Dny makových květů

Obrázek uživatele Alasdair MacColla
Drabble: 

Taky vás tak irituje ta všudypřítonmná žluť řepky po polích napříč i nadél naší zemí? Připadá mi vybledlá, jedovatá, pravý opak hřejivé sluníčkové žluté pampelišek, na kterou se letos moc těším. Jsem nesmírně rád když občas narazím na pole, kde nevládne tahle zpropadenost. Vím, kde má jedna pěstitelka pole máku. Když kvete, chodím se tam uklidňovat pohledem na světlé, nafialovělé květy, kývající se ve větru. Tu a tam mezi těmi květy vykukuje i jejich červená vlčí sestřička. Loni si mě jednou majitelka pole všimla a když makovice dozrály, několik mi jich s úsměvem donesla. Mám je doma ve váze stále.

Komentáře

Obrázek uživatele ioannina

Krásně chrastí. :-))
Bylo to od ní moc pěkné gesto.
Vzpomínám si, jak jsme kdysi dávno projížděli mezi poli. To tu ještě byla normální pole - obilí a v něm pár plevelů, třeba mák. A kolega z Německa, takto latiník a botanik, zastavil, vylezl na mez a kochal se. j8 se ptala proč. On na to, že tohle v Německu už nikde neuvidí, tam nejdřív tyhlety plevely zabili a teď se snaží je pěstovat uměle.

Obrázek uživatele Alasdair MacColla

Jo, doháníme západ v každém směru. :-( A ano, každý kdo se k tomu nachomýtne, má nutkání si zachrastit. :-))))

Obrázek uživatele KattyV

Je to takový zvláštně příjemný uklidňující zvuk, to makové chrastění. Mám trs okrasných máků na zahradě, loni prvně kvetly. Ale makovičky jsem si si neschovala, celé jsem je pečlivě vysypala na záhon, tak doufám, že letos vyraší a bude jich víc.

Obrázek uživatele Alasdair MacColla

Skvělé. :-)

Obrázek uživatele Tora

Mám ráda vlčí máky, co rostou tak volně ve škarpách a na krajích polí, stejně jako třeba chrpy. Mám ráda i sedmikrásky na zahradě a mít větší zahradu, určitě bych tam nechala růst luční kvítí. Jenže na tom našem malém plivátku jsem ráda, že je prostor aspoň pro nás a pro naše kočky. Máky, ty nafialovělé, vídám občas z okna vlaku, když jedu do Prahy. Ale je fakt, že ta hnusná smrdící řepka je prostě všude.

Obrázek uživatele Alasdair MacColla

Viď. Smutný pohled.
Luční kvítí je ale moc prima. :-)

Obrázek uživatele mila_jj

Taky miluji máky, máky a kopretiny.

Ta řepka - slzí kvůli ní celý národ. Část proto, že má alergii, část proto, že tuší, co ta "ekořepka" s přírodou provede :( .

Obrázek uživatele Alasdair MacColla

Strašné věci. Měli jsme tu krátce takového zeleného kolegu agitátora biopaliv a podobných věcí. Nevydržel, dostával strašnou sodu... :DD

Obrázek uživatele Aries

tak mě napadá, že jsem asi makovice dozrálé na poli nikdy ve skutečnosti neviděla

Obrázek uživatele Alasdair MacColla

Oni si to hlídají jak ostříži.

Mívala jsem řepková pole docela ráda, ale to jich nebylo všude tolik. Te´d už mi taky připadají taková jedovatá a navíc po odkvětu jsou už úplně ošklivá. A taky jsem se musela vzrostlou a k tomu mokrou řepkou prodírat cestou od vlaku, protože co komu záleží na tom, že po okraji pole vede cesta, dokonce značená, normální je přece sednout do auta. A to byl hnus, kalhoty rovnou na vyprání.
Maková pole mám moc ráda, jenže s nima skoro nepřicházím do styku. Kde jsou ty časy, kdy jsme na chatě jeli po setmění nakrást si pár makovic (zralých,s dobroučkým čersstvým mákem, žádný drogy). Moc ráda bych viděla kvést maková pole ve Waldviertlu, kde jsou celé lány a ještě mají vedle sebe růžové a tmavočervené.

Obrázek uživatele Alasdair MacColla

Naprosto vám rozumím. Nicméně ono jich je stále asi celkem hodně. Česko v produkci máku na světě vede.

Na trzích vídám mák z Vysočiny, tak možná tam.

Obrázek uživatele mila_jj

Ano, tam ještě sejí.

Obrázek uživatele strigga

To je tak nádherně klidný. A moc se mi líbí gesto té paní. Řepkový pole se mi líbí, jen když se schyluje k bouřce a visí nad ním ta těžká modrošedá nacucaná mračna, a řepka se ohýbá ve větru a do toho sem tam ještě zasvitne osamocený paprsek slunce. Aspoň jednou do roka musím někde tenhle pohled vyhledat.. ale jinak řepku nemusím. Můj pes je na ni alergický a vždycky, když do ní nevědomky vlítne a já ho nestihnu chytit, mám strach, že se už nevynoří.. a makový pole jsou hrozně krásný. :)

Obrázek uživatele Alasdair MacColla

Díky moc.

Obrázek uživatele kytka

Napříč i nadél, to je přesné.
Maková pole jsou krásná, to bez diskuze, ale mě se stejně nejvíc líbí pole, ve kterém rostou máky vlčí jako plevel spolu s chrpou.

Obrázek uživatele Alasdair MacColla

To jsou barvičky, že?

Obrázek uživatele gleti

a pak se o lidech, jako jsi ty doví kouzelnická společnost a musí rozřešit, k čemu používáte suché makovice (viz moje drabble Rozděl a panuj)

Obrázek uživatele Regi

Někdo tady psal, že se mu líbila řepková pole, když jich ještě nebylo tolik. K tomu se připojím. A Máky? Kytice vlčích máků, chrp a kopretin v keramickém džbánu - to je pro mne léto.
Moc krásné drabble :-)

Obrázek uživatele Martian

Řepka… prý když to spasou srnky, mají bolení břicha. Já z ní naštěstí jenom kýchám.

-A A +A