. O Lukešových článcích já osobně vím a jsem mu za ně vděčná, o tom advojkovém ne, sláva ti, jdu si číst!
Celkem záměrně jsme napsali "mainstreamová média", právě proto, že víme, že v těch "méně mainstreamových" už se o fanfiction v pozitivním duchu párkrát hovořilo

Obrázek uživatele Belldandy

Pravda, mam cist poradne. :-)

Obrázek uživatele Julie

Já jsem flákačsky nevěděla o žádném z článků, ale jsou skvělé! Samozřejmě by se o lecčems dalo polemizovat, ale obsahově jsou na vysoké úrovni. Ona je také pravda, že na sposutu závěrů prostě nemáme tvrdá data a jsou to spíš naše osobní dojmy. Popravdě třeba v rámci lidovkového článku jsou věci, se kterými více méně nesouhlasím, ale uznávám, že moje přesvědčení je založené spíš na osobním názoru.

Obrázek uživatele Belldandy

Tak uz jsem to precetla. A na doznavam, ze na clanek do patecni prilohy Lidovek je to moc pekne. Kdyby to melo byt soucasti sobotni
Orientace asi bych doufala, ze toho vhledu bude vic, ale takove clankynemohou vzniknout zpusobem jako vznikl tenhle. :-)

A souhlasim s im, ze ukazky byly vybrany dobre. Dohromady reprezentuji ruzne fandomy i styly psani a vsechny maji utoven, za niz se neni treba stydet. Mam podezreni, ze ten varici Sherlock mi nepujde hned tak z hlavy ven. :-D

Mam chut s par vecmi v clanku polemizovat, ci je upresnovat, ale to uz je takova moje vecne diskutujici povaha.

Treba ta vekova vetsina ma tolik vyjimek, ze by si to dle meho zaslouzilo vlastni vetu nebo zcela jiny popis. Na to znam dost fafikcnich harcovnic duchodoveho veku. Navic ani ja sama se do zminovane vekove kategorie nevejdu. :-) Nicmene doznavam, ze vekovy pruner by to bytmo mohl,protoze je jasne, ze lecktere fanfikcni spisovatelky svou kareru zahajuji dvanacti lety pocinaje. :-)

Pak mam sama dojem, teda spis zrovna jsem cetla, ponevadz tak stara, abych to zazila na vlastni kuzi zas nejsem , ze v ST fanfiction odpocatku prevazovali zeny, to jen ve scifi fanzinech meli primat muzi. Spis namet k patrani, protoze vlastne to nevim.

No proste rejpal. Jen me prosim neberte moc vazne.;-)

Obrázek uživatele Danae

Všechny ty výhrady jsou naprosto oprávněné; občas se pravděpodobně něco ztratilo v překladu a občas něco vycházelo pouze z těch neúplných dat, co jsou momentálně k dispozici (ten věkový průměr pravděpodobně vychází z dmd dotazníku). Žádná z nás článek neautorizovala ani nepřehlížela jako celek, jinak by se možná ještě něco doladilo. Ale nebyl naším autorským dílem, takže nám to ani nepříslušelo. Za těchhle podmínek si říkáme, že to dopadlo nejlépe, jak mohlo :)

Obrázek uživatele Belldandy

Vůbec nejsou oprávněné, jsou hloupě rejpavé. Sama vím, že každý, kdo dělá rozhovor s novinářem se vždy cítí (když má štěstí, tak jen) tak trochu nepochopen. :)

Mimojiné v tom mém článku jsou taky nějaké nesmysly, které bych dnes vyhodila, protože dnes vím, že je to jinak. A na rozdíl od vás si za to můžu jen já sama. :)

Obrázek uživatele Danae

Ale mě se ten tvůj článek hrozně líbí. Je to asi nejzajímavější a nejpodnětnější (a zároveň individuální) odpověď na věčnou otázku: "proč to na nás takhle funguje?", co jsem četla.

Obrázek uživatele Belldandy

Omlouvam se za chyby. Obecne pisu proste hrozne a zhorsuje se to, kdyz vpodstate smskuju.

Jeste musim zminit, ze uz znam nebezpecne mnoztvi fanfikcnich autorek vlastnim jmenem. Jestli me unese nejakz protislashovy terorista, zastrelte me prvni, nez je ze me stihne vymamit . :-S

Obrázek uživatele Danae

Doufáme v tvou loajalitu a osobní statečnost ;)
-A A +A