Slavné i zapomenuté

Úvodní poznámka: 

Pořád se mi nepíše nejlíp, ale nějak to snad půjde.

Drabble: 

Kdo by netoužil uniknout přeplněnému rozpálenému městu i nesčetným starostem s prací. Málokdo si ale tohle přání splnil tak, jako bohatí Benátčané minulých dob.
Ve venkovských vilách plynuly dny poklidně. Elegantní vzdušné budovy chránily před horkem, zahrady lahodily oku. Malby s mytologickými výjevy i sochy bohů a nymf v parcích navozovaly iluzi vysněného ideálního světa.
Vzniklo jich mnoho, jedna krásnější než druhá. Stále poskytují hezké chvíle nesčetným návštěvníkům.
Jedna však už neslouží nikomu. Nenápadná ušlechtilá bílá budova blízko silnice. Okna jsou prázdná, zahrada zpustla. Jen sochy ve vysoké trávě ještě pohlížejí přes vodní příkop na pocestné, směřující za zajímavějšími místy.

Závěrečná poznámka: 

Renesanční venkovské vily od architekta Palladia v Benátsku jsou opravdu skvost. Zmíněná opuštěná vila (dříve majetek rodiny Valmarana, ale neplést se slavnou vilou téhož jména) se nachází na předměstí města Vicenzy (které je samo o sobě nádherné), asi už je to jedna přes počet, navíc nešťastně umístěná u silnice, takže o ni není zájem. Na tu zarostlou zahradu s roztroušenými sochami je opravdu zvláštní pohled.

Komentáře

Obrázek uživatele kytka

Tohle se ti moc povedlo. Takové nostalgické to je.

Děkuju moc.

Krasosmutné

Dík, Peggy.

Obrázek uživatele Aplír

Pěkné.
Chátrající domy to je tak smutné jako chátrají lidé.

Děkuju. Asi jo. Rozhodně je mi jich velice líto.

Obrázek uživatele Terda

Krásné.

Děkuju.

Obrázek uživatele Regi

Je zajímavé, jak jsou ruiny mnohdy nostalgicky krásné. Moc hezké drabble.

Je jich škoda, a přitom mají svůj půvab. Moc ráda bych se courala po té zarostlé zahradě.

Obrázek uživatele Tora

Krásné. Je mi líto, když chátrají krásné domy.

Děkuji moc.

Obrázek uživatele galahad

Tá atmosféra na začiatku pripomenula pikniky v Prahe. Vždy je teplo a chodíme po rozličných záhradách, pochopiteľne vám to tam nechátra :)

Škoda vily.

Jé, to je zajímavá asociace. A těší mě, že Praha tak působí.
ono tam toho dřív chátralo moc. Teď se většina pěkně opravila, bohužel se zas kvůli tomu zatarasily leckteré dvorky a průchody. A ze zámečku v lesíku nedaleko od nás je taková snobárna a obehnali si tam drátem rybník, na kterém se dřív pěkně bruslívalo.

Obrázek uživatele Faob

Zajímavé a rozšiřující obzory, díky! (A vnitřně mě hřeje, žes mezi fandomy zařadila i "něžnou realitu" - tu jsem kdysi založil...)

Děkuji. nojo, to založil ten druhý, o kterém jsem tehdy ještě nevěděla, že jsi to ty. Tady nebylo moc jasné, do jakého pytle to vlastně zařadit, a fandom Realita se mi moc nelíbí. Ona je v tomhle případě vlastně něžná i krutá.

Obrázek uživatele Saphira

To je krásné :) miluju příběhy umístěné do Benátek

Děkuju moc za krásný komentář.

-A A +A