47. Indigo

Obrázek uživatele Wee-wees
Kapitola: 

Jeho svět změnil barvu. Tu skutečnou – zeleň a pestrou krajinu Horní země vystřídala nekonečná šeď kamene Yggské pevnosti – i tu tenkou blanku před jeho očima, která byla jeho darem i prokletím. Náznak blankytu, který poprvé spatřil toho dne v horách nad Merronou, od té doby zabral celý jeho obzor, a postupně temněl až do indigové modři. Dragoše ovládl strach.
Dokonce ani tehdy, když mu jeho lidé oznámili Hrysův útěk, nerozřízl bílý hněv tu temnou modř nadlouho. Měl-li k sobě být Dragoš upřímný, vlastně ho to nepřekvapilo. Krysy vždy opouštějí potápějící se loď a Hrys neměl ve hře vsazeno tolik, co on. Dost dobře mohl někde daleko odtud znovu povstat z popela; ale pro Draga již nebylo východisko.
Teď, když hleděl z hradeb ponuré pevnosti na shromážděné vojsko na pevnině, zatoužil po dlouhé době upřímně po tom, aby měl někoho po svém boku. Někoho opravdového, s kým by mohl mluvit a cítit a sdílet svůj strach.
Ale nikdo takový tu nebyl a popravdě řečeno, nikdo takový tu vlastně nebyl po celý jeho nepříliš dlouhý život.
Našel očima postavu své sestry tam dole, obklopenou lidmi, kteří ji nenásledovali jen z povinnosti nebo prospěchářství, ale pro náklonnost k ní samotné. Uvědomovala si vůbec, jaké štěstí měla? Nejspíš ne, pomyslel si hořce. Aspoň tehdy ne, před lety. Nikdy jí nedošlo, že jeho nechuť k ní nepramenila ze žárlivosti vůči jejímu magickému nadání nebo postavení prvorozeného dítěte; byla to zjevná lehkost, s jakou získávala přátele, kterou jí záviděl. Ona byla to klidné, vnímavé, nadané děcko, které si každý zamiloval; on byl náladový, paličatý kluk, před kterým všichni utíkali, sotva skončila lekce.
No, on utíkat nebude. Pevnost dosud stojí; a dokud bude on stát na nohou, ona její bránou neprojde.

Komentáře

Obrázek uživatele kytka

Člověku by ho skoro bylo líto...

Obrázek uživatele Aries

Že jo

Obrázek uživatele Aveva

Mně je ho líto úplně. Člověk si říká, že by bylo bývalo stačilo málo a mohlo být všechno jinak.
Obrázek uživatele Killman

Neexistují nedobytné pevnosti, ani nepotopitelné lodě. Jsou jen pevnosti, které ještě nebyly dobyty, a lodě, které se ještě nepotopily.

Obrázek uživatele neviathiel

Jsem zvědavá, jak proběhne jejich setkání.

Obrázek uživatele Tora

Njn, tyhle pohnutky bývají hodně silné. Dobře napsané.

Obrázek uživatele mila_jj

Tak uvidíme, jestli mu ta náladovost a paličatost vydržela.

-A A +A