Vysvětlete mi klišé!

Obrázek uživatele Danae
Fórum: 

V tomto tématu se můžete ptát na to, co si máte pod kterým bingo klišé představit, požádat o uvedení příkladu, popovídat si o tom, co by ještě šlo a co už ne...

Obrázek uživatele Champbacca

+1 za téma, tady budu asi často.

Prosím prosím, bylo by možné k těm tropům dodat definice, případně nějak specifikovat, jak moc se v nakládání s nimi dá hrát?
Příklad 1: Vymývání mozku. Musí to být v tom primárním významu, nebo může někdo mozek vymývat například z něčí lebky, kterou chce používat jako nepraktickou, leč krutopřísnou nádobu na pití?
Příklad 2: Sdílení těla. Tady bych asi chtěl tu definici, protože teď máme téma Sendvičová specialistka a tam se jedno sdílení dost nabízí :)

Obrázek uživatele Danae

Vymýváním mozku je primárně míněn klasický brainwash, tedy kruté přeprogramování něčí mysli (ne)žádoucím způsobem. Já osobně (tedy není to žádný zákon) bych se klonila k tomu, aby se tenhle tropus užil v tom původním, klišovitém významu, protože právě v jeho (ne)originálním použití spočívá sranda této challenge.

Bodyshare/Sdílení těla = dvě mysli/duše/vědomí, případně i bytosti, sídlí dočasně nebo trvale v jednom těle. Může být dobrovolné i nedobrovolné, mít pozitivní i negativní dopady. Příklady: Tok'rové ze Stargate (pozitivní), libovolná forma posedlosti (obvykle negativní), ale klidně i Jaffové ve Stargate (v zásadě sem patří i nějaké to symbiotické nebo parazitické soužití). Obě osobnosti by ideálně měly mít nějakou osobnost nebo vědomí.

Obrázek uživatele Champbacca

Čili obecně vzato témata nebrat doslovně, ale podle výkladového slovníku, který tady postupně poskládáme. Okey dokey loki :)

Já bych měla ještě jednu poznámku k tomu, zda v klišé bingu obecně používat i jiné než "primární významy" nebo ne. V DMD je na drabblech právě to krásné, když každý zadání pochopí trochu jinak, hraje si se slovy a významy a podobně. Na rozdíl od DMD by podle mě mělo zadání jednotlivých klišé být naopak chápáno pokud možno co nejjednotněji. Čím originálněji klišé pojmu, tím míň klišé to je. A v klišé bingu je klišé samozřejmě žádoucí.
Zatímco v DMD si dovedu představit, že při zadání "otroctví" by prošlo drabble o tom, jak překladatel naříká nad otrockým překladem, zadání "klišé otroctví" by to podle mě nesplňovalo.
Nevím, jestli se mi to daří dostatečně jasně vyjádřit, ale prostě myslím, že napsat nějaké klišé by nemělo být "nechat se inspirovat názvem toho určitého klišé a napsat si, co mě napadne", ale "vzít určitou šablonu, která tu byla v historii vytvořena a funguje, a použít ji v tom kterém kousku světa, se kterým si právě hraju". V tomhle se klišé podobá mnohem víc žánrům než námětům.

Obrázek uživatele Champbacca

Jo, prostě jak píšu výše, každopádně v tom případě by to ale fakt chtělo ty definice, protože jak už se ukázalo, spousta lidí na spoustě těch tropů nic klišoidního nevidí a hledat to v diskusi bude za chvíli o hubu.

Jináč já jsem právě dotáhl diagonálu, čili to sem večer naházím a můžete mě použít jako odstrašující příklad :D

Obrázek uživatele estriel

Prosila bych o vysvětlení klišé "zlý zrcadlový vesmír". Je to klasický AU (alternate universe), AU, kde je celkový stav věcí/světa horší, než v realitě, nebo něco úplně jiného?

Přidávám se taky k prosbě o bližší specifikaci "bodyshare".

Předem díky! :)

Obrázek uživatele Champbacca

Tady s dovolením odpovím, protože to je jedno z mála, kde jsem si jistej: zlý zrcadlový vesmír je fenomén ze Star Treku, kdy k našemu "primárnímu" vesmíru existuje jeho zrcadlová paralelní realita, v níž jsou převrácené role hrdinů a záporáků. Prvně se objevilo v TOSce, díl Mirror, Mirror, ale dost se to zalíbilo a pár zrcadlových dílů bylo i v DS9, TNG a Enterprise, hypotetickou zlou verzi Voyageru jsem tu prezentoval v jednom drabblu. Pokud se dobře pamatuju, tak tato paralelní realita vznikla tím, že Zephram Cochrane místo toho, aby během prvního kontaktu s Vulkánci vohulil rádio na plný koule, tak tu uvítací delegaci odpráskl a s kumpány jim rozebral loď, načež jejich technologií ovládl velkou část nyní nevzniklé Federace. Místo ní vznikla Terranská říše. Naopak Klingoni a další tradičně zlá společenství proti ní bojují a jsou prakticky "hodní". Ale kromě toho, že jsou tam hrdinové našeho vesmíru tak nějak genericky padouchy, mají, a to je důležité!, děsně zlé bradky, rádi bičují podřízené a zrazují se i po cestě na záchod.

EDIT: A důležité taky je, že tyhle dva vesmíry (zrcadlový a primární) existují souběžně, čili za jistých okolností je možno mezi nimi přecházet, což ho odlišuje od AU, aspoň teda myslím.

Obrázek uživatele Danae

Díky, líp a erudovaněji bych to nenapsala :) K charakteristice zlého ST vesmíru ještě přidávám, že ženské hrdinky tam mají proklatě krátké sukýnky.
Obrázek uživatele Terda

Přesně tohodle vysvětlení jsme se bála. No to to neva. S tím se něco provede :D A musí se mezi těma vesmírama opravdu dát procházet? Nebo to prostě stačí jen otočit, že ty "hodný" se z ňákýho důvodu chovaj jako zmetci (Třeba Harrymu by lezlo týrání od Durselyů na mozek tak moc, že by se zněj stalo taktéž šikanující monstrum nebo Narnie by nebyla plná roztomilých mluvících zvířátek, ale pěkně haldových a divokých mluvících zvířátek apod.) a "zlý" naopak?

Obrázek uživatele Danae

Osobně si myslím, že procházení není nutná podmínka. Ale je to zábavnější, když se jedna postava s pozitivního vesmíru náhle octne v tom negativním a musí se rychle zorientovat...
Obrázek uživatele estriel

Ojoj, tak to je o dost komplexnější téma, než jsem očekávala. Díky za odpověď! (Nejsem trekkie, takže bohužel tuhle lekci historie určitě nedocením.) Takže pokud to přenesu na jiné fandomy (případně na originální tvorbu), tak to je paralelní vesmír, kde jsou ti hodní zlí a naopak. A ženský nosej minisukně. S tím se snad dá pracovat, při troše kreativity :)

Obrázek uživatele Champbacca

Nojo, sukně jsem úplně zapomněl, asi horko nebo co.
Ale jinak jo, není to úplně stoprocentní, ale generalizovat se to takhle dá, i když některé vesmíry jsou na to vhodnější než jiné. Třeba v SW už jsme si vlastní udělali a je to náramná sranda, ale v Pánovi prstenů, kde je to rozdělení dobro/zlo hodně pevné, už to asi tak jednoduše nepůjde. Ale dovedu si představit třeba Mirror Sherlocka, který díky závislosti na koksu přešel na dráhu zločince a Moriarty pomáhá Scotland Yardu s jeho dopadením.

Obrázek uživatele Danae

Kruci, to by byla povídka!
Obrázek uživatele Tess

*vzlyká*
Ty nečteš to, co já. To by ses až divil, kolik mirrorových hobitích věcí je napsaných, a dotyčné parodie na autory se tváří, že je to naprosto kanonické!

Neplač! To bude dobrý!
Dej si čokoládu, aktualizuj Jediland, pošli fotky ze svatby...
XD

bodyshare / sdílení těla – zápletka, v níž jsou mysli dvou (nebo více) postav v jednom těle. Obyčejně se střídají v tom, kdo tělo ovládá. Toto sdílení mysli může být nezamýšlené (dílo náhody, tj. něco jako vybuchne kotlík a Snapeova mysl se omylem octne v Harryho těle spolu s Harryho myslí), nebo zamýšlené, kdy se jedna mysl "schová" prozatím do jiného těla, dokud se původní tělo neopraví nebo nenajde nové (opět Star Trek - Pátrání po Spockovi, kdy je Spockova mysl uchována v doktorově těle). Dali by se sem zařadit i symbionti, tj. kdy toto sdílení těla je pro určitý druh přirozený (Trillové ze Star treku).

Zlý zrcadlový vesmír už vysvětlil Champbacca, dovolím si uvést jenom odkaz na Fanlore.

Obrázek uživatele Terda

Tak já se taky přidám s poněkud natvrdlým dotazem, ale jako člověk ve sci-fi a fantasy nepříliš sběhlý s tím mám přeci jen trochu problém. Není mi úplně jasný rozdíl mezi sdílením myslí a telepatií. Resp. telepatii beru jako určitou formu komunikace mezi dvěma postavami. Ale k tomu je zase alespoň z mého pohledu potřeba nějaké to "sdílení" mysli, aby to fungovalo. Je mezi tím daný nějaký konkrétní rozdíl? Díky!

Telepatie může být i jednostranná. Narozdíl od sdílení.
Pokud to mohu vysvětlit na příkladu.
Vezmeme-li v úvahu klasického čaroděje, bývá většinou schopný telepatie. Když se cíleně zaměří na osobu, může mu číst myšlenky. Osoba o tom neví, nic necítí.

Zatímco sdílení mysli je oboustranná záležitost, většinou podmíněná kontaktem. Dotekem. A dojde k výměně myšlenek. Prakticky.

Obrázek uživatele Danae

Kopíruju sama sebe odjinud:

Asi nejtypičtějším příkladem splynutí myslí bude vulkánská psychická schopnost ze Star Treku otevřít kontrolovaně svou mysl druhému a nechat své mysli vzájemně prostoupit, podpořit jednu mysl myslí druhého. Ale
myslím, že sem krásně zapadá i nitrozpyt a podobné legrace. Může to být dobré i špatné :)

Dodávám: Ono v nejde o sdílení, ale přímo o splynutí, prostoupení. Telepatie je forma komunikace beze slov, ale ti lidé si nevidí do hlav úplně a bezezbytku. Pří splynutí myslí k tomu v zásadě dojde.

Obrázek uživatele Terda

Jé super! Díky za vysvětlení. Už tam ten rozdíl asi vidím :)

Obrázek uživatele Blanca

Hmmm... takže do Bodyswapu výměnu mrtvol taky neproclím, co? Škoda...

co nemrtvol?

Obrázek uživatele Keneu

Vznikla mi v povídce taková situace:
jednorázová událost zaseknutá/zacyklená v čase, jen ještě neproběhla do konce, něco na principu Schrödingerovy kočky.
Mohla bych to zařadit do různého plynutí času, případně do časové smyčky?
Díky.

Obrázek uživatele Danae

Já říkám ano, neukončená smyčka, taky smyčka :)
Obrázek uživatele Keneu

nejhodnější ze sosaček se nezapře, ta by nám tu uznala kde co :)

Obrázek uživatele Champbacca

Ok, další várka.

1.) Různé plynutí času. Pro koho různé? Jako že se dva lidi pohybují po jinak rychlých časových liniích, nebo že jednomu člověku zrychluje a zpomaluje plynutí času?

2.) Vězení. Být zavřený v lochu hádám nestačí, takže co dalšího je k tomuhle potřeba, aby to bylo dost klišé?

3.) Hypotermie. Hrdinovi bude asi zima, ale co dál?

4.) Otroctví. Ze které strany je to klišé, v jakém rozsahu je to klišé?

1. Různé plynutí času – situace, kdy se hrdina octne v situaci, kdy jeho čas plyne jinou rychlostí než okolnímu světu. Klasickým příkladem může být např. model, kdy hrdina stráví v hoře jeden den, zatímco na povrchu uplyne celý rok. Příkladem může být i např. Star trek: TNG, díl Past času.

2. Vězení – situace, kdy se hrdina (hrdinové) dostane/ou do vězení. V povídce by to měla být hlavní zápletka, ze které vychází celý ostatní děj. Pobyt ve vězení je katalyzátorem toho, co se mezi hrdiny odehraje.

3. Hypotermie – situace, kdy se hrdinovi (hrdinům) hrozí podchlazení. V povídce by to měla být hlavní zápletka, ze které vychází celý ostatní děj, katalyzátor toho, co se mezi hrdiny odehraje. (Např. Jirka a Vlasta se na začátku povídky nesnášejí, musí ale spolupracovat, aby přežili chladnou noc. Když jsou zachráněni, zjistí, že vlastně spolu vycházet dokážou, nebo se naopak nenávidí ještě víc...)

4. Otroctví – situace, kdy se hrdina (hrdinové) dostanou do otroctví. V povídce by to měla být hlavní zápletka, ze které vychází celý ostatní děj. Otroctví je katalyzátorem toho, co se mezi hrdiny odehraje. Je možné také klišé zpracovat jako alternativní vesmír, kdy je jeden z hrdinů otrokem druhého hrdiny (případně musí hrdinu z otroctví vykoupit apod.)

Obrázek uživatele Danae

To je tak krásně zformulováno! Já se v tom ouplně rochním!
Obrázek uživatele Keneu

*rochní se taky*
(hlavně kvůli nejednoznačnosti páru Jirka a Vlasta)

Obrázek uživatele Danae

To nám tam Aluze určitě nastrčila naschvál ;)
Obrázek uživatele Dangerous

Ano, to jsem taky chtěla velebit!

Obrázek uživatele Champbacca

Za ty odkazy dík i nedík, sice tam určitě najdu spoustu odpovědí na další blbé dotazy, ale některé věci jsem snad ani vědět nepotřeboval :D

Obrázek uživatele neviathiel

Pro jistotu se zeptám.

Co znamená přesně "uvězněn mezi realitami"?

A pak ještě "všichni tu zemřeme" - to je hysterie postav, anebo klasické padouchovo vykecávání (než ho někdo klepne zezadu?)

Mno... já bych uvězněn mezi realitami pojala klasicky doslovně. Jsi v meziprostoru, a nemůžeš ani tam ani zpátky. Třeba "tak trochu se nepovedl transport z/na Enterprise a Spock je kdesi "někde".". Nebo "tak sme spustili Hvězdnou bránu a pak se to zmrvilo. Pepé se rozstonal na malárii nebo co a pak, vyhodil obsah králíka do záchodu a spláchnul. A teď se nám ztratila SG1 a co my teď?"
Všichni tu zemřeme je myslím klasická hysterická klišé. Většinou to volá postava, ktrerou vzápětí někdo praští do bezvědomí a pak hlavní hrdina zachrání situaci.

Obrázek uživatele neviathiel

To jsou náměty! Nechceš to rovnou napsat? :-)

Jej ta to je ta scéna z Letiště s křižujícím se a fackujícím knězem. Ahá! Mně to vůbec nedošlo. Tu scénu miluju. Kněz je frajer.

Co je scéna z Letiště?

A nechci. Nechám to někomu,kdo to umí.

Obrázek uživatele neviathiel

Ještě jednou díky za perfektní vysvětlení!

Letiště je film podle knihy A. Haileyho: http://www.csfd.cz/film/24953-letiste/
Na konci je scéna s nouzovým přistáním. Jeden člověk tam začne hystericky vyvádět, že všichni zemřou, přes uličku se narovná kněz, pokřižuje se a jednu mu vrazí. To je jediná scéna, kterou si z celého filmu pamatuju. :)

Nemáš vůbec zač.

Aha... další film, co neznám.. :)

Obrázek uživatele Danae

Opožděně díky Gwen, za pregnantní vysvětlení :)
-A A +A