Třicátášestá

Obrázek uživatele ef77
Povídka: 
Kapitola: 

Slobodan Luka se rozkašle, pak do sebe kopne obsah svojí sklenice naráz. Chvíli hledá hlas, až nakonec úplně tiše zašeptá.

„Lidé?“

„A kdo jiný? Jako někdo, kdo byl v rámci kléru připravován na vysokou funkci, jsem měl možnost dlouhou dobu pobývat na Invalidovně, v Knihovně. Četl jsem rád a četl jsem všechno, co mi přišlo pod ruku. V jedné z oddychových knih z dávných let, je teorie, že jakmile vyloučíme všechno nemožné, to co zbyde, ať je to jakkoli nepravděpodobné, musí být pravda. V době katastrofy nebylo na povrchu nic, co by mohlo přežít, snad kromě některých druhů hmyzu, ale to, s čím se Cal setkal, byly humanoidi. Jiné civilizace z vesmíru? Vědci, současní, i ti předkatastrofičtí, se vzácně shodují v názoru, že jinde ve vesmíru může být život, ale nejspíš na vzdálených soustavách. I kdybychom vzali v potaz to, že jsou vyspělejší než my a zrovinka nás přiletěli navštívit, proč by nás nehledali? Proč by zůstali a zabydlovali se na povrchu? Ne, musí to být potomci lidí.“

„Ale odkud? Ostatní Metra jsou stovky kilometrů daleko! Že by z nich vystoupili dřív?“

„I kdyby ano, pochybuji, že by se táhli zrovna sem. Nerad to říkám, ale jsme potomci státu, který nebyl zrovna významný.“

Vrchní se znovu opatrně napije.

„Ale možná jsou pravdivé ony pověsti o tajných úkrytech mimo Metro.“

Komentáře

Obrázek uživatele Killman

Docela dobrá úvaha.

Obrázek uživatele ef77

Vrchní děkuje.

Obrázek uživatele Aveva

Ty autorky, co píšou tak krátké kapitoly, by se měly stydět! ;o)
Se těším, až si to na konci roku přečtu vcelku. Ale i takhle kouskovaně musím říct, že Vrchní se mi zdá být vážně zajímavou postavou.

Obrázek uživatele ef77

Tak já se teda stydim...

Obrázek uživatele Aries

Já to věděla :-)

Obrázek uživatele ef77

;)

Obrázek uživatele Arenga

Líbí se mi, jak Vrchní uvažuje logicky. A když si to člověk vezme kolem a kolem, asi bychom se pěkně divili, kde všude jsou nebo byly funkční jaderné kryty. Mimochodem, zohlednuješ v tomhle prostředí nějak Klárov? Myslím tu „stanici“, co nebyla na běžnou trasu metra nikdy napojená, i když plány na to existovaly. Pokud vím, tak právě Klárov nějakou dobu jako předpokládaný jaderný kryt fungoval.

Obrázek uživatele ef77

Díky! Klárov beru jako součást Metra, přece jen jsou tam tak 300 let (a je mi jasný, že za tu dobu museli zdegenerovat, ale pořád je to fikce), tak se tam už prokopali.

Obrázek uživatele neviathiel

Aha!

Obrázek uživatele ef77

Však jsme se spolu bavily o nesnášenlivosti k odlišnostem, ne? Nejvíc nenávidíme ty, co jsou nám podobní..

Obrázek uživatele neviathiel

Takže žádné tajemné úkryty mimo metro, třeba na Klárově?

Obrázek uživatele ef77

Tajné úkryty ano, ale v nich zase - lidi.

Obrázek uživatele ef77

Jo, a věřím, že tě místo tajného úkrytu pobaví ;).

Obrázek uživatele neviathiel

:)))

Obrázek uživatele mila_jj

Funkční jaderné kryty - tady u nás bych věděla, kde jsou, ale nebylo by to tedy na extra velkou populaci, i kdyby se sesbírali obyvatelé ze všech dohromady. Ovšem těším se, kam umístíš ten svůj kryt. :)

Obrázek uživatele neviathiel

Hádám to na pražské katakomby :)

-A A +A