23. Slzy ve tmě

Obrázek uživatele Wee-wees
Úvodní poznámka: 

Dnes návrat tam, kde jsme skončili před retrospektivou.

Kapitola: 

Jorik se ujal svého úkolu s nadšením. Nehleděl na to, zda je den či noc; kdykoliv mu velitel předal službu, zůstával v úzkém pokojíku před princezninými soukromými komnatami bdělý a se zbraní na dosah. Vše pro dívku, která přišla odnikud, právě když situace začala být zlá, a zachránila jeho rodinu.
Kdyby byl Jorik o pár let mladší, asi by mu to stačilo. Nadšení z nové povinnosti, z povýšení, by ho naplnilo, jako se prasečí měchýře plní horkým vzduchem o letních slavnostech*. Na nic jiného by nezbylo místo.
Jenže on už nebyl v tomhle věku. Vlastně byl o nějaký ten rok starší než Cybi sama. A tak po pár dnech jeho nadšení přece polevilo a on si začal všímat věcí, které dřív neviděl. Drobných prasklin na dokonalém obrazu mladé vladařky.
Do komnat se vracívala pozdě a velmi unavená. Jorik chápal, že na ni doléhá tíha odpovědnosti, kterou na sebe vzala, ale přesto – úsměv jí mizel z tváře ve chvíli, kdy otevřela dveře svého pokoje. Nahradila ho melancholie, kterou, zdálo se, nevyléčil spánek ani slunce deroucí se ráno do pokoje. Pozoroval ji za dne, když chodila mezi lidmi; usměvavou, hrdou, zářivou. Ale ta záře pohasínala, sotva se ocitala sama. Odkládala ji jako špatně padnoucí plášť.
V noci seděl na své hlídce, oddělen od její ložnice jen tenkou stěnou, a slyšel noční můry, které se jí plížily po pokoji. Ty nedovedl zahnat zbraní a nevládl moudrostí slova, které by snad mohlo ulevit. A i kdyby, propast mezi princeznou a strážcem byla příliš veliká.
Opřený o kolena, se rty rozkousanými do krve, poslouchal její slzy ve tmě.

Závěrečná poznámka: 

* To zní nechutně, co? Ale vážně se to tak dělalo, je to takový předchůdce nafukovacích balonků. Děti pak běhaly s nafouklými měchýři v jedné a klacíky v druhé ruce a snažily se ostatním ten měchýř propíchnout.
A to počkejte, až vám jednou řeknu, co znamená "ententýky dva špalíky". :D

Komentáře

Obrázek uživatele Aveva

Chudinka malá :o(
A teď to dopověz s těma špalíkama! ;o)

Obrázek uživatele kytka

Jo! To se nedělá, takhle to nakousnout! :-)

Obrázek uživatele Wee-wees

Tak já vám to pod příští kapitolou prozradím. :)

Obrázek uživatele kytka

Dneska mě to úplně nadchlo. Strašně se mi líbí to přirovnání s měchýřem, poslední věta a zmínka o poslouchání plížících se nočních můr.
A tiše doufám, že by tu mohla snad vzniknout romantická linka.

Obrázek uživatele Wee-wees

Páni, díky. :)

Obrázek uživatele Aries

To poslouchání nočních můr se mi líbí nejvíc. A ty dva špalíky by mě teda taky dost zajímaly

Obrázek uživatele Wee-wees

Děkuji; dozvíš se. :)

Obrázek uživatele Tora

Hezké.Libi se mi, jak je strážce všímavý. Oni si to páni mnohdy vůbec neuvědomovali, co vše jejich sloužící na ně ví... A špalíky mě zajímají též.

Obrázek uživatele Killman

Nemá to lehké, ale to se dalo čekat. Teď spíše jestli bude strážce dost ostražitý i navenek...

Obrázek uživatele neviathiel

To je působivý.

-A A +A