Nejlépe chutná za studena

Obrázek uživatele Šmelda
Úvodní poznámka: 

To malebné jsem si vzal hodně doslova, pokud to neuznáte, zcela to chápu:)

Fandom: 
Drabble: 

Když uslyšel slovo nevinen, ulevilo se mu tak, jak se může ulevit jen člověku se špatným svědomím. Od soudu odešel s úsměvem na tváři, a na tu její brzy zapomněl.

Co provedl, ji navždy poznamenalo.
Pomstím se
Kdyby se narodila o čtyři sta let později, všechnu svou energii by přenesla na plátno, na kterém by zanechala stopy od letících barev vržených v bezmocném vzteku.
Pracovala jinak.
Pomstím se.
Postupovala systematicky, tak jak se to vždy učila. Všechno bylo propočítané, naplánované. Zosnované.
Nikdy jeho tvář nezapomněla, a teď ji zas jednou viděla před očima. Ležela v kaluži krve.
Na jejím plátně.

Závěrečná poznámka: 

Inspirací mi byl příběh tohoto obrazu od italské malířky Artemisie Gentileschi, kterou navzdory tomu, že byla žena, přijal do učení malíř Agostino Tassi, který Artemisii pravděpodobně znásilnil, ale u soudu byl shledán nevinným. Artemisia Gentileschi, bezesporu nadaná a pokořená, se rozhodla, že se svému bývalému učiteli pomstí.
A místo aby sháněla muže, kteří by se jí zastali, nechala svou pomstu uležet a namalovala obraz.
Obraz starozákonní, téma docela tradiční, židovská hrdinka Judita stínající Holoferna s dopomocí služky. Tam, kde Caravaggio maluje falchion hladce se zakrajující do krku, ze kterého vychází paprsek krve, maluje o dvacet let později Artemisie obraz muže ležícího na zválené a zkrvavené posteli se zvrácenýma rukama a zkrouceným krkem a tváří bledou v agonii. Muž má tvář Agostina Tassa, a Judita má tvář Artemisiinu

Komentáře

Z toho až mrazí

Obrázek uživatele Aries

Zírám

Obrázek uživatele Giles Rigby

Nadaná autorka, nehezký příběh a krásný drabble.

Obrázek uživatele Kleio

wow!

Obrázek uživatele Faob

drsné, umně napsané, zajímavé převelice!

Obrázek uživatele Arenga

Vynikající! Díky!

Artemisia musela být nějaká ženská. A musím říci, že mi ta její Judita přijde o dost lepší než Caravaggiova. Sice je samozřejmě Caravaggio jinak borec, ale ta jeho Judita je podle mého velmi subjektivního názoru taková křehotinka, že se až divím, že se jí to vůbec povedlo useknout... to tahle fakt vypadá jako silná a ke všemu odhodlaná.

Obrázek uživatele Šmelda

Mám z toho úplně stejnej dojem:)

-A A +A