Dobrovolník

Úvodní poznámka: 

No, věda...

Drabble: 

„Tření?“
„Hlad?“
„Jídlo?“
„Tření?“
Rozhodně se nepovažoval za znalce lidských výrazů, konec konců během svého lososího života žádného člověka ani nespatřil. Tím spíš mu tahle posmrtná brigáda připadala divná. Ležet v tunelu a hádat, na co myslí někdo na obrázku, podle toho, jak má nakrčené nozdry a skřele – taky vám to přijde divné?
Ale byl to svědomitý losos, odhodlaný přispět do pokladnice vzdělání, seč mu bude mozek stačit. Jednou si ho vybrali, tak bude hádat. Jako živý nemohl, tak mrtvý musí. Lososstvo na něj bude hrdé.
Kdyby věděl, jak s jeho snahou naloží, dal by přednost rozporcování do kvalitního suši.

Závěrečná poznámka: 

V roce 2009 vědci z americké Dartmouth College provedli žertovný kontrolní experiment - podrobili funkční magnetické rezonanci mrtvého lososa, jemuž během testu ukazovali obrázky lidí v různých situacích a ptali se ho na jejich emoční rozpoložení. Signál z mozku mrtvé ryby měl být samozřejmě čistá nula - jenže nebyl. Výsledný obraz ze skeneru fMRI se totiž skládá z řady prostorových obrazových bodů a o tom, zda se každý z nich rozsvítí, nebo ne, rozhoduje software, který hledá užitečný signál na pozadí šumu - náhodných proudů, jejichž zdrojem je i sám skener. "Kdybych se chtěl zesměšnit, mohl bych na základě výsledků tvrdit, že mrtvý losos pozná, jakou mají lidé náladu," řekl tehdy časopisu Wired věděc, který taškařici vymyslel.

(UHLÍŘ, Martin. Řeknu ti, na co myslíš. Respekt. 2017, 2017(13), 59-63.)

Aktualizace: doplněn vynechaný kus citace pro větší jasnost.

Komentáře

Obrázek uživatele Faob

Neuvěřitelné... "Pavědecké" ze strany vědců je to dle mého názoru hned ve dvou směrech: jednak trochu nejapný žertík, druhak - což je možná horší - po tom dál nešli... Vždyť: já nevím, ale když něco má být, a není, pak se možná v něčem fatálně pleteme. Drabble moc zaujalo!

Obrázek uživatele Aries

Oni zjistili, že ten přístroj předává signál, ačkoliv by neměl, zasmáli se a druhý den s tím zas normálně pracovali? A nebo nejdřív našli poruchu?

Ee... doplnila jsem vynechaný kus citace, což by mělo vnést větší jasno.
Jestli to chápu dobře, tak si zrovna tihle vědci skener půjčili jen za účelem toho lososího experimentu, protože zpochybňovali objektivitu metody.
Jinak celý článek je tady https://www.respekt.cz/tydenik/2017/13/reknu-ti-na-co-myslis?issueId=100189 , pokud by to někomu stálo za 35 Kč.

Obrázek uživatele Aries

aha, dík

Obrázek uživatele galahad

Ale to je skvelé! Také super drabble navečer :)

Obrázek uživatele wandrika

Úžasné :D Som si istá, že na neho bude lososstvo hrdé...

Obrázek uživatele mila_jj

No tak to je super článek, psaný očima lososa... nádherně sugestivní.

Obrázek uživatele strigga

:D Já bejt lososstvo, tak jsem na něj rozhodně hrdá.

Obrázek uživatele neviathiel

To je ale zvrhlý humor, a je mi to nějak podezřele povědomé... ehm

Obrázek uživatele Aplír

Sláva výběrům. Jinak mi tohle skvělé drabble uteklo.

Obrázek uživatele Arenga

Moc pěkné drabble!

-A A +A