4. Tak dlouho se jezdí s oslem do Čech …

Obrázek uživatele gleti
Kapitola: 

Místo, aby rozjímala nad dnešním úryvkem písma, pokračovala Eliška ve čtení sestřina dopisu.

…návrat domů byl stejně dramatický jako náš odjezd. I když zpočátku to tak nevypadalo. Pár dnů po vánocích jsme na sáňky tažené oslíkem naložili skromný majetek novomanželů a vyrazili. Až k hranicím Čech to celkem šlo. I když nevím, co je horší. Zda prosincové plískanice plné sněhu a deště, které nás provázely před třemi roky, či krásné, ale mrazivé dny, kdy se nad námi klenula nádherně modrá obloha a cestu lemovaly stromy pokryté zledovatělým sněhem jiskřícím na slunci.
Poštěstilo se nám každou noc sehnat nocleh, i když jenom v herberku, nebo na lavicích vesnických hospod. Hlavně, že jsme měli střechu nad hlavou a mohli si odpočinout před dalším putováním.

Čechy se s námi loučily hranicemi obětovaných, stejně tak nás i přivítaly. Už jsme se nemohli spoléhat na pomoc místních. Na rozdíl od předchozí cesty, kdy o nás pečoval Theofil, tentokrát jsem musela přiložit ruku k dílu já. Nebyla jsem tak unavená jako Theofil, protože jsem se většinu cesty vezla na saních, zatímco on vedl oslíka. A tak jsem se starala o oheň a vařila. Naštěstí jen kaši k sušenému masu. Víš, že mám v klášteře pověst, že dokážu spálit i vodu. Ale zvládla jsem to.

Zdálo se, že nám vše vychází. Bohužel jsme se mýlili. Kousek před Tachovem nás přepadla královská hlídka. Někdo Theofila udal. Strhli ho na zem a kopali a mlátili. Ani to mu však nezabránilo, aby mě chránil.

Bez přestání volal: „Nechte dívku na pokoji, je králova kmotřenka! Utečte slečno!“

Chtěla jsem ho poslechnout, ale než jsem stačila zareagovat, nejbližší rabiát mě omráčil….

Právě v té nejděsivější situaci ji vyrušilo převorčino bušení: „Sestro Eliso, zhasnout a spát!“ Neodvážila se protivit.

Komentáře

Obrázek uživatele Killman

... až se ucho utrhne. Ale komu - oslu nebo oslovodiči?

Obrázek uživatele kytka

Oj, taky mohla převorka přijít o pár chvil později ;-)

Obrázek uživatele Arenga

Teda, ta si vybrala chvíli, kdy přijde bušit!

Obrázek uživatele Finde

:-D

Obrázek uživatele mila_jj

Tak tomu říkám příchod v nesprávnou chvíli. Jsem napnutá jak kšandy a musím to týden vydržet.

Obrázek uživatele Regi

My jak my, ale jak musela být napnutá Eliška. Řekla bych, že celou noc nemohla pořádně spát, když čekala na denní světlo, aby mohla pokračovat ve čtení.

-A A +A