Ve spárech Raků - XV.

Obrázek uživatele Bídák
Úvodní poznámka: 

Patnáctá část

Kapitola: 

Zapadnout mezi štamgasty u Bídáka nebyl vůbec problém. Stačilo sem tam někoho pozvat na pivo a hned byl Dryn jejich nejlepší kamarád. Sice to znamenalo mluvit o sobě, ale díky velmi dobré paměti si dokázal pamatovat vše, co si o své minulosti vymyslel. Jediné, o čem odmítal mluvit, byla ztráta nohy. A vzhledem k tomu, že bylo na první pohled jasné, že jde o čerstvou věc, nikdo se v tom zbytečně nešťoural.

Pomalu po večerech sbíral informace o životě na severu. Zaujalo ho, jak se všichni neustále zmiňovali o bývalém vyhazovači. Evidentně byl ten chlap jejích přítelem, a i když by to nepřiznali, scházel jim. Jediný Bídák neměl problém to říct přímo.

„Jasně, že tu chybí. Dokud tu byl Hora, nemusel jsem si špinit ruce a vyhazovat ty pobudy sám,“ rozčiloval se ve chvíli, kdy od sebe odtrhával dva peroucí se cotase. „Ještě jednou a zařídím, že vám v pevnosti celej měsíc nikdo nenaleje!“ prohlásil a cotasové se rázem uklidnili.

„Vypadá to, že na tu práci nepotřebuješ. Mají z tebe stejně respekt,“ prohlásil Dryn a naznačil, že by si dal další pivo.

„Respekt možná mají, ale stejně bych byl radši, kdyby jediný náš kontakt byl ve chvíli, kdy jim dávám pivo a beru si od nich prachy,“ pokrčil Bídák rameny a podal Drynovi nový korbel.

„No a co se s tím chlápkem stalo? Vyrazil za dobrodružstvím? Už ho přestal bavit poklidný život?“ zasmál se Dryn. Stačil však pohled na Bídákovu vážnou tvář, aby pochopil, že to nebylo vhodné.

„Buď rád, že tu Hora není a neslyší tě. Je sice extrémně klidný člověk, ale tohle by asi v klidu nevzal,“ zavrčel Bídák a šel roznést půllitry.

„Koukám, žes nasral Bídáka. To ste dlouho kámošema nezůstali,“ ozval se mu za zády Kruege. „Cos mu udělal? Chtěls pivo na účet podniku?“

„Evidentně jsem si blbě rejpnul do bývalého vyhazovače. Všichni jste tu říkali, jak miluje sonety, tak jsem si myslel, že to byl nějakej rádoby vzdělanec, co zatoužil po dobrodružství,“ odpověděl Dryn.

„Ty vole! Hora si užil dobrodružství až až. Ti to nikdo neřekl? Jako malej přežil řádění Raků. Kdyby v životě nezažil nic horšího, než špatný počasí, vůbec by se nezlobil.“

Dryn překvapeně zamrkal. Aniž by se snažil, dostala se mu informace o jeho cíli doslova na stříbrném podnose.

Takže se jmenuješ Hora, pomyslel si. No, už jen zjistit, kam že ses to zmizel.

Komentáře

Obrázek uživatele Tora

No vida, to měl štěstí. Tak teď trocha té diplomacie... nebo alkoholu...

Obrázek uživatele Bídák

Špetka prvního, hektolitry druhého.

Obrázek uživatele Killman

Je vida, že když chceš informace, musíš do hospody.

Obrázek uživatele Bídák

Přesně!

-A A +A