Skryté město - kapitola 28

Obrázek uživatele Larim
Fandom: 
Povídka: 
Úvodní poznámka: 

Nečekaně tento týden vychází kapitola dřív. To jwn protože se tu do konce týdne už neobjevím.

A tradičně doporučená hudba ke čtení: https://www.youtube.com/watch?v=3fkjnzkpbys&t=181s

Kapitola: 

„Co myslíš, mám se mu podívat na tu jeho kebuli? Nebo to není dobrej nápad?“

Rollo postával vedle stranou odsunutého víka, takže se mu odhalovala celá horní polovna ležící mrtvoly. Hlavu měla zakrytou zakrváceným cárem látky, která dříve bývala pytlem. Různými otvory vyčuhovala stébla vlasů. Na jednu stranu to byl pohled, který naháněl strach, ale zároveň Rollo dostal chuť ten pytel sundat a odhalit částečné tajemství člověka, který je vyslal na celou prokletou výpravu. Podíval se kolem sebe, pak zrak stočil zpátky k mrtvému.

Cítil, jak ho kapky deště studily na zádech, když po nich sjížděly dolů. Košile se mu lepila na tělo a on by nejraději celý ten déšť přečkal v nejbližší putyce, u pořádného korbele piva. Jenže to ještě nějakou dobu potrvá.

Teď se konečně rozhodl a dodal si odvahy. Rukama chytil spodní lem pytle a pomalu ho sunul nahoru, takže se mu začínala jako první objevovat bezvousá brada. Stejně by si potom nadával, že se o to nepokusil, takhle to bude mít z krku. Co on ví, třeba se mu podaří na těle objevit ještě něco, co by je nasměrovalo správným směrem.

„Ale fuuj, měl si mě varovat. Sice sem viděl už horší ksichty, ale stejně tenhle nebyl nic pěknýho. To byl takhle opuchlej už předtím? A tý krve na šatech, v něm nemohla zůstat ani kapka.“

Tvář muže byla bleděmodrá a ošklivě odulá. Měl na ní zaschlé skvrny od krve, kterou mu nikdo před pohřbením nesmyl. Krvavé cucky mu zůstaly kolem očí, uší, úst, nosu a několika dalších malých jizev po obličeji. Část vlasů zůstala v pytli, jakoby je už u mrtvého nic nedrželo. Nebyl to hezký pohled, proto Rollo vrátil rychle pytel zpátky, jak původně byl. Na plánované ohledání se rozhodně necítil.

Zatímco Koba nahoře něco povídal, zaměřil se na umrlcovy boty. Staré děravé škrpály, které se o moc nelišily od těch, co měl právě na sobě. Škoda, nevymění je za lepší. Nad ním se najednou ozvalo ticho – Rollo netušil, co se děje, protože svého přítele neposlouchal.

„Kobo?“ zavolal a zvedl hlavu. Kamarád klečel nad ním na jednom koleni a díval se před sebe. Rollo se otočil daným směrem, ale nic neviděl. Koukali oba z vršku dolů a kromě několika potůčků vody mezi hroby nic nespatřili.

„Cos‘ viděl?“

„Někdo tam proběhl. U tý hrobky ve třetí řadě.“

Rollo se znovu zaměřil, ale bezvýsledně. „Nic tam není. Muselo se ti to zdát. Ber to tak, že máš nervy napnutý k prasknutí. Už ve vile si měl pocit, že něco porád slyšíš. Zatímco já jsem si nevšim ničeho. Tak se tam dolů jdi podívat a já se zatím mrknu chlapcovi do křusek.“

Kobovi se nechtělo – to mu nemohl mít za zlé. Pokud by on sám viděl něco divného, tak by se k tomu nejraději otočil zády a vzal nohy na ramena. Nakonec si ale jeho přítel dodal odvahu, obešel otevřený hrob a zmizel přikrčený za nejbližším náhrobkem. Teď není nutné, aby se o něj Rollo dál zajímal. Proto se vrátil k mrtvému a začal mu stahovat boty. Sotva jedna spadla na zem a odhalila bosou nohu, něco z ní vypadlo stranou.

Rollo se sehnul, prsty sebral z bláta malý klíček, který opatrně otřel o mokré kalhoty, aby ho očistil. Na první pohled se nelišil od ostatních, ale pro ně teď představoval celý svět. Jejich budoucnost. Bohatství. A pravděpodobně zbytek života v luxusu.

„Kobo, konečně se nám začíná dařit. Konečně se někam posunem!“

Komentáře

Obrázek uživatele Tora

Jen jestli už Koba není posunutý někam, odkud není návratu... Zas takhle skončit, hanba!
Co bude dál? Jsem zvědavá, moc.

Obrázek uživatele Larim

Nová část je už tu :-)

Obrázek uživatele Aries

pěkně eklhaft. Ale líbí se mi, že si věřej. Já stát nad pochybným kumpánem, který je krůček od klíčového (doslova) nálezu, tak se od něj nehnu.

Obrázek uživatele Larim

Zatím si věří. Otázkou je, jestli si nazačnou jít po krku až najdou ten poklad.

Obrázek uživatele Killman

Zatím to měli docela v klídku, tak je čas na nějaké komplikace ...

Obrázek uživatele Larim

Těch určitě ještě pár bude.

Obrázek uživatele neviathiel

Aby to nebyl nějakej podraz z Rollovy strany.

-A A +A