Třiadvacet

Obrázek uživatele kytka
Fandom: 
Povídka: 
Kapitola: 

„Ta hampejznice! Die verdammte Hure!“
Všechnu svou zlost obrací Tonka proti učitelově ženě, proklíná nevěrnici česky i německy, různými slovy plive do bílého sněhu znovu a znovu jedinou urážku.
"Ta zatracená děvka!"

Klopýtá zasněženou pěšinou domů, před školou zpomalí. Ze světlé zdi se černají vrátka učitelského bytu. Tonka sebere ze země zmrzlou hroudu a vší silou vztekle hodí. Koule hlučně udeří do dřeva a nechá na něm bílý otisk. Další skvrna přibude vzápětí.

Pak Tonku něco napadne. Umačká novou kouli a začne s ní kreslit na vrátka písmena. Jde to dobře, skoro jako křídou na tabuli. Během chvilky svítí na tmavých prknech bílá obžaloba: HURE. Děvka.

Tonka přivřenýma očima kriticky zhodnotí svůj výtvor. Pak uplácá další kouli a připíše nad první čtyři písmena několik menších. Protože tahle dvě slova prostě nějak patří k sobě. JÜDISCHE HURE. Nejhorší nadávka, co kdy slyšela.

Tím je démon žárlivosti konečně nasycen a Tonka začne uvažovat, jak naloží s informací Herr Tellera. Komu by mohla říct o Židovce uvízlé na hranici? Komu může věřit, že ubohou ženu nevydá úřadům? Pokračuje dál křupajícím sněhem, a čím blíž je k domovu, tím víc má jasno v tom, co udělá. Když otvírá domovní vrata, je už rozhodnutá.

Rychle ze sebe shodí sváteční sukni a navlékne teplé kalhoty. Do kapesníku zabalí hrst úspor, zaběhne do sklepa pro konzervu z loňské zabijačky, po krátkém zaváhání přihodí do tlumoku několik jablek a pytlík křížal. Na poslední chvíli ještě z matčiny toaletky ukradne fotografii rodičů, a pak vyběhne do prosincové noci.

Sníh se valí z nebe jako peří z protrženého sypku, její stopy v tom přívalu mizí skoro před očima. Tonka se v čerstvém sněhu boří po kolena. Měsíc schovaly mraky, skoro není vidět na krok. Tonka zalituje, že si s sebou nevzala lampu.

Na blata jí to trvá mnohem déle, než počítala, a když se tam dostane, zjistí, že po tmě a ve vánici to tu vypadá jinak, než je zvyklá. Rychle jí ubývají síly. Konečně, konečně se blíží k místu, kde viděla provizorní tábor lékárnice z Velenic.

Tonka čekala, že ležení najde podle světla, že bude žena udržovat oheň, aby s dětmi nezmrzla, ale mezi stromy je úplná tma. Možná lékárnice usnula a oheň vyhasl. Možná nechce přitahovat pozornost hraniční stráže. Tonka se nemůže rozhodnout, jestli je to hloupé nebo moudré. Zadýchaně se vleče hlubokým sněhem. Na přemýšlení už nemá sílu.

Tady, tady někde to přece bylo. Zmateně se rozhlíží po prázdném palouku. Že by si spletla cestu? Sněžení ustalo, i vítr se utišil, blatky se tiše kývají v mírném vánku. Mezi mraky se na krátkou chvíli objeví Měsíc a v jeho bledém světle se cosi barevně zatřpytí. Na ulomené větvi borovice je navlečený absurdní růžový pantoflíček.

Komentáře

Obrázek uživatele mila_jj

Tedy, Tonka se nezdá. Napřed hampejznice, a pak taková záchranná akce. A kam se všichni poděli? (A mohla bych si sundat ten pantoflíček a strčit ho zpátky do své povídky?)

Obrázek uživatele kytka

Ta paní na hranici a hampejznice nejsou jedna osoba. Není to poznat?

Obrázek uživatele mila_jj

Je, a jasně, já se asi špatně vyjádřila. Tonka má naštěstí ještě tolik rozumu, aby nežárlila na KAŽDOU ženskou, která je s Vojtkem (i když by teoreticky mohla, ona zamilovanost dost zatemňuje mozek). Teď se ale o ni dost bojím.

Obrázek uživatele kytka

Mezi tou ženou, co uvízla na hranicích, a Vojtěchem nejspíš nic nebylo. Aspoň je tedy Tonka spolu neviděla ve vášnivém obětí ;-) Krom toho se ona dáma chce s dětmi dostat za manželem do Československa, (což je i v Tončině zájmu), ale myslím, že jí je Tonce prostě líto.

Obrázek uživatele Tora

Ta Tonka jedna, snad tam někde neumrzne.

Obrázek uživatele kytka

Snad ne, docela ji potřebuju.

Obrázek uživatele Aries

ani nedýchám

Obrázek uživatele kytka

:-)

Obrázek uživatele Aveva

Mně se moc líbí, žes ještě využila ten růžový pantoflíček :o)
A Tonka je tak krásně živě napsaná!

Obrázek uživatele kytka

Díky! Jsem ráda, že sis pantoflíčku všimla.

Obrázek uživatele Arenga

Obávám se, že přituhne, a to nejen počasím. Tuším, že ten nápis na vratkach bude mít ještě nějakou dohru a ne dobrou. Od Tóny to byl nerozum a to druhé taky, tak snad se jí tam nic nestane.

Obrázek uživatele kytka

Obáváš se správně, něco se stane, jen ještě pořádně nevím co.
Od Tonky to samozřejmě nerozum byl, ale co taky čekat od dvanáctileté holky, která se poprvé zamilovala.

Obrázek uživatele Regi

To co Tonka udělala, je tak nešťastně absurdní - myslím ten nápis. I když, ta výprava do marzivé noci...

Obrázek uživatele neviathiel

Aby pro to hrdinství ještě neměla opletačky :-/

-A A +A