Padesátka - Kobovy noční můry-30

Obrázek uživatele mila_jj
Fandom: 
Úvodní poznámka: 

Koba se do toho fakt obuje. Kdo pozná, ve kterých filmech čerpal inspiraci (já vím o dvou), má u mě velké významné plus.

Kapitola: 

„Útěk z vězení nebude vůbec snadný, protože se jedná o objekt s nejvyšší ostrahou. Ale já – po všech těch odsloužených letech – znám způsob, jak se odsud dostat! Bude to obtížné, bude to nebezpečné, ale bude to proveditelné!“ přerušil Koba své kasání a zašilhal po Simoně. Nezklamala jeho očekávání. Seděla a poslouchala ho s otevřenou pusou.
„Copak nemůžeme normálně hlavní branou?“ zeptal se Nevi. „Ty jsi, Kobo, zrušil svou pracovní smlouvu, Simona tu nikdy zavřená nebyla, jen tu měla pronajatý ateliér, a mne propustil velitel dozorců.“
„Nesmysl!“ setřel ho Koba a opět pohlédl na Simonu. „Zapomínáš, že je tu ještě ředitel věznice a ten... víš, já mu... vlastně... vlastně... tebe velitel propustil jen ústně, a to tak docela neplatí. Musíme to udělat tak, jak to plánuju já. Půjde mi o život, ale já se obětuju pro blaho kolektivu,“ zašilhal opět po Simoně a její nevěřícný výraz si vyložil jako maximální obdiv ke své osobě.
„Nejprve odlákám strážné, střežící vchod do systému vzduchotechniky,“ pokračoval sebevědomě Koba. „Pak zabroušeným koncem lžíce odšroubuju šrouby držící ventilační mřížku a protáhnu se do ventilační šachty. Proplížím se jí až na konec a tam nastane peklo.“
Zašilhal znovu po Simoně a pokračoval: „Šachta končí obrovským větrákem. S třemi tisíci otáčkami za minutu umí ta vrtule udělat z chlapa sekanou do vteřiny. Ale já ji obelstím. Vypočítám si to a proskočím!“
Kobův heroický proslov přerušilo Rejstříkovo kašlání. Havran byl modrý jako borůvka a dusil se potlačovaným smíchem.
„Chtěl jsem říci,“ uvědomil si Koba, že přestřelil, „že najdu jistič, ten vyřadím, a až se vrtule přestane točit, proskočím. Rovnou do kanalizační šachty. Ta je přehrazena po celé šířce mřížemi, které podplavu,...“
Rejstřík začal opět modrat a Simonina ramena se také otřásala, nejspíš dojetím.
„... podplavu, povídám, a občas taky přelezu. Až se dostanu ke kotli parního stroje. Tam zase půjde o život. Ohromné zášlehy...“
Rejstřík se skoro začal řehonit nahlas, ale Nevi do něj šťouchl a sykl: „Nekaž mu radost, Rejstříku! Neshazuj ho, snaží se udělat dojem na Simonu, nevidíš?“
„Tobě to nevadí, Nevi?“
„Vadilo by, kdyby mu to žrala, ale koukni, taky se chechtá, ale potichu, aby ho neranila. Takže pokud tam něco takového není, nemohl bys mu to obstarat... ale bezpečně, bezpečně, aby přežil!“
„No jo,“ vzdychl Rejstřík. „Cože to říkal? Vzduchotechnika, vrtule, kanalizace – šmarjá, kde tyhle nápady nabral? – mříže a...“
„Zášlehy!“ zdůraznil Koba. „Zášlehy plynu topícího pod parním kotlem! Ale já si to vypočítám a prokutálím se v mezerách mezi jednotlivými zášlehy a... a.... a tam už je branka ven. Omráčím stráž u brány, seberu jim klíče a přijdu pro Vás! Půjdete jako páni hlavní chodbou! A to díky mně!“ zašilhal po Simoně, zda na něj dosti obdivně zírá. V jejích očích uviděl slzy.
„Simono, hvězdo naše, neplač pro mne. Vždyť já tohle všechno přežiju. A udělám to jen a kvůli tobě, pamatuj!“ zkusil Koba něco z Neviho repertoáru. Simona nevydržela. Opřela hlavu o stůl a její ramena se třásla.
„Kobo, nech ji,“ táhl ho co nejdál od Simony Nevi. „Vždyť jsi ji rozplakal ještě víc.“
„Simono, vzmuž se!“ podal Rejstřík Simoně velkou utěrku, kterou šlo použít nejen k otření očí, ale hlavně k zakrytí spodní poloviny obličeje. „Musíš se připravit na cestu. Chlapi, omluvte ji. To víte, děvče potřebuje s sebou nutně pár drobností. Tak ať se může v klidu sbalit. Simono, zamávej pánům a jdeme!“ zavelel Rejstřík a vystrkal Simonu na chodbu.

Závěrečná poznámka: 

Pokračování v pondělí.

Komentáře

Obrázek uživatele Arenga

Ten sedí toho teda obul :-D:-D:-D

Obrázek uživatele mila_jj

A bude hůř. Po přípravné kapitole bude následovat realizace. :D :D :D

Obrázek uživatele Tora

Koba se nezdá! Chci vidět, jak vypočítává, kdy proskočit tou vrtící se vrtulí! Kam se na něj hrabe Chuck Norris!

Obrázek uživatele mila_jj

Koba proskakoval vrtulí sem a tam už v době, kdy byl Chuck Norris teprve malá baktérie, přeci. :D

Obrázek uživatele Aries

Hlásím, že jsem poznala útěk z Alcatrazu.
A nemůžu se zbavit dojmu, že byl ještě nějaký film o lezení do Alcatrazu zpátky, kde se právě proskakovalo turbínou, ale to si už skoro vůbec nepamatuju. Hrál tam myslím Sean Connery

Obrázek uživatele ef77

Skála? Taky jsem si na ni vzpomněla.

Obrázek uživatele mila_jj

Výborně, další plus.

Obrázek uživatele mila_jj

Přiznám se, že útěk z Alcatrazu jsem neviděla, takže to možná Koba sledoval beze mne, já viděla ještě jinou akční blbost. Ale s tím Connerym máš pravdu - film se jmenuje Skála (The Rock) a tam se právě shlédl v těch zášlezích ohně. Takže plus máš.

Obrázek uživatele Aries

Když Skála, tak Skála. Koukala jsem na to před lety v televizi, ale myslím, že jsem to ani nedokoukala, bylo to blbý. Zato Útěk z Alcatrazu je klasika s Redfordem, viděla jsem to kdysi dávno v kině a doporučuju. Ten druhý film se na tom prvním vesele přiživuje, myslím, že Connery hraje jakoby toho samého chlapa, kterého hrál v Alcatrazu Redford.

Obrázek uživatele mila_jj

Já si to někdy porovnám. Jak jsme se teď bavily s kamarádkou, někdy se akční filmy (a hlavně ty katastrofické, kde se zachraňuje celá zeměkoule) řadí do kategorie "pustíme si komedii". Je tam takových hlavně fyzikálních blbostí, že nezbývá než se smát... Z tohoto hlediska je druhá polovina Skály podstatně zábavnější, věř mi. :)

Obrázek uživatele Aries

Na katastrofický filmy občas koukám a vždycky se bavím tím, že předem hádám, kdo přežije (hrdina a dáma jeho srdce ano a ještě si stihnou napravit pošramocený vztah, černý bezdomovec či zloděj ne, protože se na poslední chvíli obětuje při záchraně dítěte, zbabělec ne, byrokrat, který brání záchranným pracem, ano, rabující lumpové ne... a vždycky tam jsou). Ale u tohohle filmu jsem buď usnula nebo to vypla, už nevím, a asi mu už další šanci nedám. Fyzikální nesmysly já tak úplně neocením :-)

Obrázek uživatele mila_jj

No jo, na typovačku by byl taky moc dobrej, asi tak po první velké bojové scéně bylo všechno jasné. Ale máš pravdu, jak u něčeho usnu, obvykle tomu taky druhou šanci nedávám, důvěřuju sebeobraně mozku. :)

Obrázek uživatele Aveva

No ještě mohl čerpat ze Shawshanku, ale tak dlouho by na něj asi Nevi se Simonou nečekali ;o)
Obrázek uživatele mila_jj

No, to by fakt šli hlavní branou s tím, že to tam pak nějak ukecají. :)

Druhá inspirace, ty scény s vrtulí, jsou ze Stallona a Denního světla - podívejte, jak mu to sluší https://imsvintagephotos.com/image/cache/catalog/products/SCAN-NOP-00519.... :)

Božínku, já z toho Koby nemůžu. A Nevi je zaplaťpámbu rozumnej chlap, kterému je jasné, že když se nedá dohromady zrovna s ochechulí, tak se dá čekat, že se ta jeho bude sem tam líbit i někomu jinému, a nedělá z toho drama (ještě aby, možná si není plně vědom toho, že přesně odpovídá Simoninu ideálu, ale na takovéhleho Kobu přece opravdu nemůže žárlit).

Obrázek uživatele mila_jj

No, ruku na srdce - koho z nás někdy nepopadla chvástavost? Koba před hezkou ženskou taky neodolal. :)
Máš pravdu, Nevi je rozumný, dokonce kamarádovi dopřeje dobrodružství (jak tohle dopadne, v přespříštím dílu), a Simona je velmi, velmi ohleduplná, všimni si... :D ... nevím, jestli bych na jejím místě něco neřekla Kobovi rovnou. :)

Obrázek uživatele KattyV

Jak já tomu Rejstříkovi rozumím. Taky se směju, naštěstí nemodrám, neb se mohu smát bez zastírání.

Obrázek uživatele mila_jj

No, to víš, on nechce zase skončit mezi věnečkem a rakvičkou. :)
Doufám, že máš trochu prodloužený život.

Obrázek uživatele neviathiel

Vidím tam dva díly Akt X a Vykoupení z věznice Shawshanks, ale spíš vzdáleně.

Obrázek uživatele mila_jj

Na to Vykoupení se budu muset asi podívat. Kdoví, na co Koba čučel beze mne.

-A A +A