Dokud nás býk nestmelí

Obrázek uživatele Faob
Úvodní poznámka: 

Úryvek z románu.

Drabble: 

Tísněn, vzpomněl Řím na výtečného válečníka Eustacha, povolali, vojenské tažení stmeluje rozmetané: šťastně spolu – dospěvší bratři, prošedivělí rodiče – však není happy endem, ale nadechnutím k poslednímu svědectví. S poctami přijatý vítězný velitel odmítne modloslužebničit pohanským božstvům; pro křesťany přežranou dravou zvěř moc šlachovitý; nakonec s rodinou pozřen a usmažen rozžhaveným kovovým býkem (ne nepodobným otci Mínotaura a oplodniteli Pásifaé), přímluvce klempířů.

Uměřená, nanejvýš v rozkoších vypjatá elita říše nechápavě kroutí hlavou, Plinius mladší si odplivne: Co je to za Marťany, že si tak libují v martyriích?

„Okouzlující idioti!“ nenamítne markýz de Sade, ještě na houbách. Narodí se do jiné doby.

Závěrečná poznámka: 

Omlouvám se všem unaveným čtenářům, ale kdyby náhodou někoho zajímaly osudy svatého Eustacha před jejich vyvrcholením, nechť čte tu:
Nesvatý pohan Placidus, nadějný římský vojevůdce a jediný ženáč mezi čtrnáctkou, jako šťastný otec dvou synů a pilný kupitel statků vezdejších nezdráhal se potírat v zárodku nové, v očích zámožné etablovanosti bláznovské paradigma Hospodina spodiny; z dobře, ba výtečně našlápnutého vytržen Ukřižovaným mezi parožím štvaného jelena, budoucí patron myslivců, po vzoru Šavla stává se Eustachem, netuše. Šklíbí se totiž starý žalobníček, jo, jo, Jób, toho jsem podcenil, co však tyhlecty konvertitní rychlokvašky? Umírá služebnictvo, hynou domácí zvířata, hoří obydlí, nemoci a zloději rozmetají nashromážděné, egyptské rány budí zášť okolí: kdo by chtěl být sousedem prokletí, té nakažlivé choroby? Vyhnán, hledá práci, živíš-li, musíš dostát; cestuješ-li, potkáš živly: neustrne se kapitán lodi nad uprchlíkem a jako samozvaný exekutor zabaví k chlípné zábavě ženu; spikne se příroda a Eustach v bezmocném objetí dravé řeky obrán lvem a vlkem o oba potomky. Neklne, nerve vous, neodpadá ulovený lovec, cos dal, Pane, vzals: výhled postkristovského Joba se klne nad obzor tutajší: nech na kost ohlodaného velblouda prokmitnout uchem jehly! Ještě nepřišla tvá hodina, Eustaše, a jiný tě přepáše, nenechám triumfovat svou opici; až do smrti není konec zkouškového, Eustachu, neobětovaná bolest za sebou noří do strachu před budoucí.

Komentáře

Obrázek uživatele Aries

To bude asi chtít ještě jedno kafe

Obrázek uživatele KattyV

Já neměla ještě ani jedno. Jenom nevím, zda na něho nemám moc rozkolísaný žaludek. Brr, tyhle počátky plné čtvrcení a pálení...

Obrázek uživatele Tora

Jestli si dobře pamatuji, tak ten, kdo toho šíleného býka, co v něm vařili lidi, nechal zhotovit, v něm taky skončil.
Takhle by to mělo dopadnout se všemi, co na lidi vymýšlejí ty šílené tortury. Mělo by se jim to vrátit jak bumerang a ochutnat vlastní medicínu. Třeba by to ty další přešlo, kdyby se to stalo pravidlem.

Obrázek uživatele KattyV

Ať se tobě stane, co činíš jiným.
Jo. Naprostý souhlas.

Chtělo by se mi souhlasit. Blbý je, že mně je z toho tak nanic, že nejsem schopná to přát doopravdy snad nikomu. Ale je pravda, že pro stvůry je humánní trest málo.
Jinak, s tím býkem, to fakt? Já si vzpomínám na jednoho, co měl takové choutky, ale to bylo ještě dlouho před křesťanstvím.

Obrázek uživatele Faob

Je to fakt, resp. legenda to má... Jinak rozumím rozhořčení nad některými vynálezci, ono kdyby kdekdo - od filosofů přes vynálezce po politiky a revolucionáře - byl postaven před důsledky svých výtvorů, bylo by na světě minimálně opatrněji, nicméně i ono původně humánní "oko za oko, zub za zub" (které bránilo neadekvátním pomstám) bylo posléze opuštěno jako nikdy nekončící kolotoč násilí...

Popravdě ani já tu zálibu v příšerných popisech všemožného mučení moc nechápu. Ale já nechápu ani oblibu surovostí a mučení ve filmech, o veřejných popravách v minulosti radši nemluvíc.

Obrázek uživatele Faob

Rozumím Ti a souhlasím, díky.

Obrázek uživatele Arenga

No. Dost hutný text na konec dubna. Ale pointu chápu, takže dobrý :-)

Obrázek uživatele Faob

Jsi zlatá, díky!!!

-A A +A