Rozkládám si lůžko

Obrázek uživatele Sothis Blue
Úvodní poznámka: 

Org.: Nechtěly byste si opravit tu hrubku? Předtím se píše dohromady. To bolelo, muset to zakliknout špatně.

Drabble: 

Rozkládám si lůžko vedle Talimova – dohromady sešité zaječí kožešiny. Talim převazuje Burzîinu paži. Rustrigh opaluje hroty šípů; Aglûk si zašívá roztrženou suknici. Úlovek na večeři nestačí; uléháme napůl hladoví. Oheň brzy dohoří – nezpíváme, aby nás nenašli elfové.
Touláme se po lesích, protože není, kde by skřeti mohli žít v bezpečí.

Rozkládám si lůžko vedle Marisina – seržová celta, vlněná houně. Drîl ošetřuje Ghûčarovi postřelené ucho. Maris si olejuje kuši; Trumlaj spravuje rozpáranou kazajku. Úlovek na večeři nestačí; vybalíme uzené skopové. Oheň necháme dohořet – nezpíváme, elfové nás nesmějí objevit.
Patrolujeme v lesích, aby zůstalo na světě místo, kde skřeti žijí v bezpečí.

Závěrečná poznámka: 

A je to double-half-drabble, heč!

Archivní drabble: Je n'ai plus rien

Komentáře

Obrázek uživatele Aries

To se mi líbí. Vypadá to jako z deště pod okap, a přitom tam ten rozdíl je

Obrázek uživatele Sothis Blue

Celkově mi to letos furt ňák nejde, ale s tímhletím jsem docela spokojená.

může to být i jako před tím ne? je fakt že by tam musela být uvedena konkrétní situace, což nemůže, ale jinak to jde taky. ale v tomto kontextu (což znamená bez kontextu) by tam asi čistě teoreticky mělo být předtím...

Obrázek uživatele Sothis Blue

před tím úrazem nebo před tím setkáním. Ale jen tak volně ložený před tím je analogický jen tak volně loženýmu po tom (na rozdíl od po tom úrazu, po tom setkání). Z hlediska větný stavby přidáváš předložku teprve k výrazům (ten) úraz, (to) setkání, a ne přímo k zájmenu. Samostatný předtím, stejně jako samostatný potom, funguje jako spřežka vcelku. Můžeš argumentovat tím, že každá spřežka vznikla z fráze, a tudíž je to jenom příšerně archaický, ale v tom případě ať je to aspoň používaný trochu konsistentně.

Obrázek uživatele Lee

Tak oranizátorky to braly tak, jak to bylo zasláno. Možná právě pro tuhle nesymetričnost to zvolily. Navíc "před tím" může znamenat taky místně před něčím (před domem) a tedy to rozšiřuje možnosti.

-A A +A