Děsivá noční můra pana T.

Obrázek uživatele strigga
Fandom: 
Drabble: 

Sluníčko kreslilo úsměvy na tváře kolemjdoucích; rozhodl se, že si udělá pěkný den. Popojel tramvají, prošel se přes Nový svět, kolem Lorety, přešel nádvoří, nakoukl do svatého Víta. Koupil si trdelník a dolů to vzal zahradami.
Domů jel autobusem, stavil se v oblíbené kavárničce. Posilněn sklenkou latté si přivolal výtah, vyjel mahoru, přivítal se se svou krásnou ženou. Navečeřeli se, pomilovali se jen tak, na pohovce. Takhle by mohl žít pořád...

Byla sobota 20. dubna, první den svátku Pesach. Pan Moše Telermann, ortodoxní žid, se zbrocen potem probral ze strašlivé noční můry, v níž si odepřel vstup do království nebeského.

Závěrečná poznámka: 

Já se omlouvám, nemohla jsem odolat :)) pro vysvětlení - neodpustitelných hříchů je tam, ač to tak nevypadá, celkem dost. Některá ortodoxní hnutí totiž dodržují šabat velmi přísně. Chronologicky tak pan Telermann neměl jet tramvají (elektřina - zapalování ohně - zakázáno), nakukovat do sv. Víta (vstup do chrámu jiného náboženství - zakázáno), kupovat si trdelník (není košer, navíc o Pesachu se zapovídá zjednodušeně řečeno cokoli kynutého), jet autobusem (zapalování ohně), pít latté (nekošer mléko nejasného původu plus sklenka, které se nejspíš už něco nekošer dotklo), jezdit výtahem (elektřina) a milovat se se ženou jen tak (nedělila je od sebe žadná látka).
Díky manželovi za to, že mi pomohl sesbírat různé zákazy a příkazy, jež skutečně dodržují někteří z turistů, které po Praze provádí. Jejich způsob života mě někdy doslova fascinuje. :D Ovšem ráda bych podotkla, že to nemyslím nijak zle :)

Komentáře

Obrázek uživatele Tora

Jo, o tomhle jsem už taky párkrát slyšela, jak je to někdy s turisty v hotelech všelijaké.

Obrázek uživatele strigga

Tak tihle zrovna většinou bydlí v tom jediným pražským hotelu, kterej je jim přímo uzpůsobenej - má například výtahy, co zastavují v každým patře samy a host tak nemusí mačkat čudlíky (což už jim nevadí), samozřejmostí je košer strava, hotel má dokonce i vlastní malou synagogu. Jen se prostě nesměj ubytovat jinde, nebo teda směj, ale jsou tam pak dost nešťastní. :)))

Obrázek uživatele Tora

jo, o tom jsem už taky slyšela. Ono je to takové strašně zvláštní, že někdo pořád ještě lpí na všech těchto detailech. Nevím, jestli je to dobře nebo špatně, ale zvláštní mi to připadá.

Obrázek uživatele neviathiel

Ty jo, to koukám. A že se o tom tolik nemluví o ortodoxních muslimech. Asi protože je to židovská konspirace není dost skandální :-D

Obrázek uživatele Aveva

Já čekala jakou úžasnou pointu to bude mít a nebyla jsem zklamaná!
Mám ráda tvůj smysl pro humor :o)

Obrázek uživatele strigga

Jé, děkuju! To mě moc těší :) taky mam ráda tvůj smysl pro humor, ti zombíci posledně byli skvělí! :D

Obrázek uživatele Profesor

Teda, tohle je poněkud drsné, řekla bych. Ale drabble je hezké.:-)

Obrázek uživatele strigga

Pravda, beru to jako takovou malilinkou osobní odplatu za to, jak mi občas trápěj manžela. ;) Ale nic horšího už neprovedu, slibuju. :D

Obrázek uživatele Profesor

Já myslela ty jejich příkazy a zákazy. S těmi bych žít nechtěla.
Tvé psaní je v pohodě.;-)

Obrázek uživatele strigga

Uf, tak to jsem ráda :D pardon, trochu u toho usínám. A souhlasím, taky bych s tím nechtěla žít, myslím, že by mě do týdne kleplo :)

Obrázek uživatele Hippopotamie

A jéje, 613 přikázání :)
Krásný nápad a krásně zpracováno!

Obrázek uživatele strigga

Děkuju moc! :)

Obrázek uživatele Blanca

Nápad krásný, zpracování také. Jen tedy pokud vím, tak jezdit tramvají a autobusem, pokud je neřídí, nebo v nich nemusí něco dělat (mačkat tlačítko zastávky na znamení, asi) mohou, protože ten oheň nezapalují oni. Od toho jsou "šábes-gojové" ;) Jediné, kam by se nemělo o šabatu žádným dopravním prostředkem, je synagoga (tu mají mít tak blízko, aby do ní mohli dojít pěšky v rámci limitů na počet kroků). Což mě tedy přivádí k tomu, že v první řadě ta procházka přes Hradčany a Malou Stranu by byla porušením toho předpisu o počtu kroků :D

(A letos je první den Pesachu už pátek 19.4., ale to už je maličkost)

Obrázek uživatele strigga

Tyjo, tak zas tak nastudovaný to nemám :) vím to jen z doslechu pres manžela. Nicméně pravidla nepravidla, někteří ti lidi (provádí Izraelce) fakt odmítají jezdit busem i tramvají, dopravujou se k Hradu, kde začíná prohlídka, pěšky a dost zdržují celou skupinu, protože vždycky dojdou pozdě. :D Ono mně z toho vyprávění přijde, že v těch pravidlech sami často nemají moc jasno a během prohlídek se stihnou pětkrát pohádat, co vlastně můžou a co ne. :D Každopádně postřeh s počtem kroků je super a díky za výklad :) jo a o začatku Pesachu vím (manžel ho částečně slaví), ale nebyla jsem si jistá, jestli se to počitá jako první den, když to začíná až večer. Tak jsem radši šalamounsky nenapsala rok, aby to mohlo být jakože kdykoliv. :D

Obrázek uživatele Blanca

"Rabí, rozsoudějí nás. Co je pravá víra našich otců? Já tvrdím, že žalm 127 se má recitovat vestoje!"
"Recitovat žalm 127 vestoje není pravá víra našich otců."
"Pak tedy mám pravdu já a žalm 127 je třeba recitovat vkleče!"
"Recitovat žalm 127 vkleče není pravá víra našich otců."
"Rabí to ale nedává smysl. Jak to tedy má být správně? Přece se o jeden blbej žalm nebudeme hádat celej den!"
"Hádat se o jeden blbej žalm celej den, to je pravá víra našich otců."

Takže asi tak ;-D

Ne, nemají v tom jasno a občas je dost smutné je pozorovat. Ale chápu, že pro průvodce to musí být hrozně na hlavu.

S tím večerem - seder se oficiálně jí první (nebo první a druhý) den toho svátku. Ale máš pravdu, že den začíná západem slunce, takže technicky vzato už to může v tomto případě být součást šábesu.

Obrázek uživatele strigga

:D Ten je výbornej, ten s dovolením přečtu doma! A moc děkuju za dovysvětlení, když v tom mají hokej oni, co teprve já :D

Obrázek uživatele Hippopotamie

Ano, přesně tak, je to moudrý rabín :)
Ale Židé jsou národ vykladačů, oni to zvládnou ...

Obrázek uživatele neviathiel

Koukám, že mít ve skupině turecké židy a turecké muslimy, kteří se celou konferenci hádali během coffe breaků, zda jsou turečtí [cokoliv] nebo Turci, je ještě čajíček.

No ještěže to byl jenom sen, takové zvrhlosti!
(A já si pořád říkala, kde je fronta u vstupní kontroly, tak tím je to vysvětlené.)

Obrázek uživatele Terda

Výborné. A děkuji za vysvětlivku. Sice jsem tušila, že v tom bude něco takového, ale třeba to se zapalováním ohně je pro mě úplně neznámá informace.

Obrázek uživatele wandrika

Niekedy sa pravidlá vymknú spod kontroly a tak trochu prerastú nad hlavu. Vďaka za zaujímavé drabble!

Obrázek uživatele Faob

Parádněs to sesbírala, díky za rozšíření obzorů! (A podalas jemně, nenápadně, klobouček!)

Obrázek uživatele Arenga

Jo, jednou jsem četla obsáhlý návod, jak košerizovat mikrovlnku, nejlépe pokaždé, když člověk nemá dvě oddělené, a byla jsem tak strašně ráda, že takových pravidlech nežiju...

Obrázek uživatele Remi

Pamatuju si z nějaké prohlídky v muzeu, kdy mě naprosto šokovalo, že hřích by byl třeba v danou dobu si v domě rožnout. Asi bych takhle nezvládla žít. ;) Ale drabble super!

Obrázek uživatele strigga

Mockrát vám všem děkuju! Omlouvám se, odpovídání na každý komentář je letos nějak nad moje síly, ale moc si jich vážím :) a souhlasím s vámi, taky bych tak nedokázala žít, být svázaná tolika nejrůznějšími pravidly (a ještě se o nich neustále dohadovat, žejo :D).

Obrázek uživatele Julie

Nejak si nejsem jista, jestli je to vtipne nebo smutne. Ale kazdopadne je to moc dobre napsane.

Obrázek uživatele Tajiš

Skvělé zpracovani!

Obrázek uživatele Lejdynka

To je naprosto skvělý!
Zeptej se muže, jestli už se mu taky stalo, že přišli ortodoxní Židé a nemohli zaplatit za prohlídku, protože šabat? :D (Ale vzala jsem je sebou i tak, protože co chudáci ten den vůbec můžou, žejo.)

Obrázek uživatele strigga

Stalo. :D Ale většinou to nějak platěj předem nebo nechávaj s předstihem v pátek na recepci v hotelu, kde to potom průvodci někdo předá, nebo jak že to je. To je hrozně milý, žes je vzala :)

Obrázek uživatele Lejdynka

Jo, tak to je vlastně dobrý. Já jsem provázela v organizaci, která jela jenom na dýškách, takže co jsem nedostala od turistů do ruky, to jsem neměla. Ale tak co, já ráda dělám lidem radost, takže mi to nevadilo, a napsali mi aspoň krásnou recenzi na naše stránky na TripAdvisoru :)

Obrázek uživatele Zuzka

Mně se to stalo v Zahradách, odmítli zaplatit vstupný. Jedni z nich ale přistoupili na vyjednávání a nakonec zaplatili kartou.

Obrázek uživatele Lejdynka

Tak karta nejsou peníze, žejo, takže by s tím fakt neměli mít problém.
Ale taky vnímám jako rozdíl, když mi to ten dotyčný řekne a mile se zeptá, jestli bych i tak nebyla tak hodná a nevzala je na prohlídku, a když odmítá zaplatit, i když to jinak nejde.

Obrázek uživatele Zuzka

No to je tedy síla! Já jsem čekala nějakou takovou zákeřnost :D
Ortodoxové to mají těžký.

Obrázek uživatele Skřítě

Pobavilo :-)

Obrázek uživatele neviathiel

Mně se jednou zdálo, že těžce porušuji dietu a zase mi ráno bude špatně... naštěstí jen zdálo, ale bylo to pěkně živé!

-A A +A