O osudu jednoho Anděla

Obrázek uživatele Wendyses
Drabble: 

Byl transsexuál. Nebo transvestita. Nikdo v Nicotě neznal rozdíl mezi těmito dvěma pojmy, a tak se jeho přezdívka smrštila na obyčejné Trans.
Ale on - tedy ona, promiňte - si říkala Mary Sue.
Myslela si, že je dokonalá.
Přeci jen, žena Anděl, stvoření úchvatné krásy. Nechala si narůst dlouhé vlasy, prolomila všechny předsudky, bojovala za rovnoprávnost Andělů obou pohlaví (i když se odjakživa v Nicotě vyskytovali jen mužští Andělé).
Byla dokonalá, její svěřenci ji zbožňovali a uctívali. Měla spoustu úžasných nápadů, které neustále předkládala Osudu.
Ten se jednoho dne naštval.
Zavolal si Leu.
A drahá Smrt Mary Sue ještě toho dne odpráskla.

Komentáře

Obrázek uživatele Faob

... není pro Mary Sue! O to víc začíná být zajímavý!

Obrázek uživatele Profesor

Krásné. Bravo, Leo!

Obrázek uživatele strigga

Poslyš, můžu se zeptat - tohle je tvůj vlastní fandom? Už to okukuju nějakou chvíli a přijde mi to strašně zajímavý, akorát jsem se zatím neodvážila komentovat, protože furt nevím, jestli to odněkud není.. ale je to super, a tohle drabble taky! (Co takhle úvod do fandomu? Vážně by mě to dost zajímalo :))

Obrázek uživatele Wendyses

Je to můj vlastní fandom, a abych pravdu řekla, na úvod se stále nějak chystám, jen se k tomu ještě úplně nedostala. Snad to brzy napravím. :) Moc děkuji za komentář. :)

Obrázek uživatele strigga

Budu se těšit! :)

Obrázek uživatele Charlie

What. Takže ten příběh je: byla jednou jedna "Trans" (a pro příběh není důležité, jestli crossdresser, který ujíždí na dámském oblečení, nebo žena), a ta byla odpravena, protože byla otravná a moc dokonalá? (pokud to zjednodušuji nesprávně, tak mě klidně oprav) To je teda super poselství :/ Jako z letmého pohledu do tagu fandomu jsem pochopila, že to píšeš z pohledu Smrtí, které obecně nemají Anděly rády, ale i s tímhle kontextem to pořád vyzní dost nepřátelsky. Bylo by asi lepší vyhnout se zpodobnění transgender lidí jako karikatur bez nároku na identitu, které jsou určené leda k odprásknutí...

Obrázek uživatele Wendyses

Omlouvám se, pokud jsi to tak pochopila. Proti transsexuálním lidem nic nemám, mám mezi nimi i jednu dobrou kamarádku. V tomto příběhu k tomu ale došlo z jednoho prostého důvodu - Andělé jsou prostě jen muži. A Smrti zase jen ženy, ale zároveň jaksi nejdou zabít. A tady v tomto příběhu se objevila postava, která prostě všechny začala štvát - a ne protože je trans, ale chováním, přeci jen, Osud se asi sotva nenaštve, když mu někdo začne mluvit do jeho práce. (Ale zase se musím přiznat, že jsem skoro něco takového čekala... Prostě to v dnešní době nemůže člověk zabít postavu, která má ve svých vlastnostech něco, co by ji mohlo nějak odsoudit, nehledě na to, že důvody pro její vymazání příběhu jsou vážně jiné? To by pak příběhy byly z důvodu politické korektnosti za chvíli plné jen samých Mary/Gary Sue...)

Obrázek uživatele Charlie

Obecně nemám problém ani s tím, že se v nějakém příběhu ocitne transgender postava, ani s tím, když zemře, třeba i kvůli vlastní blbosti.
Mám problém se stereotypním zobrazením. Mám problém s tím, že je tu stírán rozdíl mezi fetišem a identitou (je fajn, že jsi ten názor připsala aspoň těm postavám, ale zároveň jsi nedala té postavě "Andělky" možnost to upřesnit, a to ani z pohledu vypravěče). Mám problém s tím, že vlastně nejsou uvedeny moc relevantní důvody, proč by ji měl chtít Osud sejmout. Vypadala nádherně, bojovala za to, aby ji ostatní neviděli jako méně hodnotnou kvůli jejímu genderu, dávala Osudu připomínky, jak zlepšit situaci. To mi nepřijde jako něco, za co by si někdo zasloužil zemřít. A to i kdyby ty "skvělé nápady" byly myšleny ironicky.
Když máš v tom drabbleti někoho, o kom doslova řekneš, že je to jediný trans anděl, tak z něj trochu děláš prototyp. A když ten prototyp takhle odepíšeš, tak to pro mě z pohledu čtenáře prostě vypadá, že prototypická trans postava je v tvém příběhu otravná a zaslouží si zemřít.
Nechci se hádat o politické korektnosti ani o ničem jiném. Tvoje drabble mě vyděsilo a rozesmutnilo, ačkoliv mám dojem, že tak jsi na čtenáře působit nechtěla. Snažila jsem se vysvětlit, proč to tak může působit. Jak s tou informací ale naložíš, je samozřejmě na tobě.

Obrázek uživatele Tenny

Já jenom, víš jak hrozně tohle drabble působí, že jo? Někdo se odvážil překonat zavedené pohlavní role a být tím, kým je a za to si zaslouží umřít, protože je to "otravné"? A koukám, že nejsem jediná, na koho to tak působí. Nehledě na to, jak ta osoba byla dokonalá, pořád je tam vidět silné napojení na ten fakt, že byla transgender a proto umřela.
Zvlášť vzhledem k tomu, jak časté jsou vraždy transexuálních/transgender lidí a jak často za to vrahy neodsoudí, mi to přijde poněkud přes čáru. :(

Obrázek uživatele Faob

ale mně toto nepřipadá jako neútočné komentáře. Když se Vám to nelíbí, tak to nekomentujte. Myslíte si, že já někdy nerostu z těch stereotypů a klišé na havrany? Všem vše dobré!

Obrázek uživatele Profesor

Podpis.

Vždyť je to jen o příliš sebevědomé postavě, která si myslela, že je dokonalá a vymýšlela hovadiny, ne o její identitě.

Obrázek uživatele Charlie

ale na nikoho neútočím. Mám k této povídce výhrady, ale to přece neznamená, že by autorka nebo její tvorba obecně byla špatná.
Komentuju to, protože mi to přišlo vůči té "Trans" nefér. Vycházela jsem z předpokladu, že většina lidí považuje konstruktivní kritiku za užitečnou. Když nedošlo k vzájemnému pochopení, pokusila jsem se ještě o jedno vysvětlení, ale zdá se, že prostě nemůžeme najít společnou řeč. (což, opět, neznamená, že bych si o autorce myslela něco špatného)
Vyrozuměla jsem z předchozího, že si Wendyses negativní reakce v komentářích nepřeje. Její přání budu respektovat. S Tvou poslední větou souhlasím.
PS: myslím si, že stereotypy na havrany ty ptáky ohrožují výrazně méně, než tomu tak je v případě trangender lidí :(

Obrázek uživatele Kaisa

A já si zase říkám proč ne. Vždyť je šumák, jestli je poloviční slimák, na holky, na kluky, na zvířátka, děti, mrtvolky... A Lea je prostě Lea. Takže palec nahoru!

Obrázek uživatele Lee

Velmi zajímavý fandom a moc hezké drabble. (Stereotypy nevidím veškeré žádné. :) )

Obrázek uživatele Wendyses

Trochu mě mrzí, že se tu pod tím rozpoutala taková diskuze (a že si někdo myslí, že si nepřeji negativní komentáře - přeji, jen jsem se pokusila vysvětlit celé drabble z mého pohledu ještě jednou).
Chápu, že nerozeznávání mezi transsexuálem a transvestitou je šílené klišé a stereotyp. Jenže on je tam záměrně. Je tam proto, aby ukázal, že je to vlastně úplně jedno, kdo to je. Prostě je to nějaká postava, která byla změněna z dějových důvodů, neboť můj svět jaksi nevlastní ženské charaktery, které by se daly zabít.
A co se týče toho, že je angažovaná, atd. On je spíš problém, že ona je angažovaná tak trochu z naprosto nesmyslných důvodů. Bojuje za rovnost něčeho, co nemá smysl - ne proto, že je jediná trans, ale proto, že je vůbec jediná žena - a ona bojuje za práva pohlaví, jako kdyby se už předtím něco stalo. Je jedno, že to je v pohodě, že to funguje, že ji všichni berou - ne, musí za něco bojovat, musí být dokonalou (a ne ve smyslu toho, že je trans... ale prostě dokonalá žena, Mary Sue) a musí dávat návrhy i někomu, komu by se dávat neměly (Osudu).
Chápu, že je to originální fandom a že možná někdy sto slov nestačí - ale jak jsem již psala výše, byla zastřelena, protože je to Mary Sue. Ne protože je trans. Tečka.
(Poznámka: Mám divný a černý smysl pro humor. A ne, klidně budu psát o někom, kdo snad páchá sebevraždu. Kdybych nemohla, tak nemám o čem psát.)

Obrázek uživatele Charlie

Chápu, myslelas to dobře, díky za vysvětlení. Asi se holt neshodneme, jestli je to v tom drabbleti poznat, ale svoje argumenty v tomhle směru už jsme přednesly, takže asi nemá smysl to dál řešit. Volba tématu i jeho zpracování je samozřejmě čistě v kompetenci autora. Reakce na dílo je zase na čtenářích. U černého humoru se ta hranice vtipnosti vychytává těžko a každý ji má jinde - čím vážnější o bolestivější téma, tím je těžší tam dodat dostatek humoru, aby to fungovalo. Může tě těšit, že u většiny se ti ta hranice trefit podařila. Mě zobrazená situace prostě evokuje příliš smutné kontexty (to, že si transgender lidi zaslouží smrt, protože jsou to otravné maškary a ještě si dovolujou chtít nějaká práva, je bohužel poměrně rozšířený názor), takže holt to špatné převáží.
Omlouvám se za to s těma negativníma komentářema, koukám že to "nelíbí=nekomentuj" psal Faob. Stojíš o ně? Co jsem tak letmo koukala na tvoje ostatní drabblata, vypadají celkem fajn :)

-A A +A