Abyste se nepotento

Obrázek uživatele strigga
Fandom: 
Úvodní poznámka: 

Moje první první téma! Hurá! :)

Drabble: 

Od východu sem zavál studený vítr a vzdouval vysoké vlny. Někdo vykřikl, že na obzoru něco je, a hned se k němu seběhla celá pláž.
"Támhle!" ječel přes sebe chumel nahých zpovykaných postav. Jedni se vrhali do vody, druzí se modlili k zemi, jiní vzrušeně poskakovali na místě. Tečky na obzoru rostly a černaly.

Jen starou bábu Huhabo nevyvedlo z míry nic, tím méně takovýhle mravenčí shon.
"Abyste se nepotento," mávla přezíravě rukou. "Vždyť je to ten ňouma Kolumbus. Ten už tu snad jednou byl, ne?"
A klidně si dál strouhala maniok, zatímco druhá dobyvatelská výprava kotvila u břehů Hispanioly.

Závěrečná poznámka: 

Psal se rok 1493 a kmenu Taínů na Hispaniole zbývalo už jen pár desítek let. Díky tomuhle tématu jsem narazila na jeden hodně zajímavý článek, který se tím zabývá, tady - http://www.hartford-hwp.com/archives/43a/100.html. Pozor, v angličtině :)
Chudák Huhabo je fiktivní postava, pojmenovaná podle jedné tehdejší tamní provincie. Najít nějaká ženská jména používaná na Haiti v předkolumbovských dobách byl pro mě nadlidský úkol (i když se mě na to Opatrný u zkoušky stejně určitě zeptá :D).

Komentáře

Obrázek uživatele Iswida

gratuluju k prvnímu prvnímu tématu! :-)

Obrázek uživatele strigga

Děkuju, Is :)

Obrázek uživatele Lee

Huhabo je geniální! Krásné drabble, takové nenucené a přece nakonec docela vážné. Moc se těším na všechna tvá drabblátka (hlavně HP :) ) a držím palce ve škole.

Obrázek uživatele strigga

:) Tos odhadla. Ona to původně měla být čirá legrace, ale pak jsem se do těch článků o Hispaniole trochu začetla a chvíli jsem měla co dělat, abych z toho neudělala nejčernější depku.
A děkuju! Taky se těším, hlavně na Narnii ;)))

Obrázek uživatele Terda

To je povedený :) Huhabo je moc sympatická ;)

Obrázek uživatele strigga

Huhabo je takový ten prototyp, jakým by jednou nevadilo být mně. Chtělo by to ovšem i tu pláž a nejlépe žádné conquistadory. :D

Obrázek uživatele Rya

Skvělé!

Obrázek uživatele strigga

Děkujík! :)

Obrázek uživatele kytka

Huhabo nemá chybu. Tleskám.

Obrázek uživatele strigga

To jsem ráda, že vás Huhabo tak nadchla :) díky!

Obrázek uživatele Aries

Pořád lepší, když se ptá na Huhabo, než když zkouší encomiendy.
Moc hezký drable

Obrázek uživatele strigga

Hehe, no, on zkouší tak nějak úplně všechno. To je tak, když vám původně třísemestrální předmět scuknou do jednoho semestru a myslí si, že se za ty tři měsíce zvládnete naučit celé dějiny a kulturu Španělska a Latinské Ameriky s veškerými podrobnostmi. :D Nejvíc mě rozesmívá povinná literatura, která má dohromady něco přes 11000 stránek :D a navíc je to tříhodinový předmět v úterý od 7.30. Prostě neberte to. :D
Díky moc!

Obrázek uživatele Aries

my taky měli Opatrnýho od 7:30 a to už před skoro dvaceti lety. On je nějaký ranní ptáče

Obrázek uživatele strigga

Ha! A já myslela, že je to tím, že jak už je starej, tak nemůže spát. Tak v tom případě vítězí moje druhá verze, že přespává ve Šporku. :D

Btw. - taky jste mu říkali "Mr. Careful"? Nebo to je jenom náš vynález?

Obrázek uživatele Jeřabina

To mu říkali my občas, aneb helemese, další Šporkem postižená duše v DMD.
Drabblík moc hezký, kachna :)

(mimochodem já jsem angličtinář, ale měli jsme ho na Ameriku - od osmi, ve středu, tři hodiny, inu, objevila jsem se tam asi třikrát, na zkoušce jsem dostala mezinárodní vztahy USA na konci devatenáctého století - byla jsem obezřetná a Lat. Americe se vyhýbala jako čert kříži, ale stejně mě pokoupal v Panamským kanále... ale nějak, pravděpodobně vinou vlastních extrémních dramatických skillů, jsem snad jako jediná z ročníku z té zkoušky odešla s jedničkou, ačkoliv veškerá moje příprava spočítala v přečtení té jeho knížečky večer před. Kamarád z matfyzu mi pak tak opovržlivě řekl "to asi není moc těžkej obor, když s takovouhle přípravou jednu z nejtěžších zkoušek dáš na jedna, co?", a zaboha jsem mu nezvládla vysvětlit, že ona opravdu nelehká je a já to vyhrála na haluz. Fakt jsem se nakonec styděla, ale jako je hrozně hodnej :))

Obrázek uživatele strigga

Fíha, měly bychom v rámci DMD založit Spolek šporkovských odrodilců.. :D a jo, většina lidí říká, že je hodnej. Já s ním tu zkoušku měla mít už loni, ale krylo se mi to, tak to dodělávám s letošním prvákem, a to ti jsou tak strašně akční lidi! Úplně mě to deptá, když vidím náš ročník, kde nás zbylo pět a svorně reptáme nad každým překladem, který není literární :D, a v tom prváku jich je asi osmnáct a nevypadá to, že by chtěli odcházet.. seminárky mají hotové po týdnu výuky a pokaždé tam v těch 7.30 jsou :D prostě mě děsí. Já bych tam měla zítra prezentovat seminárku o Dalím, kterou pořád nemám hotovou. :D Ale co jsem tak slyšela, lidi z translatolky většinou nevyhazuje, tak snad. I když tedy spolužákova loňská historka o tom, jak si ho Opatrný spletl se studentem z Dějin II (přičemž tam šel na Dějiny I) a půl hodiny ho dusil nad současnou situací Mexika, o které spolužák nic nevěděl, poněvadž se týden jak blbec učil vizigóty, katolická veličenstva apod. :D .. no, doufám, že mě si Mr. Careful s nikým nesplete. :D

Já věděl, že se na tvoje věci mám vyloženě těšit. Pokud si správně pamatuju tak je chudáky,začal vybíjet už Kryštof, ne?

Obrázek uživatele strigga

Paměť ti slouží skvěle! Od jeho prvního příjezdu tam byla španělská osada, no a už během téhle druhé výpravy se začalo s vybíjením. Tím mě tohle drabble trošku děsí. I když tedy z největší části umírali na všechny ty zavlečený nemoce, proti kterým nebyli imunní, no..
A díky, taková poklona! :)

Obrázek uživatele Carmen

To je boží! :D Huhabo má recht!

Obrázek uživatele strigga

Kéž by měla, chudinka malá. :)

Obrázek uživatele Lejdynka

To nebyl Kolumbus, to byli Norové, ale jak jsem se dočetla v jednom z předchozích drabblů, Nory stejně nikdo nepočítá :D

Ale tak stará zas asi ani ta babka není.

Obrázek uživatele strigga

Cha, Norové! Kdo to je? :D
Ale ne :) však my víme, ovšem toto drabble si nečinilo nárok řešit zrovna to, kdo tam byl první :)

Edit: pardon, to měla být odpověď Lejdynce :D

Obrázek uživatele Erys

Ha, zas něco, co jsem se díky DMD dozvěděla! A drabble je povedené :)

Obrázek uživatele strigga

Děkuju! :)

Jo, to je pěkné! Stará paní se snad už ani nedožila toho, co přišlo, doufejme...

Obrázek uživatele strigga

Taky mi přijde, že do "toho potom" nějak nepatří. Tak snad ne, i když to by ji musela klepnout pepka docela rychle. :) Díky!

-A A +A