32 Zayro

Obrázek uživatele Killman
Fandom: 
Kapitola: 

Seděl ve svém pohodlném křesle, ve své vlastní kanceláři.
Jakožto jediný na bloku si užíval toto své privilegium.
Vypít si v klidu kávu, kterou mu udělal podřízený, než se bude muset pustit do papírování.
Jeho kancelář byla malá, nikterak luxusní, a v podzemí.
Občas se zasnil a představoval si, jak úřaduje z prostorné kanceláře s výhledem.
Jo, to je něco pro mně. A třeba to nebude za dlouho...

Zayro byl jedináček. Rodiče měli kde bydlet a co jíst, ale nic moc více než to. Ve škole zrovna neexceloval, zato tam našel partu, se kterou se potloukal po ulicích. Mezi vrstevníky se snadno dokázal prosadit. Být kápem party výrostků pro něj bylo přirozené. Stejně přirozené jako tendence dostat se do problémů. Tendence, která jej později málem přivedla do vězení, když se z party výrostků stal časem gang pouličních otrapů a povalečů.
Dostal na výběr jít sedět, anebo nastoupit do armády. Armáda ale znamená dril, poslušnost a možné riziko smrti. Zayro se měl vždycky docela rád a možnost, že by skončil na frontě, se mu vůbec nezamlouvala. Tehdy mu jistý mladý, ale prohnaný veřejný obhájce poradil alternativu. Stát se dozorcem v táboře. Neustále tam mají podstav...

Práce dozorce změnila Zayrovi život. Kolektiv dozorců se zas tak moc nelišil od toho, na který byl zvyklý. Vlastně by se dalo říci, že skvěle zapadl. Násilí Zayrovi nebylo cizí. Nebyl sadista, který by se v něm vyžíval, ale často jej užíval jako ventil pro svůj vnitřní vztek, zlobu a frustraci, anebo jako formu moci. Chování, které bylo normálně ve společnosti problematické, zde bylo přijatelnou normou. Plat nebyl nijak oslnivý, ale našly se cestičky, jak si přilepšit. Za pár let se i oženil a plánoval založit rodinu. Postup v hierarchii dozorců byl docela rychlý, zejména ze začátku, o to obtížnější však později. Skleněný strop zde tvořila vrstva důstojníků z vyšší střední třídy, kteří se navzájem dobře znali a nehodlali mezi sebe pustit někoho z venčí. Lidé, se kterými se pracovně stýkal, ale mezi které nikdy nezapadl. Když se pak jeho manželství rozpadlo, o to více času věnoval myšlenkám na vlastní postup. Nehodlal být kapitánem bloku E-6 až do penze.

Střídání směn.
Rituál, který se dodržuje, aby se dostálo předpisům - alespoň formálně.
Jako vážně, kdo to kdy pořádně čte? Občas nějaký nováček, a pak se diví a čumí, jak to chodí v praxi.
Někdo to sepsal v době, která je dávno pryč, a nikdo se nikdy neobtěžoval s nějakýma smysluplnýma úpravama.

Běžná směna trvá osm hodin. Pochopitelně nejdřív musí dojít nová směna, než se stará stáhne. Velitelé bloku se ale střídají po dvanácti hodinách, takže se nikdy nestřídají zároveň se směnou.
Jo, podle předpisů bych měl mít tři zástupce. Ve skutečnosti mám dva. Ne že by mi to moc vadilo, alespoň můžu vzít víc směn - víc prachů pro mně, a při tom ukázat jak moc toho tady dělám. Navíc pro účely seniority se počítá skutečně odsloužená doba, ne časový úsek od nástupu do práce, a to se někdy může hodit.
Denigal chodil obvykle do práce hodinu před začátkem směny. Jakožto zástupce velitele musel přijít půl hodiny předem, ale s kapitánem toho většinou probírali víc než bylo nezbytně nutné. Na rozdíl od Omretty, který si s kapitánem tolik nerozuměl.
V kapitánově kanceláři se sešli Denigal, Fergas a Slaggus.
Čtyři osoby bylo takové rozumné maximum, kolik se tam mohlo vejít, aniž by to bylo nepříjemné.
"Tak co pro mne máte?" nadhodil Zayro.
"Ověřili jsme maximum, co se dalo, a zatím to vypadá, že přinejmenším ve většině nám nakonec nelhal," od posledně nabyl Fergas ztracenou sebedůvěru.
"I z mých zdrojů tak vypadá," doplnil neochotně Slaggus.
"Tak nakonec, nejlepší lež přeci vychází co nejvíce z pravdy. Je to tak jasný, že to dojde i pomocníkovi," okomentoval to Denigal.
"Dobře, dobře. Sledujte situaci a dejte vědět ostatním. Nesnažte se to zastavit. Nechte věcem volný průběh. Zatím. Chci ale spolehlivý informace. Přesný a ověřený. Nejlépe od zdroje uvnitř. Na pomocníky moc nespoléhejte, zato je ale hoňte jak nadmutý kozy, ať mají co si vybíjet."
"Rozumíme."
"Tak do toho, odchod."
Denigal počkal, až se dveře zaklapnou: "Takže plán stále platí, to vypadá."
"Myslím, že to pokračuje jak jsem předpokládal. Stačí jen čekat."
"Pořád si ale říkám, jestli si trochu nehrajeme s ohněm. Jakmile se to jednou vymkne z rukou, může z toho vzniknout hodně nepřehledná situace. Co když nebude dost času se stáhnout?"
"Toho bych se nebál. Až se něco začne dít, podívej se, kudy vedou chodby, než se někdo dostane sem, stihneme ustoupit a ještě si předtím vypít kávu. A s nepřehlednou situací se počítá, i s určitou mírou ztrát - ale to jen mezi náma."
"A to jste ho chtěl nejdřív nechat napospas vlastním."
"Vztek není dobrý rádce. Ale situace mi nakonec dala druhou šanci. Věříš na osud?"
"No, já na tyhle spirituální záležitosti moc nejsem."
"Mezi náma, já taky ne, ale občas si říkám, že na tom něco je, že něco většího chce aby se určitý věci staly."
"Možná tak působí vůle Lordů."
"Možná. V tom případě, pokud je vůlí Lordů abych se stal šéfem tábora, tak rád posloužím," rozesmál se kapitán, až se za břicho popadal.
"Co by na to asi řek starej, kdyby tohle slyšel," připojil se Denigal.
"Ten si pulíruje svoje vitrínky a neví která bije!"
"Jo, jako bych ho viděl!"

Po pár hodinách papírování z veselí vystřízlivěl.
I když plán vyjde, stejně se toho může dost posrat. Nebudu si dělat iluze. Velitelé kvadrantů mě podporovat nebudou...
Na druhou stranu jsem slyšel, že v centru nejsou spokojený s tím jak tábory fungujou, a tam bych se svojí vizí mohl uspět.
Když se ukáže kam až může dojít neschopnost velitele...
A až to budu mít jednou v ruce, tak zvednu pracovní vytížení, zavedu výrobu zboží - cokoli bude žádaný a přitom snadno vyrobitelný.
I když se budou muset najmout další dozorci, stále bude dobrej profit.
Zvýšená úmrtnost se nebude muset řešit příštích deset i dvacet let.
A když budou víc makat, budou mít méně času plánovat nějaký vzpoury...
Ale zpět k tomu, co je třeba udělat teď.
Sepisování týdenního reportu, který nejspíš nikdo nebude číst, ale ve kterém bude jasně stát, že za daných podmínek nemůžu ručit za bezpečnost uvnitř bloku...

Komentáře

Obrázek uživatele mila_jj

Ale, tak panu veliteli se vyššího postu zachtělo, a tak nechá rozhořet vzpouru, aby ji mohl slavně potlačit? No to jsem zvědavá, co z toho bude.

Obrázek uživatele Killman

No jo, ty ambice...

Obrázek uživatele Tora

No to je mi lupínek. Tak to jsem zvědavá, jak mu plány vyjdou.

Obrázek uživatele Killman

Zatím se zdá, že mu plán vychází, že?

Obrázek uživatele Tora

Čekám, kdy zadrhne...

Obrázek uživatele Killman

;)

Obrázek uživatele Aries

intrikán tam ještě chyběl :-)

Obrázek uživatele Killman

že jo? :)

Obrázek uživatele gleti

zajímavá postava, už se těším, jak zkomplikuje děj

Obrázek uživatele Killman

Jo, to já také

-A A +A