Pošta

Obrázek uživatele ef77
Drabble: 

Učesat vlásky, naklepat peřiny, přečíst pohádku (o sněženkách schovaných v zimní závěji), zhasnout. Počkat chvilku na chodbě, vrátit se a zahnat noční můru. Kdo zaplaší moje pochybnosti, napadne ji maně, zatímco listuje ranní poštou. Ano, je šťastná, přesto – je to ta správná cesta? Má to tak opravdu být? Z obálky s jejím jménem vypadne bílý list, černá se na něm otisk obří lví tlapy, a ona se rozpláče, tiše a drobně, jako když na jaře prší. „Pššššt,“ manželova pevná náruč, tolik lásky v hnědých očích. „Je všechno v pořádku?“ „V naprostém,“ odpoví Zuzana, otře si oči a postaví na čaj.

Komentáře

Obrázek uživatele Doktor

Nádherné! Třeba se nakonec do Narnie dostane...

Obrázek uživatele ef77

Děkuju! Určitě se dostane, protože Aslan je velký stavitel mostů.

Obrázek uživatele Maladi

Opravdu moc krásně napsané.

Obrázek uživatele ef77

Děkuju!

Obrázek uživatele Aplír

Nezbývá než opakovat: nádherné.

Obrázek uživatele ef77

Děkuju!

Obrázek uživatele Blueberry Lady

Vždycky jsem jí přála krásný konec, tak doufám, že k němu došla.

Obrázek uživatele ef77

Já taky!

Je to moc krásné, skoro jsem taky zaplakala.

Obrázek uživatele ef77

To ne! Já jsem chtěla, aby to vyznělo optimisticky.. Za chválu děkuju!

Obrázek uživatele Lee

Dojala jsi mě, pro Zuzanu mám pochopení a vždycky mi jí bylo hrozně líto.

Obrázek uživatele ef77

Děkuju, pro tu lítost k ní jsem si něco takového chtěla už dlouho napsat.

Jé, to je smutný, ale přitom utěšující. Že přece jen došla štěstí a že se nezměnila tak hrozně (nebo se naopak zas změnila k lepšímu).

Obrázek uživatele ef77

Ano, přesně tak jsem to chtěla :o), díky moc!

Obrázek uživatele Rebelka

To je krása. Úplně mě zamrazilo.

Obrázek uživatele ef77

Děkuju!

Obrázek uživatele Aries

opravdu dojemné

Obrázek uživatele ef77

Díky!

Obrázek uživatele nettiex

Neskutečně kruté.

Obrázek uživatele Lejdynka

To není vůbec spravedlivé, ona vůbec nic neudělala!
Taky ti připadá naprosto úchylné, že autor zabil celou její rodinu? ...

Obrázek uživatele ef77

Začínám zjišťovat, že jsem to vyznívá jinak, než jsem chtěla. Mně bylo Zuzany vždycky hrozně líto, nejen, že jí autor zabil celou rodinu, ale ještě ji odbyl tím, že už není přítelkyní Narnie. Chtěla jsem, aby lví tlapa na listu v drabble byla potvrzením toho, že nakonec je její cesta správná, že to tak má být. A její pláč měl být pláčem úlevným. No nic, jdu se zahrabat.

Obrázek uživatele Lejdynka

Aha, já to brala jako výčitku, "proč ses ještě nevrátila." A pláč jsem nebrala jako úlevný, možná kdyby tam to slovo bylo ;) Ale za to nemůžeš, to spíš že já jsem na ni prostě přecitlivělá, vždycky mi jí bylo strašně líto a za ten konec jsem autora nesnášela, takže si to beru moc osobně :)

Obrázek uživatele nettiex

Já jsem to vzala úplně stejně. T-T

Obrázek uživatele Erys

Když jsem četla knihy, nechala jsem se strhnout vylíčením Zuzany jako té, která už není přítelkyní Narnie, a příliš jí nefandila. Pak jsem někde, snad v Nadílce či Dobročinnosti, poprvé potkala trochu jiné pojetí a od té doby mám pro takovéhle příběhy o Zuzaně slabost. To je tak nádherně... eh, existuje slovo útěšné?

Obrázek uživatele ef77

Útěšné je přesné :o), díky moc!

Obrázek uživatele strigga

To je tak krásný.. trochu se mi pro tenhle příběh nechce Narnii dočítat, s tím, kolik už jsem toho o něm četla. Nemůžu se rozhodnout, jestli pak bude jednodušší nebo těžší představit si pro ni jiný osud, ideálně takový, o jakém tak nádherně píšete ty a Lee :) ale stejně.. myslím, že jednou se k tomu vrátím. Děkuju za tohle drabble :)

Obrázek uživatele Lee

Já se strašně omlouvám, že tady do toho ef77 kecám, ale myslím, že to nejlepší na Narnii je to, že není (alespoň podle mě) příliš definitivní. V Poslední bitvě není o Zuzaně řečeno skoro nic a to, co ano, vyjde z úst jejích sourozenců, nikoli vypravěče, což je pro mě velkou útěchou. Dokonce jsem někde četla, že Lewis sám napsal: "The books don't tell us what happened to Susan. She is left alive in this world at the end, having by then turned into a rather silly, conceited young woman. But there's plenty of time for her to mend and perhaps she will get to Aslan's country in the end... in her own way."
A navíc "Once a King or Queen of Narnia, always a King or Queen of Narnia." :)
A už mlčím, pardon.

Obrázek uživatele strigga

Jasně, promiň, já jak to nečetla, tak o tom vím jenom z vašich drabblat :D tohle jeho vyjádření zní přece jenom trochu nadějně. Akorát to moh i napsat. :D

Obrázek uživatele nettiex

(Ja taky. xD)

Ale me prave tohle jeho prohlaseni tak nas... nastvalo. xD
Jasne, sirotek, ktery razem ztratil vsechny sourozence (a jake asi bylo, muset ta tela identifikovat?) je jiste velmi silly holcicka, ktera nema v hlave nic jineho nez vecirky a puncochy.
Dali ji sen - Narnii, a pak ji zase z toho sveta vyrvali, pricemz ji jeste pomotali hlavu. Bez jejiho souhlasu ji poslali zpet a zase.
Coz muselo byt velmi traumaticke - nedivim se ji, ze ten detsky zmateny sen vymenila za realitu, za skutecny svet a prestala verit. Ze konecne (znovu!) dospela a zacala zit ve svete, ktery byl skutecne skutecny.

A on po tehle ohromne rane jeste rekne, ze si holt za to Zuzana muze sama, ze pokud chce sourozence zpatky, tak se musi zmenit. Naznaci, ze pro normalni mladou holku, ktera si dovolila se bavit na vecirkach jako jiny normalni holky, je vyvrazdeni cele jeji rodiny zcela adekvatnim trestem... Sakra, ja uz jsem zase nastvana. (xD)

Obrázek uživatele Aries

To je příšerný. Já znám teda jen dva nebo tři filmy a skoro už jsem měla v plánu si Narnii přečíst, ale právě že jsem narazila na nějaké fanfiction se Zuzanou, kde se tohle řešilo, získala jsem z toho dojem, že v originále je to nějak takhle, což absolutně nechápu, a abych pravdu řekla, odradilo mě to od Narnie komplet a už se mi to číst nechce.

Obrázek uživatele Lee

Tak nečti Poslední bitvu. Ona je i příběhově velmi slabá. (Pardon, já jen, že mi přijde škoda přijít kvůli tomuhle o celou sérii.)

Obrázek uživatele Aries

Já nevím. Jestli ze závěru vyplývá, že zůstat naživu v tomhle světě je špatně, tak si nedovedu představit, jaký ta série má vlastně smysl.

Obrázek uživatele Lee

To si rozhodně nemyslím, že vyplývá. Já z toho cítila to, že smrt se najednou nezdá být tak hrozná, protože si jí skoro ani nevšimneš. Protože skončíš v Narnii.

Obrázek uživatele Aries

ale to platí jen pro ty, co umřeli, ne?

Obrázek uživatele Lejdynka

Jo. Tím mě autor štve, protože naprosto ignoruje realitu (a pokud ji vykresluje, tak jako dost nesympatickou) a víceméně nabádá čtenáře, aby se snažili co nejdřív skončít v Narnii, protože to je jediný cíl. A že kdo má zájem i o něco jiného, než o Narnii, je vyvrhel non plus ultra.
Jo, já vím, že byl katolík a že musel. Ale to neznamená, že mě to nes*!

Obrázek uživatele Lee

Ale žít ve světě přece není za trest! To, že po smrti je něco ještě lepšího, znamená jen, že se jí není třeba bát, ale ne, že bychom měli zavrhovat realitu.
Souhlasím, že Zuzaně musela ztráta rodiny hrozně ublížit, ale nemyslím, že by bylo špatně, že zůstala naživu, protože podle mě byl pro ni život v našem světě nejlepší možný.

Obrázek uživatele Lee

Počkej, počkej, většinu výhrad chápu, ale co myslíš tím, že jí pomotali hlavu?

Obrázek uživatele nettiex

Po prvním z návratu z Narnie se pokud vím zmiňovali, že jim život v ní přišel jako vzdálený sen - ale x let se jen tak snem nestanou, logicky by jako sen měl vyznít ten krátký život v reálném světě. Takže muselo dojít k nějaké manipulaci s jejich vnímáním a vzpomínkami.

Obrázek uživatele ef77

To se mi to tady rozjelo :o))).
Souhlasím s Lee, že Poslední bitva je příběhově velmi slabá, a upřímně se přiznám, že když čtu Narnii znovu, tak ji vynechávám.
Co se Zuzany týká: V Plavbě Jitřního poutníka říká na konci Aslan Edovi a Lucince, že už se do Narnie nepodívají, ale najdou ho i ve svém světě, jenom jiného. Vzhledem k tomu, že se jim předtím ukáže jako beránek, je to pro mě (jako pro věřící) opravdu hodně silná konotace ke křesťanství. S ohledem na tohle, jak může někdo říct, že si Zuzana vybrala špatnou cestu? A co když si špatnou cestu zvolili její sourozenci, kteří, místo aby si hledali svoje místo v reálném světě (přičemž jim prožitá doba v Narnii pomůže s "morální orientací"), žili vzpomínkami na minulost? A kdo vlastně může říct, která cesta je špatná a která dobrá? V mých představách je Zuzana člověk, který (potom, co zvládl, pardon za to slovo, tu prdelní situaci, kdy přijde o celou rodinu) prostě žije dál, nejlíp jak umí. A po smrti se dostane buď zpátky do Narnie, nebo někam jinam, kde je dobře a odkud se do "pravé Narnie" klidně může podívat, protože všechny "pravé světy" spojuje ten, který o sobě říká, že je velký stavitel mostů. A je úplně fuk, jaké má jméno.

Obrázek uživatele Aries

Tohle dává smysl. A jestli to z knihy nevyplývá, tak to fakt radši číst nebudu, abych se nemusela rozčilovat :-)

Obrázek uživatele strigga

Já zas teď z toho mám chuť si to fakt přečíst a ať už se nad tím rozčílím nebo ne, aspoň v tom budu mít konečně pro sebe jasno, protože z téhle debaty teda fakt nemám :D asi mám čtivo na prázdniny.

Obrázek uživatele Lejdynka

Nettiex, to je tak naprosto přesně to, co si myslím, že se pod to jenom podepíšu. Poslední díl knihy tedy ignoruju, protože mi to přijde zaprvé nereálné a zadruhé velmi necitlivé a kruté.

Obrázek uživatele Hippopotamie

Pěkné drabble! Myslím, že to je jedním z kouzel fanfiction, domýšlet nedomyšlenosti a koukat na příběh také z trochu jiných stran než autor.
(také mne poslední díl zklamal - nemám ráda příběhy pro děti, v nichž autor na konci zbytečně zahubí velkou část svých postav. A taky se z toho ke konci stala místo pohádkového a poučného příběhu nezastřená náboženská "agitka").

Obrázek uživatele ef77

Díky. Máš pravdu - kde bychom si hráli, kdyby nám autor svýma bábovičkama zastavěl celý pískoviště?

-A A +A