Rhui ylynd Morgoth

Obrázek uživatele Sothis Blue
Úvodní poznámka: 

Org: Bodovat nemusíte, ale nekomentujte.

Čtenářské komentáře naopak potěší.

Drabble: 

Chci jen něco na procvičení jazyka – nejlíp lyrickou poezii.
Pak mi ale padne do oka svazek, který někdo neuklidil.
Rhui ylynd Morgoth.
Zlehka listuji stránkami. Navzdory názvu se kniha zdá být zpracovaná celkem dobře – je tu podrobná kapitola o pavoucích, další o pterách, následují draci, vrrci… Prostředí, potrava, chování, doplněno výstižnými rytinami.
A pak…
Orchoth.
Podle autora jsme čímsi na pomezí zvířete a vtěleného zla. Neznáme soucit, sounáležitost, neznáme žal ani lásku. Jediným cílem našeho bytí je zabíjet, ničit a zraňovat. Jsme vředem na tváři světa, je nutné vybít nás do posledního.
,,Příšerná kniha,“ pokývne Grûkh svojí podlouhlou poloelfí hlavou.

Závěrečná poznámka: 

Doufám, že jsem ten název za pomoci Parf Edhellen a Summary of Sindarin Grammar trefila dobře.
(Nebo jste si mysleli, že vám to přeložím zpátky? E-eh, nepřeložím...)

Komentáře

Obrázek uživatele Aries

to je kánon? Myslím skřety zařazené mezi vrrkama a podobnou havětí

Obrázek uživatele Sothis Blue

Podobně jako třeba ty vrrky je vytvořil Melkor (= Morgoth = Durbî*) z jiných, ,,čistých", již existujících tvorů. Vrrci jsou ,,zkažení" vlci. Skřeti jsou ,,zkažení" elfové.
Zásadní ideová potíž, kterou s tím mám, je, že Tolkien používá křesťanskou teologii o nesmrtelný duši pocházející přímo od hlavního Boha (jmenuje se Eru, nebo taky Ilúvatar), kterou mají elfové i lidi. (Ale třeba trpaslíci ne, protože ty stvořil Aulë, čili jeden z Valar. Valar jsou něco mezi andělama a polytheistickým panteonem. Melkor je taky Vala, ale protože je zlej odpadlík, neumí tvořit, jenom pokřivovat.) No a mně nedává smysl, aby Melkor dokázal Ilúvatara v zásadní otázce koruny stvoření přetlačit. Tudíž skřetům musí podle mě nutně duše normálně zůstat. Tolkienovy postavy ovšem něco takovýho ani nenapadlo napadnout. (Tolkiena prej jo, ale mám dojem, že asi až po napsání Pána prstenů. Tvrdili mi různí lidi, že v nějaký soukromý korespondenci a poznámkách o tom uvažoval, ale v díle se to neprojevuje. Tam o nich fakt píše jako o havěti.)

* Melkor je původní jméno, Morgoth je elfská přezdívka vytvořená Tolkienem, Durbî je skřetí přezdívka, kterou jsem spáchala já.

Obrázek uživatele Aries

Jo, díky, chápu

Obrázek uživatele Sothis Blue

mně přišlo, že to popisuju dost zmateně. Jestli není účelem jenom to, abych zmlkla, tak obdivuju tvoji schopnost pochopit nesouvislej text.

Obrázek uživatele Aries

ne, já jsem to prostě chtěla vědět, protože když je to tak už v originále, tak drable vyznívá ještě o dost silnějc. Je dobrý, ale já už byla včera tak umlácená, že se po mně nemohly chtít žádný duchaplnosti

-A A +A